Deel dit artikel
-

Russische internetgigant Mail.ru naar de beurs

Mail.ru vraagt een beursnotering aan op de Londen Stock Exchange. Het bedrijf, tevens mede-eigenaar van Facebook en Zynga, hoopt de beursgang nog dit jaar te realiseren.

Dat voornemen maakte de onderneming gisteren officieel bekend. Het is nog niet duidelijk hoeveel procent van het aandelenkapitaal op de markt komt. Evenmin is bekend tegen welke prijs die effecten worden aangeboden.

De waarde van Mail.ru wordt geschat op 5 miljard euro. Het nog te verschijnen prospectus zal een beter beeld geven over de financiële positie van de online exploitant. 

Mail.ru is eigenaar van de gelijknamige site, een grote lokale variant van Hotmail of Gmail. Daarnaast exploiteert de eigenaar van Mail.ru een portaal op dat domein.

Het internetbedrijf is tevens eigenaar van chatdiensten ICQ en Agent en de grote Russische profielensites Odnoklassniki.ru en Moi Mir. Daarnaast heeft het belangen van 25 procent in profielensite vKontakte en online betalingsbedrijf Qiwi.

Gezamenlijk bereiken deze lokale marktleiders circa 70 procent van de totale Russische internetpopulatie.

Het is investeerder Digital Sky Technologies (DST) die dit portifolio internetbedrijven in de afgelopen jaren smeedde met gerichte overnames. Het bedrijf veranderde voor de beursgang zijn naam in Mail.ru.

DST is grotendeels in handen van diens oprichter Alisher Usmanov, tevens grootaandeelhouder van voetbalclub Arsenal in Londen. Hij zal een deel van zijn aandelen liquideren. Ook Tencent en Naspers verkopen een deel van hun waardepapieren.

Recent nam het bedrijf investeringen aan van twee externe partijen. Het Chinese Tencent nam in april voor 300 miljoen dollar een belang van 10,26 procent in DST. Daarna, in juli, kocht het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers voor 388 miljoen dollar in contanten en een aandelenruil uit Mail.ru een belang van 28,7 procent in DST.

Naspers is voor 35 procent eigenaar van Tencent en heeft daardoor direct en indirect 32,3 procent van DST in handen.

De internationale tak van beurskandidaat Mail.ru, DST Global, heeft daarnaast een belang in Facebook van 2,38 procent, in spellenbedrijf Zynga een belang van 1,47 procent en in koopjessite Groupon een belang van 5,13 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond