Deel dit artikel
-

Bereikbaarheidsprobleem Skype houdt aan

Miljoenen gebruikers van Skype kunnen de telefoniesoftware nog steeds niet gebruiken. Het bedrijf kampt sinds gisterenmiddag wereldwijd met technische problemen.

Een exacte oorzaak van het probleem geeft het private bedrijf niet, maar het is duidelijk dat het een groot deel van zijn 125 miljoen gebruikers in de problemen brengt.

In een blogbericht meldde het gisterenavond dat de beldienst binnen enkele uren weer online zou zijn. Niettemin blijkt de belsoftware ook nu nog nutteloos voor grote groepen gebruikers, al lijkt niet iedereen er last van te hebben.

Vanochtend bood het bedrijf via Twitter weer zijn excuses aan en zei alle systemen weer in de lucht te brengen. Een zoekopdracht op Twitter leert dat gebruikers in Japan, Rusland, China en Europa nog steeds problemen ondervinden.

Skype zegt dat het probleem zijn oorsprong vindt in de supernodes. Dat zijn de technische fundamenten van de p2p-telefoniedienst. Die supernodes fungeren als het ware als telefoonboek, ze vertellen of gebruikers online zijn en hoe ze zijn te bereiken.

Het is niet uitgesloten dat het bedrijf het slachtoffer is geworden van een inbraakpoging of regelrechte aanval op zijn infrastructuur.

Veel bedrijven die internationaal zakendoen gebruiken Skype als goedkope manier om te houden met kantoren, klanten en leveranciers in het buitenland. De software heeft in het internationale verkeer een vaste plek weten te veroveren.

Afgelopen maand bereikte het Skype-gebruik een piek toen op een gegeven moment 25 miljoen gebruikers simultaan online waren. 

In de eerste zes maanden van dit jaar belden Skype’ers voor 6,4 miljard minuten met vaste en mobiele nummers, een dienst waar het bedrijf geld mee verdient. In heel 2009 waren dat 10,7 miljard minuten.

Sinds oktober heeft Skype een nieuwe topman, Tony Bates van Cisco, die het gevolg lijkt van de afsplitsing van eBay. Hij zou overwegen het bedrijf deels naar de beurs te brengen om 1 miljard dollar kapitaal uit de markt te halen.

Skype werkt naar verluidt aan een webversie van zijn belsoftware. Die zou eenvoudig zijn te integreren op sites, blogs en profielensites als Facebook. 

Update 13:02 uur: het belsysteem lijkt weer deels volledig operationeel te zijn (voor 30 procent)

Foto: brook (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond