Deel dit artikel
-

Marktaandeel Android vertienvoudigd in een jaar

Toestellen met het mobiele besturingssysteem Android, uit Googles koker, hebben de iPhone verdrongen als nummer drie op de smartphonemarkt.

Android-toestellen hebben 17,2 procent van de smartphonemarkt in handen, iPhones 14,2 procent.

Verder blijkt dat Nokia nog steeds met afstand de grootste is het op het gebied van smartphones, met 41,2 procent marktaandeel. De Finnen leveren echter wel ieder kwartaal marktaandeel in op Android-fabrikanten en Apple. Afgelopen kwartaal verloor Nokia, ten opzichte van vorig jaar, bijna 20 procent van de smartphonemarkt.

Dat blijkt uit de cijfers die marktonderzoeker Gartner zojuist publiceerde. Gekeken naar besturingssysteem is de markt als volgt verdeeld:

Opvallend, maar voor velen niet verrassend, is ook dat het aandeel van Windows Mobile bijna halveerde. Microsoft wordt steeds minder een speler van betekenis op de mobiele markt. Het hoopt het tij te koren wanneer eind 2010 de Windows Phone verschijnt.

Momenteel is 19 procent van iedere verkochte mobiele telefoon een slim mobieltje met een geavanceerd besturingssysteem en internetaansluiting. Dat is 50,5 procent meer dan een jaar geleden.

Deze nieuwe toestellen zijn belangrijk voor de fabrikanten omdat ze enerzijds een vervangingsmarkt zijn en anderzijds meer geld in het laatje brengen. Smartphones zijn duurder en leveren dus meer op. De onderkant van de telefoonmarkt komt in handen van Chinese producenten als ZTE en G’Five. Deze merken staan ondertussen in de top 10 van grootverkopers en hebben samen 3 procent van de telefoonmarkt.

Gartner signaleert tevens dat tablet computers, zoals Apples iPad, geen directe concurrenten zijn voor smartphones. Ze kannibaliseren niet op de telefoonverkopen. De reden daarvoor is eenvoudig, stelt de onderzoeker: een telefoon past wel in je broekzak.

In het onderzoeksrapport zit ook een expliciet advies aan Nokia: “Win meer software ontwikkelaars en andere spelers uit het mobiele ecosysteem voor je door de platformstrategie te veranderen”.

Deel dit bericht

12 Reacties

Peter Korevaar

@Erwin: Wat je zegt over het groeiende marktaandeel van smart phones is onjuist. Het aandeel was vorig jaar 14,3% en is nu 18,9%; dit is een stijging van ruim 32%. De stijging in aantallen smart phones is wel 50,5%, van 41 naar bijna 62 miljoen stuks. Het is overigens handig om te vertellen dat de in de tabel genoemde aantallen x 1000 stuks zijn (Gartner doet dit in de titels van de tabellen).

Stefan Smit

Wat mij nu wel eens interessant lijkt is het gebruik per besturingssysteem. Iedereen weet dat bij de iPhone de Apps veelvuldig gebruikt worden. Dat is ook de reden dat men Apps blijft maken hiervoor. Ook Android kent heel veel Apps (zeker ook in vergelijking met de andere besturingssystemen), maar hoe staat het met het gebruik van deze Apps? Benut een koper / gebruiker van een Android telefoon ook de Apps of gaan ze gewoon het mobiele internet op zonder Apps etc etc Wellicht een leuk artikel voor de Emerce?

Erwin Boogert - Emerce

Dank Peter voor je feedback. Stefan, je zou voor de aardigheid eens op de site en het blog van Distimo.com kunnen kijken. Dat is een Nederlandse onderneming die juist dat soort zaken inzichtelijk probeert te maken.

Koos Koets

Ik denk dat Windows Mobile erg snel zal inlopen, dit komt met name omdat het relatief eenvoudig is om software van bestaande windows platformen te porten naar mobile, ook hoeven windows developers niet opnieuw een taal te leren, maar is het een kwestie van porteren. Ook de uitstekende tooling is een groot voordeel ten opzichte van de andere platformen. Overigens denk ik dat het verstandig is om een onderscheid te maken in 1e, 2e en 3e generatie smartphones, wat betreft 3e generatie zal Android En Iphone een veel groter aandeel hebben.

Jeffrey

Wat mij nou interessant lijkt is dit soort recente cijfers voor de Nederlandse markt. Enig idee waar die vandaan te halen?

Erwin Boogert - Emerce

Jeffrey, dat soort informatie is in ieder geval bekend bij marktonderzoekers als GfK. Ik ken zo 1-2-3 geen andere openbare bronnen die hier een goed beeld van geven. Houd me aanbevolen voor reacties met links.

Arne

Windows Mobile inlopen? Op basis van portabiliteit? Van wat, een paar derderangs Windows apps? Microsoft heeft compleet geen ecosysteem zoals IOS of Android en ze zijn bovendien veel te laat met hun mobiele strategie en met welke partners gaan ze telefoons leveren? Welke USP's weet Microsoft aan te brengen? Vragen, vragen, vragen waar Ballmer ook geen antwoorden op heeft.

Stefan Smit

@Erwin Boogert Dank voor de info. Ik zal eens kijken.

Jeffrey

@Erwin: Ik vond deze oude: http://www.telecomwereld.nl/n0003306.htm En een hele recente, maar betaald: http://www.telecompaper.com/reports/reportdetails.aspx?cid=R749682  Voorlopig gok ik 450.000 iPhones en 125.000 Android 

Erwin Boogert - Emerce

Misschien vind je dit cijfer over de Duitse markt ook interessant: 17 procent van de Duitsers gebruikt zijn mobiel wel eens om te surfen of bellen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bitkom, zonder specificaties van toestellen  http://bit.ly/bCwZuo

Koos Koets

@Arne, hoezo geen ecosysteem, wel eens van het .NET framework gehoord?Daarnaast is het heel duidelijk wie gaat produceren: Iedereen die het maar wilt, mits je het toestel maar volledig uitrust met de juiste specificaties.

Tessa

Ik ben aan het afstuderen (Media & Entertainment Management) en doe een onderzoek naar hoe de Nederlandse applicatie markt. Wie kan mij wegwijs maken in deze wereld?  ik zoek informatie over:- APP ontwikkelaars in Nederland (zou ze wel willen spreken + top 10 lijstje?)- Meest verkochte/gedownloade APP's – Aantal smartphone gebruikers in NL (top 10 best verkochte + aantallen)- welke platforms er het meeste gebruikt worden (android, iPhone etc.)- impact van de iPad en welke tablets nog meer ontwikkeld worden- wat zijn de voorspellingen en nieuwe ontwikkelingen? Nou genoeg vragen! Ik heb nog weinig kennis van de APP branche dus weet je veel van deze branche dan zou ik je graag willen spreken!!  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond