Deel dit artikel
-

Brein: “recidiverende piraat opnieuw veroordeeld”

Volgens Stichting Brein is een recidivist voor de rechtbank in Rotterdam opnieuw veroordeeld voor het kopiëren van cd's met muziek, films en software en het verhandelen daarvan. De man verkocht de schijfjes via internet. De piraat is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar.

De man werd in 2002 al eens aangehouden door de toenmalige naar aanleiding van een Brein-dossier. Toen werd in de woning van de man een enorme kopieerstudio aangetroffen en werd direct proces verbaal opgemaakt. In 2003 ging de man opnieuw in de fout en werd hij door de FIOD-ECD aangehouden. Dat heeft opnieuw tot een veroordeling geleid. “Gaat de man nog een keer in de fout en komt het opnieuw tot een veroordeling dan mag hij dus echt gaan brommen. Maar ik ga er maar even vanuit dat het niet zo ver komt. Je ziet sowieso niet zo heel veel recidivisten,” zegt Bas Vissers van Stichting Brein die de rechtzitting in Rotterdam namens de stichting bijwoonde.

Op de zitting betichtte de advocaat van de verdachte de opsporingsambtenaren van de ODBS / FIOD-ECD van uitlokking. Bovendien zou de man door publicaties over de eerste aanhouding door een groep criminele kampbewoners met pistolen zijn bedreigd en zijn activiteiten na hun aandringen hebben voortgezet. De rechter veegde alle argumenten van de verdachte van tafel. “Van uitlokking was geen sprake, mede omdat de piraat zelf producten aanbood op het Internet en er in het geheel geen sprake was van een aankoop door de ODBS of FIOD-ECD,” aldus Stichting Brein.

De stichting had een aankoop verricht en vervolgens aangifte gedaan bij de FIOD-ECD. Daar is helemaal niets mis mee, aldus de rechter. Ook vond de rechter de bedreiging door kampbewoners niet overtuigend bewezen, onder andere omdat er geen enkele getuige was opgeroepen die deze bedreiging kon bevestigen en er bovendien geen aangifte was gedaan.

De publicatie die aanleiding tot de bedreiging zou hebben gegeven was volledig geanonimiseerd en met toestemming van de toenmalige Officier van Justitie gepubliceerd dus ook daarmee was correct gehandeld. Tijdens de zitting benadrukte de Officier van Justitie dat hij het belangrijk vindt dat er wordt gepubliceerd over civiel- en strafrechtelijke acties tegen piraterij omdat van deze publicaties een grote preventieve werking uitgaat.

De piraat is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast wordt een ontnemingsprocedure gestart, waarbij in ieder geval de bewezen minimaal door de verdachte genoten winst van ongeveer 13.000 euro zal worden gevorderd. Tot slot zal Brein de zaak nog civiel opvolgen en een anti-piraterijverklaring en schadevergoeding namens de rechthebbenden eisen.

Jaarlijks worden volgens Vissers van Brein iets meer dan honderd individuen gepakt en vervolgd voor het illegaal verhandelen van cd's met muziek, films en software. Tot ongeveer 90 procent van de gevallen komt het ook tot een veroordeling. In principe pakt Brein pakt in samewerking met de FIOD-ECD via een zogenaamde publiek-private samenwerking in beginsel alleen de hele zware gevallen aan. 

Deel dit bericht

2 Reacties

puntnl

Alsof men spreekt over tbs'ers, zware verkrachters die in herhaling vallen.. Brein blijft zich belachelijk maken, enkel al omdat men absoluut geen potentie heeft…Ze hebben geen wettelijke middelen en die ze pogen te gebruiken keren zich tegen hen. Ach maar het die jongens van de straat en ze hebben aan het eind van de maand een salaris waar ze van kunnen beweren dat ze die verdient hebben… 

Henk

Het is opzich niet raar dat stichting Brein en de ECD jagen op grote handelaren en andere lui die grof winst op illegale producten maken. Wat wel erg triest is, is dat stichting Brein een soort heksenjacht uitvoert tegen een compleet medium. Het proberen te sluiten van p2p netwerken, gebruik maken van goedkope propaganda pers berichten etc. geeft alleen maar aan dat stichting Brein totaal niet begrijpt hoe moderne communicatie middelen werken. Ik vrees dat het een imcompetent media geile organisatie aan het worden is met steeds minder rendement. Censuur en dreigementen ipv innovatie is een teken van zwakte. Na de muziekindustrie moet ook de film industrie eraan geloven, nieuwe ronde.. nieuwe kansen! Gelukkig kan een oogkleppen organisatie zoals stichting Brein alleen maar blaffen en behoort bijten tot een utopie. :) H.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond