Deel dit artikel
-

De Telegraaf zet eerste stapjes op iPad

De Telegraaf heeft zijn eerste iPad-applicatie gelanceerd. De app, heeft veel van de functionaliteiten die ook in de iPhone-applicatie van het dagblad zitten. In tegenstelling tot het eerste beeld dat De Telegraaf eerder dit jaar schetste over de plannen voor de iPad, lijkt het uiteindelijke product meer een veiliger, voorzichtig begin te zijn.

De gratis applicatie, met extra beeld en video-functionaliteit, geeft de gebruiker de mogelijkheid om het laatste online nieuws te lezen en bekijken. Het is in de app, net als bij de iPhone-applicatie, bijvoorbeeld mogelijk om de voorkeur voor nieuwsartikelen aan te geven, gebaseerd op trefwoord. Met dit programmaatje voor Apple’s tablet, hoopt De Telegraaf vooral bereik te creëren. De blog iPadplanet toont enekel screenshots van de applicatie in gebruik.

Arno Reekers, adjunct-hoofdredacteur De Telegraaf: "Het is niet een verlengstuk van de krant of de website; het is echt een ander informatiekanaal met andere accenten."

In de toekomst staan er betaalde applicaties op stapel, of gratis applicaties met in app purchase-mogelijkheden. Deze apps worden vanuit de gratis applicatie gepromoot. Het kan zijn dat de lezer straks vanuit de gratis applicatie een versie van de papieren krant kan downloaden tegen betaling, zo laat Patrick Loppé, Channel Manager Mobiel De Telegraaf, weten.

Loppé vertelt dat een van de betaalde applicaties een versie van de papieren krant moet worden die één op één wordt overgezet naar de iPad. "De eerste, gratis app heeft actuele en unieke content, verrijkt met foto’s en meer video. De betaalde applicatie is een soort e-readerversie van de papieren krant." Deze komt binnen enkele weken live. De Telegraaf kjikt welke titels op termijn worden overgezet, gedacht wordt aan Autovisie en Vrouw. "We zijn er druk mee bezig", aldus Loppé.

In dit geval zet De Telegraaf voorzichtig de eerste stappen om te kijken waar het naartoe gaat. Voor de papieren krant op de iPad hoopt het dagblad dat er de bereidheid is om te betalen. De Telegraaf bekijkt de mogelijkheden van betalen voor abonnementen en losse nummers. Over de verwachtingen, die er wel zijn, wil Loppé geen uitspraken doen. "Het is een nieuw apparaat met een andere beleving."

De applicaties worden op termijn uitgebreid en verrijkt met meer functies die op de iPad zijn toegesneden. "Je moet eerst ergens vertrekken. We gaan veel testen. Sommige dingen zullen goed uitpakken, andere dingen minder goed."

Vodafone en RBS zijn de eerste adverteerders in de Telegraaf-app. Voor adverteerders biedt de iPad interessante mogelijkheden, als werken met beeld en meer interactiviteit. Maar ook hier, in de gratis app, begint De Telegraaf voorzichtig met simpele banners. Loppé: "Voor adverteerders is het ook onontgonnen gebied. Samen gaan we kijken wat wel en niet werkt. We testen hoe we de mogelijkheden van de iPad goed kunnen benutten."

De uitgever publiceerde eerder een demonstratie van hoe het dacht dat zijn iPad-applicatie er uit zou moeten zien:

Deel dit bericht

6 Reacties

Mark de Bruin

Ziet er goed uit. De iPhone app heeft wel meer content zo lijkt het. Instellen van Mijn Nieuws is even wennen. Komt door die rare slideshow met plaatjes hoe je het instelt. Lijkt nu net of een dubbelmenu is en dat de app niet goed werkt. Ik mis ook nog de publicatiedatum bij nieuwsberichten uit Mijn Nieuws. Je weet nu dus niet wanneer het artikel verscheen. Is wel interessant om te weten 😉

Science

Om eerlijk te zijn vind ik de nieuwswaarde vrij beperkt achter dit bericht. Ten opzichte van bijvoorbeeld de nu.nl applicatie heb ik nog niks nieuws gezien. Sterker: de Telegraaf app legt het in mijn ogen af tegen de nu.nl app maar smaken verschillen. Doorplaatsen van persberichten, dat kan iedereen. Inhoudelijk mis ik dan ook een kritische blik op zaken. De quote "Je moet eerst ergens vertrekken…." zegt toch ook eigenlijk al voldoende.

Dennis

Telegraaf vandaag gelezen. Papieren krant. Sloegen zich enorm op de borst. Alsof ze de iPad hadden uitgevonden 😉

Bas

app is niet bepaald indrukwekkend. lijkt niet helemaal goed te functioneren, niet uitontwikkeld te zijn en goed getest. en inderdaad vooral veilig. de NU.nl-app bv ziet er toch meteen weer beetje beter uit

Paul Brackel

Het is nog duidelijk zoeken naar de nieuwe mogelijkheden die de iPad biedt. Mijn eigen, nog maar korte, ervaringen > NU HD: – biedt veel informatie in categori?n Algemeen, Economie, Sport en Techniek. Per categorie tel ik maar liefst 16 artikelen; in totaal 64 stuks. Dat is behoorlijk veel om die koppen met je ogen te scannen voor je iets kiest om te lezen. – Qua navigatie is NU HD echt heel mooi. Zowel horizontale als vertikale scrolling, mooie display van aktuele foto's dankzij naadloze integratie met NUfoto en tevens toegang tot TV gids, AEX koersen, files en weer. Een paar jaar terug konden we ons niet voorstellen dat zo'n intuitieve navigatie ooit mogelijk zou worden – je moet het gezien hebben om 't te geloven. Er zijn ook nog 1 minuten filmpjes en aan nieuws gerelateerde tweets. NU HD is eigenlijk een wereld op zichzelf. > Telegraaf HD- Een horizontale scroll om door de categori?n Voorpagina, Sport, Prive en Financieel te navigeren. Iedere pagina heeft centraal een grote foto met links een vertikale lijst van ca. 10 artikelen en een filmpje. – De uitvoering ziet er iets minder geavanceerd uit dan NU HD maar dat is niet erg. Mogelijk is NU HD qua navigatie mogelijkheden zelfs overdone.  Beide apps hebben advertising. Het beschikbare oppervlakte van NU HD is groter. Alles in een woord geweldig !! Mark my words: de iPad gaat de uitgeefwereld definitief veranderen net als de iPhone deed met smartphones. Ik kijk er al naar uit om weekbladen uit mijn leunstoel in Apple's appstore in (zeg) 30 seconden te kiezen, te downloaden en te betalen. Geen hele abo's maar losse nummers.

Erwin Boogert - Emerce

Dank voor de reactie allemaal. Hoe denken jullie dat een tablet computer wezenlijk anders is dan een mobiele telefoon? Dan bedoel ik natuurlijk wanneer je hem bekijkt vanuit het perspectief van de uitgever.  Een 'nieuw' soort netwerkapparaat met andere bediening (i.e. alleen een groot aanraakscherm) kan immers kopij anders weergeven dan wat we nu kennen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat Maps en infographics nu pas goed tot hun recht kunnen komen, zeker wanneer gekoppeld aan een of andere database.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond