Deel dit artikel
-

LogicaCMG en Airbus: samen in rfid-toepassingen

LogicaCMG gaat samen met Airbus een geïntegreerde rfid-oplossing ontwikkelen voor het registreren en volgen van vliegtuigonderdelen, gereedschappen en instrumenten. Beide partijen verwachten dat deze oplossing voor een grotere veiligheid kan zorgen en bij kan dragen aan aanzienlijke kostenbesparingen. Dit hebben beide bedrijven bekend gemaakt op het Global Aviation Forum in Hong Kong.

“Vliegtuigonderdelen die regelmatig worden vervangen zorgen voor aanzienlijke administratieve lasten voor vliegtuigfabrikanten. Uit een recent onderzoek van AMR Research blijkt dat een vliegtuigmonteur ongeveer 70 procent van zijn tijd besteedt aan het lokaliseren van onderdelen. Rfid-technologie levert een grote bijdrage aan het voorraadbeheer en het identificeren en registreren van specifieke informatie van deze onderdelen, ” aldus LogicaCMG.

Omdat de vliegtuigindustrie hoge eisen stelt aan de gebruikte materialen hebben LogicaCMG en Airbus gekozen voor de Master-ID chip van het Amerikaanse bedrijf Kortenburg Inc. Deze chip is de enige in de wereld die luchtwaardig is verklaard door de Luftfahrtbundesamt, de Duitse toezichthouder van het luchtvaartverkeer. De chip is volgens beide partijen uniek omdat deze ook goed werkt onder extreme omstandigheden. Zo weerstaat de chip zonder problemen de extreme temperatuurschommelingen waaraan veel vliegtuigen worden blootgesteld. De chip kan direct worden aangebracht op onderdelen en is immuun voor de trillingen die gepaard gaan met bijvoorbeeld het opstijgen en dalen van het vliegtuig.

De kennis en ervaring van LogicaCMG op het gebied van rfid in combinatie met de technologie van Kortenburg is volgens LogicaCMG doorslaggevend geweest voor Airbus om met deze partijen in zee te gaan. LogicaCMG heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met Kortenburg.

Peter Spruijt, Directeur van de Transport, Travel en Logistics markt van LogicaCMG: “Door de samenwerking met Kortenburg kunnen we de vliegtuigindustrie en haar logistieke processen met de meest moderne oplossingen ondersteunen. De toepassing van rfid zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verder stroomlijnen van de logistieke processen van Airbus.”

LogicaCMG zal op op 19 en 20 oktober 2004 op het Global Aviation RFID Forum in München  een presentatie geven over de vereisten voor de integratie van rfid in de luchtvaart. Daarnaast zal Airbus, samen met Boeing, een aantal informele forums organiseren. Tijdens deze forums wordt achtergrondinformatie gegeven over recent afgeronde rfid-toepassingen in de luchtvaartindustrie.

Deel dit bericht

1 Reactie

Coen Hammer

19 en 20 oktober 2004 moet even veranderd worden in 2006

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond