Deel dit artikel
-

Europa beslist over toekomst mobiel internet

De Europese Commissie staat op het punt om vrijgevallen frequenties van analoge tv beschikbaar te maken voor meer mobiel internet.

Mogelijk aanstaande woensdag al beslist de Europese Commissie dat er vanaf 2013 meer ruimte in de lucht komt voor mobiel dataverkeer. De New York Times had voorinzage in een adviesrapport van de Commissie en constateert dat frequentieruimte rondom de 800 Mhz-band op de markt komt voor telecombedrijven en niet voor mediabedrijven voor HD-uitzendingen.

Als de Raad van Ministers en het Europees Parlement het voorstel goedkeuren, komt er over 2,5 jaar meer bandbreedte in de lucht voor mobiel internet. Dat zou er op termijn bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat een Nederlander even veel betaalt voor mobiel internet in het buitenland als in zijn thuisland.

Bovendien biedt oude tv-spectrum ook nieuwe marktkansen voor partijen zoals bijvoorbeeld Tele2, en KPN in Duitsland. Zij kunnen weer gaan bieden op vrijkomende blokken frequentieruimte.

Het plan om de ongebruikte frequentieruimtes van analoge televisie, dat wordt uitgefaseerd, in te zetten voor mobiel internet stamt zeker al van 2007. Toen al presenteerde de toenmalig verantwoordelijke eurocommissaris Viviane Reding haar plannen daartoe. Dat stuitte op verzet van mediabedrijven die de frequenties voor tv-doeleinden wilden kunnen blijven gebruiken. De nu verantwoordelijk commissaris, Neelie Kroes, loodste het voorstel handig door de lobbysferen heen ten gunste van de telecombedrijven.

Europa streeft ernaar dat alle EU-inwoners per 2020 een breedbandaansluiting kunnen hebben van minimaal 30 Mbps en de helft van 100 Mbps of meer. De telecomsector zou daartoe in totaal zo’n 250 miljard euro moeten investeren. Daar staat tegenover dat deze investeringen nieuwe markten van tussen van 20 en 50 miljard euro per jaar kunnen realiseren.

Foto: ICTregie.nl (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond