Deel dit artikel
-

Abonnementen spoedig een betaaloptie in iTunes

Het wordt binnen enkele maanden mogelijk om abonnementen op kranten en tijdschriften te verkopen via downloadwinkel iTunes.

Daarmee komt Apple tegemoet aan vragen van uitgevers die nu nog twijfelen of ze de investering in het digitaliseren van hun titels moeten maken.

De Wall Street Journal schrijft dat Apple al maanden gesprekken voert met uitgevers over het nieuwe verkoopmodel. De krant baseert zich op gesprekken met meerdere mensen uit de markt met wie Apple sprak.

Tot op heden is het enkel mogelijk om losse exemplaren te kopen van mobiele digitale kopij, waaronder kranten en tijdschriften.

Uitgevers willen om verscheidene redenen abonnementen kunnen verkopen. Ten eerste hoeven ze hun klanten niet iedere week of maand naar iTunes te lokken om een item te verkopen. Immers, als een abonnement eenmaal is verkocht stromen de nieuwe uitgaven automatisch naar iPad, iPod en iPhone. Ten tweede hopen de uitgevers via abonnementenhandel meer zicht op de identiteit van hun klant te krijgen.

Apple overweegt om meer informatie over consumenten beschikbaar te maken aan uitgevers. Zij kunnen zaken als naam en e-mailadres gaan gebruiken voor verdere exploitaite, zoals ze ook gewend zijn te doen met reguliere postadressen.

Eerdere gesprekken met uitgevers stropten omdat bladen- en krantenmakers zelf de abonnementen willen slijten en de NAW-gegevens niet in handen van derden wilden leggen. Volgens de Wall Street Journal vandaag zit er vooruitgang in het proces. Binnen enkele maanden kunnen de eerste abonnementen worden verkocht. Daarbij worden nog geen namen genoemd.

Het zal nog moeten blijken of abonnementen zaligmakend zijn voor uitgevers. Oplagecijfers uit Amerika laten zien dat iPad-tijdschriften in de losse verkoop scherp aan het dalen zijn.

Naar verluidt werkt ook Google aan een downloadwinkel voor kranten en tijdschriften. Uitgevers kunnen zich daarmee richten op eigenaren van een Android-tab of telefoon. Android wordt naar verwachting het grootste mobiele platform, omdat het gratis is aan te wenden door iedere fabrikant van elektronica.

Foto: Pedro Simoes (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

MarioG

Dat ze maar eens met i-deal komen 😛 betaal nu via http://www.itunescode.nl maar betaal hierdoor wel te veel 😛

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond