Deel dit artikel
-

Top-5 Internetsecurity

Internetsecurity

Winnaar: Kaspersky

  1. Kaspersky
  2. McAfee
  3. Symantec
  4. RSA Security
  5. CleanPort

Martijn van Lom, managing director Benelux Kaspersky:

"Het virusklimaat is het afgelopen jaar ingrijpend veranderd," noemt Martijn van Lom van de Russische internetbeveiliger Kaspersky als belangrijkste ontwikkeling. De managing director Benelux ziet steeds meer en steeds gevaarlijker virussen verschijnen. "Vroeger werden virussen ‘voor de grap’ door gamers bedacht. Denk aan het I love you virus. Dat soort virussen waren vooral irritant. Voor bedrijven leverden ze misschien imagoschade op, maar veel erger dan dat was het niet."

Wat er nu gebeurt is veel verontrustender, constateert Van Lom. "We zien virussen die zich op de controlesoftware van kerncentrales installeren, zoals Stuxnet. Die komen van cybercriminelen. Dat is echt van een ander niveau. De dreiging verandert en wordt steeds groter." Van Lom spreekt van een cyberoorlog, die zich de afgelopen maanden heeft gemanifesteerd en die zich verder zal ontwikkelen.

Kaspersky reageert hier nu en komend jaar op vanuit productzijde voor consumenten en bedrijven. Maar minstens zo belangrijk zal de inzet als kenniscentrum zijn. Van Lom: "Als wij een virus vinden, kijken we wat het doet en bouwen daar een omgekeerde versie van als tegenmedicijn." Kaspersky kijkt dus niet op wie het virus zich richt, maar beschikt wel over die informatie. Dat – en dat is een nieuwe ontwikkeling – gaat de internetbeveiliger nu ook inzetten. "Ter ondersteuning en voorlichting voor bijvoorbeeld overheden en banken."

De meeste securitybedrijven bieden een scala aan diensten en producten, zegt Van Lom, maar Kaspersky focust zich op één ding: het melden van virussen. "Dat zorgt ervoor dat wij een beetje een vreemde eend in de bijt zijn. Maar het maakt ook dat we daarin de beste en grootste zijn." Met duizenden nieuwe klanten per dag is Kaspersky volgens Van Lom marktleider in Europa en Amerika op de consumentenmarkt van antivirussen.

Op de vraag of er ook een grens aan beveiliging zit, reageert Van Lom: "Zolang alles via internet met elkaar verbonden is, blijft het gevaar van onveiligheid bestaan." Bewust internetten dus, is Van Loms advies. "Dat begint al bij de opvoeding. Zoals ouders vroeger hun kinderen leerden dat je van een vreemde geen snoepje mag aannemen, moeten we nu zeggen dat ze niet met een vreemde mogen chatten."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond