Deel dit artikel
-

EC peilt meningen over doorgeven illegale content isp

De Europese Commissie onderzoekt wat de mening is over het filteren van internet om zaken als piraterij tegen te gaan. Dat gebeurt in een vragenlijst die meer duidelijkheid moet geven over de toekomst van e-commerce.

Bij de aankondiging van het onderzoek, was de vragenlijst (PDF) nog niet voorhanden. Inmiddels wordt duidelijk dat hierin niet alleen gevraagd wordt naar de barrières die partijen ondervinden bij e-commerce praktijken over de grens binnen Europa, maar ook naar zaken als de aansprakelijkheid van isp’s.

Het onderzoek van de EC moet aantonen waarom de groei binnen e-commerce in Europa achterblijft en tegelijkertijd wil de EC de opgestelde spelregels evalueren.

Er worden vragen gesteld over filtering van het internet om piraterij tegen te houden en de verantwoordelijkheid van isp’s bij het doorgeven of hosten van illegale, auteursrechtelijk beschermde content.

Een van de vragen die de respondent wordt voorgelegd is of gedacht wordt dat de introductie van technische standaarden voor filtering een zinnige bijdrage levert in het gevecht tegen piraterij, of dat het zaken moeilijker zou maken. Ook wordt gevraagd naar de aansprakelijkheid van zoekmachines in deze kwestie.

Het internet heeft volgens het onderzoek nieuwe kanen gecreerd voor piraterij. Het is makkelijker dit soort content te verkopen of verspreiden dankzij p2p-netwerken, webwinkels, online veilingsites en e-spamming. Met name de anonimiteit maakt het internet een waar broednest voor piraten. Maar ook de mogelijkheid om waar ook ter wereld een site op te zetten, zeker in landen waar de wetgeving niet zo strikt is als het aankomt op auteursrechten en intellectuele eigendom.

Met het invullen van de vragenlijst moet voor de EC duidelijk worden waar partijen tegen aan lopen bij Europese e-commerce en bijvoorbeeld ook hoe het staat met de ontwikkeling van online diensten. Tot 15 oktober kan een reactie worden ingestuurd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond