Deel dit artikel
-

Oeso wil veiling domeinextensies

Topleveldomeinen als .com en .net moeten net als etherfrequenties geveild worden. Dit zorgt ervoor dat de beste partijen het beheer van domeinen maximaal uitnutten. Dit stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport, waar het de mogelijkheden verkent om het tld .net volgend jaar te veilen.

De organisatie die alle domeinextensies beheert, de Icann, heeft tot nu toe altijd gewerkt met een beautycontest. Het wijst uit een aantal mogelijke partijen een beheerder voor een tld aan die het beste aan bepaalde selectiecriteria voldoet.

De Icann heeft aangegeven om naast een aantal technische bepalingen er voortaan ook op te letten of beheerders niet uit zijn op winstmaximalisatie. De huidige beheerder van het .net-domein is het Amerikaanse, beurs genoteerde Verisign.

Dit bedrijf is met Icann in een aantal rechtszaken verwikkeld, omdat het zijn tld’s te commercieel zou exploiteren. Icann stelt dat een veiling de gemiddelde prijs van domeinnamen alleen maar zal opjagen, omdat de uitbater van een tld zal streven naar een zo hoog mogelijke winst onder andere door hogere prijzen te hanteren. De Oeso stelt dat het veilingmodel niet per se hoeft te leiden tot duurdere domeinen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond