Deel dit artikel
-

Nl.tree stopt eind dit jaar, 90 banen weg

Internetaanbieder Nl.tree staakt eind dit jaar de activiteiten, voor alle medewerkers volgt ontslag. Tot op heden zijn 40 mensen ontslagen, nog eens 50 zullen volgen. De kabelbedrijven die eigenaar zijn van Nl.tree nemen de taken over.

Nl.tree werd in 1999 opgericht en wist een opdracht in de wacht te slepen van het ministerie van OC&W om scholen van internettoegang te voorzien. Nl.tree bediende uiteindelijk een kleine 11 duizend scholen, het was de enige partij waarmee die scholen zaken mochten doen.

De wens om meer concurrentie toe te laten zorgde ervoor dat Nl.tree het alleenrecht als internetaanbieder voor scholen verloor. Sinds begin dit jaar mogen scholen zelf beslissen bij welke aanbieder ze hun diensten voor internettoegang afnemen.Nl.tree kreeg te maken met concurrentie. KPN roerde zich vorig jaar met het aanbod van gratis internet voor scholen, een aanbieding die Nl.tree tevergeefs bij de rechter aanvocht.

In maart van dit jaar meldde Nipo dat  van alle scholen 79 procent trouw bleef aan Nl.tree, wel overwoog 36 procent van de basisscholen en 61 procent van de middelbare scholen om Nl.tree alsnog in te ruilen voor een ander. Directeur Evert Romeyn van Nl.tree zegt nu dat zijn bedrijf “ongeveer zesduizend scholen als klant heeft.”

In maart maakte Nl.tree ook bekend dat het zou reorganiseren. De centrale werkwijze zou ingeruild worden voor een meer regionale aanpak, vanwege “veranderende marktomstandigheden”. Taken die tot dat moment landelijk opgepakt werden bij het hoofdkantoor in Den Haag, zouden bij de kabelbedrijven meer regionaal vervuld gaan worden.

Op de site van Nl.tree valt nu te lezen dat het bedrijf na 31 december de handdoek in de ring gooit. Alle taken zullen dan overgenomen worden door de kabelbedrijven die Nl.tree oprichtten. “Nl.tree zal medio augustus de belangrijkste stappen in dit proces aan de scholen bekendmaken, zodat duidelijkheid ontstaat over dit proces en de mogelijke gevolgen voor de scholen. Nl.tree zal de huidige dienstverlening tot het eind van het jaar continueren.”

Directeur Evert Romeyn zegt dat het opheffen de uiteindelijke consequentie is van de ingezette strategie naar decentralisering. “We hebben gekeken naar wat nog een logische rol zou kunnen zijn voor centrale dienstverlening. Met de toenemende prijsdruk die we verwachten in de markt is besloten om niet langer vast te houden aan het centrale model.”

Begin dit jaar werkten er nog 90 mensen bij Nl.tree in Den Haag. Veertig mensen zijn tot op heden al ontslagen, zegt Romeyn. “De overige vijftig medewerkers zullen ook ontslag krijgen.” Volgens Romeyn heeft “een deel” van de mensen die ontslagen zijn, of nog ontslagen worden een aanbieding gehad om bij een van de kabelbedrijven aan de slag te gaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond