Deel dit artikel
-

Nederlandse muziekdownloads groeien 19 procent

Nederlanders betaalden afgelopen half jaar 8 miljoen euro om liedjes en complete albums te downloaden. Dat is 19 procent meer dan een jaar geleden.

Vooral het aantal betaalde downloads van albums steeg aanzienlijk in de eerste zes maanden van 2010. Dat blijkt uit de marktcijfers die de branchevereniging voor de entertainmentmarkt NVPI vanochtend publiceerde.

Nederlandse consumenten gaven 5,25 miljoen euro uit aan albums, 26 procent meer dan een jaar geleden. Aan losse liedjes gaven ze 2,77 miljoen euro uit. Dat is 8,9 procent meer dan de eerste zes maanden van 2009.

Hoewel de digitale verkoopcijfers als positief kunnen worden ervaren, zijn deze groeicijfers niet representatief voor de hele markt.

De muziekomzet als geheel, inclusief handel in fysieke dragers, daalde namelijk met van 111,6 miljoen vorig jaar naar 105,1 miljoen euro dit jaar. De afzet, het aantal verkochte muziekproducten, bleef met 11,6 miljoen exemplaren nagenoeg stabiel ten opzichte van vorig jaar.

De entertainmentmarkt in zijn geheel, inclusief films en games, daalde met 8 procent tot 348 miljoen euro. Opvallend is dat ook het aantal verkochte consolespellen en de resulterende omzet daalde. Het aantal spellen daalde met 11,3 procent tot 3 miljoen stuks. De omzet nam  et 13,5 procent af tot 101 miljoen euro.

Foto: Rossina Bossio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond