Deel dit artikel
-

Uitzending Gemist start downloaddienst

De NPO geeft gebruikers de mogelijkheid om een deel van de programma’s van Uitzending Gemist te downloaden. Het is ook mogelijk een abonnement te nemen, waarmee bijvoorbeeld een serie automatisch gedownload wordt.

De NPO is wel aan enkele restricties gebonden, vanwege de auteursrechten van de programma’s. Om die reden kunnen de gedownloadde programma’s tot tien dagen na de uitzending worden bekeken. Daarna worden de bestanden automatisch van de harde schijf verwijderd. Omdat de NPO niet voor alle programma’s de rechten bezit, zijn sommige programma’s niet down te loaden en aan anderen geldt een limiet van minder dan tien dagen.

De dienst, Ugtogo is een voortvloeisel van een test die de NPO eerder van start liet gaan. Hierbij werd een klein deel van de uitzendingen op Uitzending Gemist via peer-to-peer als download aangeboden, om later offline te bekijken. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wilde toentertijd met deze distributiemanier kijken of de bandbreedte efficiënter ingezet kon worden.

Voor Ugtogo heeft de gebruiker een account nodig. Daarna kan er ingelogd worden om een programma te downloaden via een speciaal peer-to-peer-programma. Bij een abonnement op een serie start de download automatisch wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar komt.

Het aanbod is nog beperkt. De dienst ging donderdag van start en toont de te downloaden programma’s die sinds die datum in Uitzending Gemist beschikbaar zijn.

De programma’s zijn beveiligd met DRM. Dat was een voorwaarde waaronder het project opgezet mocht worden. Om de kosten binnen de perken te houden, maakt de NPO gebruik van een gratis licentie op PlayReady. Deze player werkt op Windows en Apple, maar niet op de iPad.

Deel dit bericht

3 Reacties

HansRontheWeb

Waarom downloaden met beperkingen als je de content gratis en blijvend streamed kunt afspelen? Ik voorspel dat deze dienst niet succesvol zal zijn.

Koos Koets

Bijvoorbeeld voor offline gebruik onderweg :)Maar denk idd dat dit geen grote toekomst heeft.

Ron van Herk

Of bijvoorbeeld voor content die niet gratis als stream mag worden aangeboden, maar via een beveiligd systeem wel. Wel eens een aflevering van ER teruggekeken via uitzending gemist? 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond