Deel dit artikel
-

Spam op LinkedIn trekt 7 miljoen van bankrekeningen

In een periode van drie maanden heeft de trojan ZeuS, dat toegang verschaft tot de PC onder meer door spam te versturen via LinkedIn, bijna 7 miljoen euro buit gemaakt.

De politie in het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels een groep van 11 Oost-Europese mensen gearresteerd. Dat meldt PCWorld. Diezelfde criminele groep zou volgens de politie nog eens miljoenen hebben verdiend door middel van een netwerk met trojan-programma’s gericht op banken.

Met de malware kreeg de groep toegang tot de bankrekeningen van de eigenaren van de computers waarop de trojan zich had geïnstalleerd.  Er werd vervolgens geld overgemaakt naar de rekeningen van de cybercriminelen.

De software van ZeuS wordt op de zwarte markt verkocht aan cybercriminelen. Het is dan ook goed mogelijk dat nog meer groepen zich bezig houden met het verspreiden van deze trojan. Volgens de politie zijn er nog zeker 5 tot 10 echt grote criminele groepen in de omloop die zich met deze trojan toegang tot computers verschaffen.

De afgelopen dagen gingen er veel spamberichten rond met een LinkedIn-layout. Gebruikers kregen een request om een zakelijk contact op LinkedIn toe te voegen. Via de link in de mail werd de trojan in werking gezet. De trojan zocht vervolgens naar online bankgegevens. Volgens Cisco bestond op het hoogtepunt van de verspreiding 25 procent van alle spam uit deze mail.

Bron foto: arndog (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond