Deel dit artikel
-

Ophef in Amerika rondom Google-regels open internet

De visie van Google en telefoonbedrijf Verizon, waarin ze de Amerikaanse overheid vertellen hoe internet gereguleerd moet worden, doet aardig wat stof opwaaien in de Verenigde Staten. Ot van Daalen, van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, houdt de twee spelers in de gaten, maar meent dat deze kwestie nog weinig invloed heeft op Europa.

Hoewel Google en Verizon gelijke kansen voor iedereen bepleiten, ongeacht het netwerk of de eigenaar, kwam het de twee toch op forse kritiek te staan.

Inmiddels roept de politiek activistische beweging de Progressive Change Campaign Committee burgers op een petitie te tekenen. Inmiddels hebben meer dan 329.000 mensen een open brief aan Google ondertekend.

Ondanks de inzet voor gelijke kansen voor iedere online speler in de gepubliceerde visie van Google en Verizon, waren er twee punten waar critici zich op richtten: de buitensluiting van mobiel internet in de regels en, ten tweede, op het kunnen ontstaan van ‘betaalde parallelle private internetjes’.

Volgens Van Daalen gaat zijn organisatie, die de digitale burgerrechten verdedigt, voorlopig niks met de visie van Google en Verizon doen. “Het gaat echt over Amerika. Daar is het voor bedoeld. We willen niet de suggestie wekken dat het ook voor Europa geldt. Bij ons ligt het nog allemaal open.”

Hij erkent dat regulators wel altijd naar omringende landen kijken voor inspiratie. “Dat is waar. Maar dat betekent niet dat ze zelf de mogelijkheid hebben om een afwijkende, eigen visie te ontwikkelen. Al ontken ik niet dat wat er daar gebeurt mee zal spelen bij de beslissingen van Europese regulators.”

Er zijn verschillende ideeën in de omloop over hoe netneutraliteit en alles wat daar omheen hangt gereguleerd moet worden. Chili is het eerste land waar netneutraliteit is afgedwongen. In Noorwegen heerst er de progressieve visie dat internet een grondrecht is.

Volgens Van Daalen doet de Europese Commissie (EC) ‘stevige uitspraken’ in het belang van een vrij internet en netneutraliteit. Het Nederlandse kabinet ook. “Maar er zijn nog geen woorden aan daden gekoppeld.” De EC komt de komende maanden met een beleidsdocument hoe netneutraliteit in Europa wordt beschermd. Van Daalen: “En het Nederlandse kabinet zal ook een wetsvoorstel indienen in de Tweede Kamer waarin ze hier verder op in gaan. We weten nog niet welke kant het opgaat. Het kabinet is nog niet gevormd. Het oude kabinet wilde niet interveniëren. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen dat om te zorgen dat het verkeer niet gediscrimineerd mag worden.” Al noemt hij hierop wel enkele uitzonderingen. “Om reden van veiligheid mag een netwerk best spam blokkeren natuurlijk.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond