Deel dit artikel
-

Nokia stopt met gratis muziekdownloads

Nokia stopt met het bundelen van Ovi Music met nieuw verkochte mobiele telefoons. De dienst die ooit bedoeld was als concurrent voor Apples iPhone en iTunes slaat niet aan.

De Finnen staken de muziekdienst in alle 31 landen waar Ovi Music beschikbaar was, op drie niet-Europese markten na. Zelfs met het weggeven van gratis muziek slaagt de telefoonmaker er niet in klanten tot aanschaf te verleiden.

Het blijkt, volgens persbureau Reuters, dat de DRM-technologie in de downloadliedjes tot vervelende hindernissen leidt bij de gebruikers. Hoewel vier van de grootste muziekuitgevers ter wereld hun liedjes via Nokia lieten verkopen, bleek de implementatie van de muziekdienst niet tot tevredenheid van de afnemers.

Klanten die al in het bezit waren van een Nokia met gratis Ovi Music-muziek kunnen de dienst blijven gebruiken. Nieuwe Nokia-kopers krijgen wel de muziekwinkel op hun telefoon, maar kunnen daar enkel DRM-vrije muziek downloaden. Dat is de regel niet de bekendste muziek.

DRM is de afkorting voor een techniek die digitale diefstal en illegale distributie van muziek en films moet voorkomen.

Uit onderzoek van de Roemeen Horace Dediu blijkt dat muziek ook bij Apple niet het meest onderscheidend is op de mobiele markt. Apps wel. Dediu omschrijft apps als een medium op zich, naast foto, video en audio. Rond maart 2011 heeft Apple al meer apps verspreid via iTunes dan muziek.

Uit de onderstaande acceptatiecurve blijkt het belang dat consumenten aan software hechten. In 2010 downloadden eigenaren van iPhones en iPods 60 apps per toestel, zes keer meer dan in 2008.

 

Nokia verkeert momenteel, onder een nieuwe topman, in een strategische koerscorrectie. Het OVI-platform blijkt niet bijzonder aansprekend voor ontwikkelaars. De Finnen moeten soms ontwikkelaars betalen om Symbian-versies te maken, terwijl diezelfde ontwikkelaars op eigen risico schrijven voor Apples iOS, omdat die investering nu wel rendeert. 

Foto: Rossina Bossio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond