Deel dit artikel
-

Online muziekwinkel Sony binnenkort ook in Nederland

Binnen twee maanden, in elk geval ruim voor de feestdagen, lanceert Sony zijn downloaddienst Connect voor de Benelux en Scandinavië. Afzonderlijke nummers gaan 99 eurocent kosten, albums minimaal 9,99 euro. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend tijdens een persconferentie in Badhoevedorp.

Sony Connect was al eerder beschikbaar in de VS, Duitsland, Frankrijk en Engeland. De Benelux en Scandinavië krijgen dus de voorrang bij de start van de muziekwinkel in de rest van Europa. Er zullen in eerste instantie ongeveer 300.000 liedjes worden aangeboden, waaronder ook Nederlands repertoire. Betaling geschiedt per credit card of met zogenoemde vouchers die bijvoorbeeld bij de aanschaf van bepaalde producten worden uitgedeeld.

De site wordt niet vanuit Nederland, maar centraal vanuit Oostenrijk gehost. Nederlandse gebruikers krijgen echter louter de Nederlandse taal te zien.

Opvallend is de nauwe integratie met Sony hardware. Net als in zijn digitale apparatuur zoals de MiniDisc (MD), maakt Sony gebruik van het eigen compressiealgoritme Atrac, of Atrac3Plus. De meegeleverde software, SonicStage, kan het veelgebruikte opslagformaat Mp3 niet wegschrijven naar de speler. Wel kunnen liedjes worden geconcerteerd naar het WAV formaat voor cd opnamen.

Daarmee volgt Sony het voorbeeld van Apple, die zijn onlinedienst iTunes ook volledig heeft afgestemd op het gebruik van de iPod. Bij Sony Connect is de keuze aan apparatuur echter groter, aangezien ook spelers van Sharp en Panasonic het Atrac formaat ondersteunen. De ondersteuning van Sony beperkt zich echter niet tot geluid. De nieuwste Vaio Pocket Music Player, die gisteren in Badhoevedorp werd getoond, beschikt over een kleurenscherm dat automatisch hoesafbeeldingen van de Connect site kan weergeven.

Connect is een van de vele muziek onlinediensten die dit najaar gelanceerd worden. Morgen (donderdag 2 september) start Microsoft officieel met zijn online muziekwinkel, zij het voorlopig alleen in de Verenigde Staten. In Nederland gaat in oktober Apple’s iTunes van start.

Sony lanceert dit najaar nog een tweede onlinedienst Tvtv.nl, een volwaardige elektronische programmagids, waarmee gebruikers op afstand zogenoemde huisservers kunnen programmeren. De site is vooral ontwikkeld voor gebruikers van Sony apparatuur, waaronder de nieuwe PCV RA104, waarin een televisie ontvanger is ingebouwd. De gebruiker kan een willekeurig programma aanvinken, waarna de huisserver of pc dat programma opneemt. Het gebruik van de elektronische programmagids is gratis voor gebruikers van Sony apparatuur. Het bedrijf overweegt een betaalde versie voor gebruikers van andere merken.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!