Deel dit artikel
-

Engelse overheid: cybercrime grootste bedreiging

De economische welvaart van Engeland komt in het gedrang als het niet beter optreedt tegen cybercrime. Zo klinkt de waarschuwing van de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Het verdient de hoogste prioriteit om een strategie te ontwikkelen waarmee het Verenigd Koninkrijk zich kan wapenen tegen digitale aanvallen. Met dat soort opmerkingen is de nieuwe Security Strategie van het VK doordrenkt. Het document (PDF) verscheen gisteren. De NAVO presenteert details van zijn nieuwe strategie in de komende weken.

1.000 miljard financiële schade

De veiligheid en toekomst van het land is in gevaar als de overheid, maar ook het bedrijfsleven en de burgers niet optreden tegen hun digitale kwetsbaarheid. Cybercrime behoort tot de grootste bedreigingen van dit moment, samen met terrorisme en pandemieën.

Het VK ziet cybercrime als nog gevaarlijker dan georganiseerde misdaad en een conventionele aanval op het land over zee of door de lucht. De overheid illustreert: de Olympische Spelen in China werden in 2008 dagelijks 12 miljoen keer digitaal aangevallen.

De financiële schade uit cybercrime, zo schatten onderzoekers voor de overheid, bedraagt wereldwijd jaarlijks 1.000 miljard dollar.

De Britse overheid trekt 500 miljoen pond (E570 miljoen ) uit om de digitale infrastructuur van Engeland beter te beschermen. Het nieuwe strategische document vormt tevens de basis bij het bepalen van de budgetten voor het Ministerie van Defensie.

Status Nederland onbekend

De Nederlandse kabinet zei in het regeerakkoord dat het een integraal plan gaat ontwikkelen voor de bestrijding van cybercrime. Wat dat inhoudt, zal moeten blijken. Tot twee jaar geleden had Nederland totaal geen zicht op de omvang van digitale misdaad, criminaliteit en andere boeverij. Of de overheid nu al een beter beeld heeft, is niet bekend.

Vorige week werd bekend dat Nederlandse banken in de eerste zes maanden voor 4,3 miljoen euro schade hebben ondervonden van fraude met internetbankieren.

Een belangrijke bron van kwaad zijn computervirussen, veelal geïnstalleerd op Windows-computers en grotere IT-systemen die niet tijdig worden geupdate. In de VS alleen al zijn 2,2 miljoen computers besmet met virussen. Deze computers maken deel uit van netwerken van gehackte computers, stelt onderzoeker Microsoft. Zo’n geheel van computers kan sites bombarderen met verkeer, zodat ze offline gaan. Dat overkwam Beslist.nl begin deze maand.

Op internationaal niveau deed onlangs het virus Stuxnet van zich spreken. Dit virus was in staat om de controle over technische installaties tot op zekere hoogte over te nemen. Het virus is, naar verluidt, aangetroffen in een kerncentrale en bij water- en oliebedrijven. De software was zo geraffineerd geschreven, zeggen experts, dat een team van zo’n 10 man zeker een half jaar aan het virus heeft geschreven. Wat het hoofddoel van de software was, staat niet vast.

In april 2010 slaagden hackers er nog in om tot het hart van Googles technologische schatkamer door te dringen: het systeem dat alle wachtwoorden beheert.

Foto: sixmilliondollardan (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

sacha

ik heb eigenlijk geen reactie hier op

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond