Deel dit artikel
-

Boekuitgever dumpt print, gaat compleet voor digitaal

Dalende boekverkopen hebben de Amerikaanse boekuitgever Dorchester Publishing doen besluiten voortaan alleen nog de titels digitaal beschikbaar te maken. De vraag is of andere kleine uitgevers volgen, nu de e-books in opkomst zijn.

Dorchester Publishing, de in 1971 opgerichte Amerikaanse boekuitgever van voornamelijk paperback romans, zet de productie van printuitgaven aan de kant. Voortaan komen de titels alleen nog digitaal uit of via print-on-demand.

De beslissing werd genomen omdat de fysieke boekverkoop het afgelopen jaar met 25 procent daalde. Per maand worden bij de uitgever 25 tot 30 nieuwe titels op de markt gebracht.

Eerder nog liet Amazon CEO Jeff  Bezos weten dat er bij zijn bedrijf nu al meer digitale boeken voor de Kindle over de toonbank gaan dan hardcover versies. Hij voorspelt dat binnen een jaar ook paperbacks het onderspit moeten delven tegen hun digitale broertje. Misschien niet in absolute omzet, maar wel in aantal verkochte boeken.

Nicholas Negroponte gaat zelfs zover de complete ondergang van het fysieke boek en andere papieren uitgaven te voorspellen. Dat zou binnen 5 jaar gebeuren.

Andere partijen zien dan misschien niet de complete teloorgang van het fysieke boek, maar wel een stevige opkomst. Zo voorspellen consultants op het gebied van uitgeven dat de verkoop van digitale boeken 20 tot 25 procent inneemt van de aantallen van alle boeken per eind 2012.

De markt van e-books in Nederland is ook sterk in ontwikkelingen. Om de Nederlanders aan de e-reader te krijgen, werken bijvoorbeeld Sony en Bol.com samen. Volgens de GAU, waarbij uitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie zitten, komt hierbij ook de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd werk op. De GUA is om dit te bestrijden alvast een samenwerking aangegaan met Brein.

Uitgever Dorchester Publishing hoopt nu te besparen en verwacht een verdubbeling van de groei in digitale boeken in 2011. Sommige klanten van de uitgever overwegen nu wel over te stappen naar andere uitgevers, zo ook Hard Case Crime.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond