Deel dit artikel
-

D66 en GroenLinks tegen Europees antipiraterijrapport

Een strenge handhaving tegen auteursrechtschending op internet werkt niet als een verouderd systeem in stand wordt gehouden. Europarlementariërs Marietje Schaake (D66) en Judith Saragentini (GroenLinks) zijn tegen het rapport dat het Europees Parlement (EP) woensdag aannam.

In het rapport (PDF) geeft het EP een niet bindend, maar dringend advies aan de Europese Commissie en de lidstaten om maatregelen te nemen tegen auteursrechtschending op het internet.

Er wordt aangedrongen op een wetgeving die inbreuk op intellectueel eigendom moet tegengaan. Internetproviders zouden samen met de rechthebbenden van muziek, video en andere content moeten samenwerken tegen filesharing.

Namaak

Ook wordt in het rapport het delen van muziek en films via internet over een kam geschoren met grootschalige namaak van merkproducten. Volgens Saragentini een ‘gevaarlijke’ oproep. Het is hiermee mogelijk dat een 14-jarige die een liedje illegaal deelt, op dezelfde manier wordt behandeld als een professioneel vervalser van bijvoorbeeld merkproducten.

Bovendien zou de samenwerking tussen internetproviders en auteursrechthebbenden ervoor zorgen dat internetproviders ‘politieagent’ moeten gaan spelen in de entertainmentindustrie, zo meent Saragentini. “Dat kan erop uitdraaien dat providers het internetverkeer van hun klanten gaan filteren door middel van omstreden technieken als deep packet inspection. Van de privacy van internetters blijft zo weinig over.”

Volgens Schaake zijn er praktische, economische en principiële bezwaren tegen de handhaving die in het veelbesproken rapport wordt bepleit. Ze noemt het ‘een stap terug in de tijd’. "Je kunt niet pleiten voor strengere handhaving van een verouderd systeem, dat nu al niet handhaafbaar blijkt."

Nieuw auteursrechtsysteem

Schaake vindt dat er een heel nieuw auteursrechtsysteem moet komen dat recht doet aan de nieuwe mogelijkheden van de moderne technologie. Ook wijst zij op het belang van het harmoniseren van de Europese digitale markt. "Terwijl de entertainment industrie de hakken in het zand zet, en zich zorgen maakt over het verlies van inkomsten, verliest de hele EU concurrentiekracht in de wereld. Met 27 verschillende auteursrecht systemen is er voor bedrijven, kleine bedrijfjes, en consumenten geen aantrekkelijke Europese markt."

Het rapport is niet bindend, maar geeft wel een mening van het EP weer. De Groenen en sociaaldemocraten in het Europarlement hadden een alternatieve resolutie ingediend. Deze stelt expliciet dat online filesharing zonder winstoogmerk niet als een misdaad mag worden beschouwd. Dit voorstel werd verworpen.

Bron foto: ninjapoodles (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond