Deel dit artikel
-

“50 procent draadloze netwerken onveilig”

De helft van alle draadloze particuliere (en zakelijke) netwerken is niet of onvoldoende beveiligd. Vertrouwelijke informatie komt daarmee op straat te liggen. Dit constateert computerblad PCM na een uitgebreid onderzoek in woonwijken en bij bedrijventerreinen.

De redactie van het blad legde in totaal duizend kilometer af voor hun onderzoek naar de beveiliging van draadloos internet. Er is onderzoek gedaan over een periode van zes maanden.

In een op de tien woonhuizen wordt draadloos internet gebruikt, aldus PCM. ’’De helft van de draadloze netwerken is nauwelijks beveiligd. Bij een op de twintig van die draadloze netwerken kun je – zonder dat hiervoor specifieke computerkennis is vereist – eenvoudig (vertrouwelijke) documenten van het draadloze netwerk afhalen.’’ Het ging hier om onder meer sollicitatiebrieven, cvs, belastingaangiften en de beoordelingen van een docent voor de kinderen in zijn klas.

De beveiliging is slecht geregeld omdat het eenvoudig en goedkoop is om een ’access point’ aan te sluiten, aldus het computerblad. ’’Dankzij de eenvoudige techniek is een draadloos netwerk letterlijk binnen twee minuten in de lucht. En omdat het meteen werkt, vergeten veel mensen hun beveiliging goed in te stellen. Helaas geef je hiermee ook anderen (bijvoorbeeld iemand met een draagbare computer die parkeert voor een bedrijfspand of woonhuis) toegang tot het netwerk.’’

Ander onderzoek toonde ook al aan dat het met de beveiliging van draadloze internettoegang maar slecht gesteld is. Zo merkte actualiteitenprogramma Zembla onlangs dat er lekken zaten in de beveiliging van draadloze KLM en 2Vandaag. Vorige maand waarschuwde onderzoeksbureau Gartner dat de risico’s op wlan-hacks (inbraken via accesspoints in het bedrijfsnetwerk) zal toenemen. Volgend jaar zal 70 procent van de wlan-hacks te wijten zijn aan slechte configuratie van de apparatuur, cq niet-ingestelde beveiliging.

Deel dit bericht

3 Reacties

Koos Koest

Misschien een schone taak voor de Radio Opsporingsdienst, niet alleen lopen de personen zelf gevaar, maar ook spammers gaan steeds vaker gebruik maken van dit soort rottigheid

Martin de Bes

Ik denk dat de titel de plank mis slaat! 50% van de netwerken waarbij ook gebruik wordt gemaakt van WiFi is onveilig! Met andere woorden: netwerken zijn sowieso veel te vaak onveilig en worden niet veiliger van draadloze oplossingen. WiFi netwerken maken onveiligheid alleen zichtbaarder. Als ik kwaad wil kan ik ook zo een willekeurig kantoorgebouw in lopen en lucraak mijn UTP kabel her en der inprikken. Ik wil er vergif op innemen dat ik binnen twee uur het internet op kan. De onveiligheid zit hem dus niet per definitie in de draadloosheid!

Eelco

Hoe hebben ze de netwerken geteld die SSID uit hadden staan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond