Deel dit artikel
-

Apple resellers bundelen online activiteiten

Drie grote Apple Premium resellers van Nederland gaan de krachten bundelen. Online gaan zij voortaan opereren onder de reeds bestaande winkel Mac.nl. Volgens de bedrijven staan de plannen van Apple voor een eigen Store in Amsterdam daar los van.

Luttele dagen nadat het blog One More Thing onthulde dat Apple een officiële Apple Store in Nederland krijgt, kondigden de drie Apple Premium Resellers i-Am Store, HTR Nederland en Machouse een samenwerking aan. ‘Daardoor kunnen nieuwe impulsen gegeven worden die u meer zekerheid bieden voor de toekomst,’ zo staat te lezen op de sites van de afzonderlijke partners.

De drie partijen zeggen dat zij een breder assortiment kunnen bieden en ook de back office op elkaar zullen afstemmen. Daarnaast worden de afzonderlijke online retailactiviteiten overgeheveld naar de winkel Mac.nl. ‘Dat is het belangrijkste online retailkanaal naast die van Apple zelf,’ zegt Roelof de Rijk, die de leiding krijgt over de nieuwe groep. Het marktaandeel van de onlineactiviteiten van Apple in Nederland is niet bekend. Volgens De Rijk blijft de nadruk van de premium sellers wel liggen op de retailwinkels.

Toen Apple zijn Apple Store formule introduceerde in de VS en in een aantal Europese steden, bestond de vrees dat de Apple dealers in Nederland ook rechtstreeks met Apple zouden moeten concurreren. Tot dusverre bleef dat beperkt tot online verkoop. Samen met Apple werd enkele jaren geleden een tiental Apple Centres opgericht, een soort franchisformule waarbij de winkels een Apple Store-achtig uiterlijk kregen. Apple had in veel gevallen ook zeggenschap over het interieur. De voorwaarden voor kleinere dealers waren toen al zodanig aangescherpt dat een groot aantal de handdoek in de ring had geworpen. Van de 250 geautoriseerde dealers waren er in 2004 nog maar 75 over. De naam Apple Centers is inmiddels vervangen door Premium Resellers

Tegenwoordig wordt het beleid van Apple steeds meer aangestuurd vanuit het Europese hoofdkantoor. Toen Apple Benelux vorig jaar zijn intrek nam op de derde verdieping in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam, werd dan ook druk gespeculeerd over de vestiging van een Apple Store op de begane grond. Apple heeft dat tot op heden ontkend noch bevestigd. Maar volgens One More Thing is een aantal Nederlandse bedrijven benaderd om technische en bouwkundige aanpassingen te maken aan het pand. Ook is Apple inmiddels begonnen is met het rekruteren van personeel voor de winkel. De winkel zou in de lente van 2011 geopend worden.

Roelof de Rijk zegt dat de samenwerking los staat van de geruchten over een Amsterdamse Apple Store. ‘Voor ons zijn het nog steeds geruchten, maar natuurlijk zien ook wij waar het naar toe gaat en een Apple Store in Amsterdam komt voor ons dan ook niet als een verrassing.’ Natuurlijk zullen de Apple Premium Resellers in Amsterdam directe concurrentie krijgen, maar dat geldt ook voor andere steden met Apple Stores, zegt hij. ‘Apple stimuleert het merk en daar profiteren we allemaal van.’

Voorlopig behouden de zeven Apple Premium Resellers hun eigen identiteit, maar De Rijk sluit niet uit dat men straks onder een gezamenlijke noemer gaat opereren. Het samenwerkingsverband heeft de naam van een van de partners gekregen, I-Amstore.nl. De activiteiten voor de zakelijke markt van MacHouse worden overigens wel buiten deze samenwerking gehouden.

Foto: rostad (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter van MacWorld nl

Zo ver ik weet gaan de online winkels over in de webshop van i-Am Store en niet MacHouse! Zie ook http://macworld.nl/a/46209648/samenwerking-tussen-drie-nederlandse-apple-premium-resellers-.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond