Deel dit artikel
-

Moeders RTL en SBS samen in web tv-platform

De moederbedrijven van RTL en SBS beginnen in Duitsland en Oostenrijk een open on demand videodienst. Consumenten kunnen de programma’s tot zeven dagen na uitzending gratis terugkijken.

Vandaag leggen RTL en ProSiebenSat.1 hun plannen voor aan de Europese Commissie ter beoordeling.

Wanneer de Europese overheid geen bezwaar heeft, richten de mediabedrijven een joint venture op. Dat wordt een technisch georiënteerde entiteit die hosting en streaming afhandelt. De vooralsnog naamloze dienst zal films, tv-series, shows en nieuwsbulletins van RTL en ProSiebenSat.1 bevatten, maar staat ook open voor producties van derde partijen.

De bedrijven zijn in Duitsland reeds actief met hun eigen videoportalen RTL Now en Maxdome. Daarnaast hebben ook de publieke zenders ARD en ADF eigen videosites, te vergelijken met Uitzending Gemist in Nederland.

Consumenten in Duitsland en Oostenrijk kunnen de beelden tot zeven dagen na uitzending gratis tot zich nemen. De site moet zich financieel bedruipen met reclame-inkomsten. Daarnaast betalen tv-zenders een bedrag om het technisch platform te mogen gebruiken.

Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat eenderde van de platte tv-schermen in Duitsland een internetaansluiting heeft. Eigenaren van die tv’s zouden het nieuwe portaal derhalve op hun tv’s in de huiskamer kunnen bekijken.

ProSiebenSat.1 en RTL zeggen in een toelichting: “Het platform is bedoeld om de concurrentie op de Duitse en Oostenrijkse markten te verstevigen. Daarnaast moet het afzonderlijke tv-zenders helpen om te concurreren met vergelijkbare internationale diensten”.

Met dat laatste refereren de partijen indirect naar een dienst als Hulu. Dat is een Amerikaanse on demand dienst van News Corp., Disney en NBC Universal. Hulu heeft de intentie om zijn diensten internationaal uit te rollen in de loop van de tijd. Welke rol Google TV op termijn gaat spelen in Amerika en daarbuiten moet nog blijken.

Foto: thms (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond