Deel dit artikel
-

Advies aan minister: ‘Legaliseer online pokerspelen’

De adviescommissie Kansspelen raadt de minister aan om poker via internet te legaliseren. Dat is een markt van rond de 100 miljoen euro. Tegelijk zou de minister het buitenlandse aanbod moeten afsnijden om niet gelegaliseerde concurrentie uit te bannen.

Dat schrijft de commissie in een advies dat gisteren aan minister Ernst Hirsch Ballin is overhandigd. Het volgende kabinet zal uiteindelijk beslissen of internetpoker wordt gelegaliseerd.

De adviseurs stellen dat er online veel kansspelen illegaal worden gespeeld. Enkel poker komt in aanmerking voor legaliseren “want alleen bij poker is sprake is van een zodanige kennelijk bestaande vraag dat kanalisatie opportuun is”.

Er zijn naar schatting meer dan een miljoen Nederlanders die zich bezig houden met illegale kansspelen. Van hen doen dat er 565.000 via internet. Meer dan de helft, 372.900 spelers, begeeft zich dan rond de virtuele pokertafel. De internetspelers geven jaarlijks 181 miljoen euro uit.

De pokerpoet wordt in Nederland grotendeels verdeeld tussen vier grote partijen:

De adviseurs stellen dat het verslavingsrisico bij poker is lager dan bij andere casinospelen. Daarnaast zou legalisatie kanibalisatie bij legale pokeraanbieders verlagen.

“Poker wordt, in tegenstelling tot bijna alle andere kansspelen, niet gespeeld door de spelers tegen de organisator, maar door de spelers tegen elkaar. De organisator speelt hierbij slechts een faciliterende rol. De inkomsten van de pokerorganisator (de zgn. ‘rake’) zijn dus geen kansspelwinst, maar een vergoeding voor die faciliterende rol, en om die reden is er geen kansspelbelasting over verschuldigd”.

In de nieuwe constellatie zou een beperkt aantal online pokervergunningen periodiek worden verstrekt voor een gelimiteerde periode.

De commissie adviseert de minister ook om buitenlandse internetconcurrentie de weg af te snijden. Immers, deze buitenlandse bedrijven hebben dan geen vergunning om in Nederland te opereren. “Dit is mogelijk door het invoeren en handhaven van een verplichting voor Nederlandse dienstverleners (zoals internet service providers, betaaldienstverleners en media) om niet langer mee te werken aan het onderhouden van contacten tussen illegale aanbieders en het Nederlandse publiek (zoals dataverkeer, betalingsverkeer, en reclame)”.

Foto: no prawns (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Koos Koets

Goed advies, ik vind het volgende wel krom: "Tegelijk zou de minister het buitenlandse aanbod moeten afsnijden om niet gelegaliseerde concurrentie uit te bannen. " Ik zou dit graag ruimer zien, en ook aanbieders toestaan die in eigen land aan fatsoenlijke regels voldoen, de grotere aanbieders staan bijvoorbeeld onder strenge controle op gebied van eerlijke software, en of men wel een leeftijdslimiet hanteert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond