Deel dit artikel
-

[eDay 2010] Het open web in de praktijk

Marc Canter, voorvechter van het open web, zet zijn woorden om in daden. In Cleveland startte hij het Digital City-project, waarbij een leeggelopen stad weer duurzame economische groei moet vinden in een digitale wereld. Tijdens Emerce Eday 2010 gaat Canter hier dieper op in.

Canter, ook wel bekend om zijn uitspraak "Open is the new black", pleit als sinds jaar en dag vurig voor de Open Mesh, waarbij in een open web alle online data met elkaar in verbinding staat. Inmiddels maken sociale netwerken en andere initiatieven de informatie voor gebruikers steeds meer toegankelijk en uitwisselbaar via API’s.

De theorie van zijn betoog ‘Hoe een Open Mesh te creëren’, brengt hij nu in de praktijk. Tijdens Emerce Eday in Rotterdam doet hij hier meer over uit de doeken. Canter heeft een ‘digitale stad’ opgezet in Cleveland, volgens hem een plek waarin alles samenkomt wat er mis is met Amerika. De stad kromp van 1,4 miljoen naar een kleine 400.000 inwoners. De hoger opgeleide mensen verdwenen naar voorsteden.

Met zijn project hoopt Canter de stad een boost te geven. Het idee is om werkloze mensen, uitkeringsgerechtigden en oudere inwoners de basis technologische vaardigheden mee te geven, onder meer met het gebruik van social media. Er moet een open platform komen waarop data gedeeld wordt, wat iedereen vervolgens weer kan gebruiken. Digitale banen zouden uiteindelijk de toekomst zijn voor een duurzaam banenmodel. Canter meent dat er binnen dit project een vicieuze cirkel zal ontstaan van opleiding en vrijwilligerswerk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond