Deel dit artikel
-

Apple in m-commerce met NFC

Apple stelt een internationale expert aan op het gebied van NFC om de mobiele e-commerceactiviteiten op te tuigen. Daarmee volgt het Nokia dat eveneens grootschalig NFC-chip gaat inbakken in telefoons.

De Fransman Benjamin Vigier werkt, volgens zijn LinkedIn-profiel, sinds enkele weken bij Apple. Daar bekleedt hij de functie van product manager mobile commerce. Apple heeft ook een m-commerce-functie bij zijn Retail-tak, alsmede een functionaris die zich op dit front bezighoudt met reclame en marketing. Verder bestaan er geen m-commerce functies.

Vigier werkte voor Apple bij mFoundry, een bedrijf dat is gespecialiseerd in mobiel bankieren en mobiele e-commerce.

Hoe m-commerce exact gestalte gaat krijgen bij Apple is niet bekend. Het bedrijf is immers al een grote speler op dit terrein van zijn App Store in mobiele telefoons. Geziens Vigiers kennis van NFC, waar hij sinds 2004 mee werkt, ligt uitbreiding in die richting voor de hand. Immers, Apple heeft ook patenten voor deze vorm van communicatie die lijkt op Bluetooth.

NFC kan worden gebruikt voor dataoverdracht tussen een telefoon en kassa in een winkel, bijvoorbeeld, maar ook om informatie uit te wisselen tussen twee telefoons. In Apples geval kan de technologie ook wordt gebruikt om snel veel gegevens uit te wisselen tussen laptop, desktop en mp3-speler. Dan ontbreekt echter nog de handelscomponent.

In juni maakte Nokia bekend dat het NFC-chips in al zijn nieuwe smartphones gaat installeren per 2011.

Dat soort chips staat communicatie op korte afstand toe tussen de telefoon en apparaten met NFC-ontvangers, zoals kassa’s, OV-terminals en toegangsdeuren van evenementterreinen.

In de afgelopen jaren hebben verscheidene bedrijven in Nederland en daarbuiten geëxperimenteerd met NFC-telefoons. C1000 deed proeven met Rabobank en KPN en het bedrijf Payter probeerde de technologie groot te maken vanuit de Rotterdamse binnenstad, maar moest daar in november mee stoppen. Er was te weinig belangstelling.

Het NFC Forum, de mondiale belangenorganisatie, erkende in februari tijdens het Mobile World Congress dat de ontwikkelingen langzamer gingen dan men hoopte. Niettemin streeft de organisatie ernaar om NFC toe te passen in mobieltjes zodat deze de functie van mobiele portemonnee kunnen krijgen.

Deel dit bericht

6 Reacties

vincent

Ongelofelijk, wat een non-nieuws. Met een suggestieve kop, suggestief intro en verder slechts aannames op basis van iemands LinkedIn profiel.

Erwin Boogert - Emerce

Vincent, dank voor je reactie. Jammer dat dat weer eens anoniem moet gebeuren. Daar zie ik de noodzaak niet voor in in dit geval.  Dat gezegd hebbende het volgende. Zoek op LinkedIn voor eens en je vindt de posities Director, Program Manager en een ander Senior-positie rondom mobiele e-commerce bij Apple. Dat is geen toeval. De aanstelling van iemand met jaren expertise met NFC, mobiel betalen en bankieren ?n de patenten (zie link) zijn ook geen verzinsel.  Die informatie wordt dan ook benoemd in dit item.

Vincent

Ik heet Vincent, dus zo anoniem is het niet. en je kent me niet, ben gewoon een lezer, dus mijn achternaam doet er niet veel toe.  Heet dit nieuws maken? Ik vind het gewoon gokken en doen alsof (suggereren/suggestief) je iets enorms op het spoor bent.

Erwin Boogert - Emerce

Vooruit. Vincent, voor belangstellende lezers zoals jij en de vele anderen die meelezen proberen we nieuwigheden te constateren en er over te schrijven. Als je dat nieuws maken wilt noemen dan is het zo. Niets mis mee. Hoe vaker hoe beter. Als je het signaleren wilt noemen, ook prima. Als je het kolder vindt, even goede vrienden. Laat ik het verder over een andere boeg gooien. Dat zet meer zoden aan de dijk. Denk je dat NFC-chips in smartphones uberhaupt nog enige rol van betekenis kunnen spelen of is dat een gepasseerd station? De belofte van deze technologie hangt al lang boven de markt maar concrete toepassingen voor de massa liggen nog steeds achter de horizon.

Vincent

Het gaat te langzaam met NFC. Waarbij het 'gevaar' is dat zo'n technologie wordt ingehaald door een betere. De ontwikkelingen gaan snel, misschien wel te snel want de consument is er nog niet klaar voor. Veel ontwikkelaars doen alsof iedereen met een iPhone of Blackberry rondloopt, in hun eigen nerden kring misschien. Ga maar 'ns bij de uitgang van AH staan en vraag iedereen om z'n mobieltje. Dan krijg je een heel ander beeld.

Alexander

tjonge Vincent, wat ben jij een zuurpruim zeg. Ik vind het wel een mooi nieuwtje eigenlijk. Als Apple straks NFC gaat inzetten kan eindelijk eens de kip/ei situatie worden doorbroken. Het gaat komen, daar ben ik van overtuigd. Visa/mastercard zijn al voorbereid en zullen meteen aanhaken. Misschien halen we straks ons mobieltje bij de bank (hmmm. waar heb ik dat eerder gehoord :-))

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond