Deel dit artikel
-

“Ajax krijgt domeinnaam als site commercieel is”

Als het conflict rondom de domeinnaam Ajax-fan.nl tot een rechtzaak mocht komen, heeft de Amsterdamse voetbalclub wel een kans op winst. De rechter zal dan moeten oordelen dat er commerciele activiteiten op de site plaatsvinden. Of de uitgifte van email-adressen zo'n activiteit is, ligt lastig, zegt Bas Kist van merkenbureau Shieldmark .

Afgelopen week sommeerde de voetbalclub de site Ajax-fan.nl om de domeinnaam bij Ajax in te leveren. De club ondervindt schade van de site, zegt Ajax.

Of er wel of geen commerciele activiteiten op de site plaatsvinden, is de graadmeter voor een eventuele rechtzaak, denkt Kist. "Ik kan me voorstellen dat Ajax niet blij is als er banners verkocht worden op een andere Ajax-site." Ajax-fan heeft overigens geen banners, maar geeft wel email-adressen uit. Dat valt onder de noemer commerciele activiteiten. "Ik geef toe dat die grens vaag is", zegt Kist. "maar email-adressen kunnen daar best onder vallen. Volgens mij zit je dan in het economisch verkeer. Mocht dat niet commercieel zijn, dan heeft de voetbalclub weinig kans."

Kist haalt daarbij het voorbeeld aan van Ariel.nl. Procter & Gamble wilde die naam graag hebben, maar aangezien de eigenaar er geen commerciele activiteiten op na hield, mocht hij de naam en de site behouden. "Als een site met Ajax in de naam opeens petjes van de club gaat verkopen, dan heeft die site uiteraard een probleem. Is het alleen een fan-site, dan zie ik geen probleem."

In de VS kwam onlangs een soortgelijk geval om de hoek kijken. Een start up wilde onder de naam AppleSoup.com beginnen, maar de firma Apple was daar niet van gediend. Apple zal de naam later overnemen, en het bedrijfje gaat onder een andere naam verder. Voorlopig verwijst de naam AppleSoup naar de site van de start-up, die nu verder gaat onder de naam FlyCode.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bob Hillesum

Het e-mail adres is gratis te verkrijgen zonder beperkingen (voor wie dat ook maar wil). Valt dit dan toch onder commerciele activiteiten? Erg interessant is ook alles rondom {Ajax.org versus colgate; http://www.ajax.org/cgi/gate.cgi?url=%2Fcolpal%2F }

Marierik

En terecht. Ajax(voetbalclub) heeft fans, en dus recht op de naam ajax-fans.Ik kan me niet voorstellen dat een wasmiddel fans heeft, dus blijft alleen de voetbalclub over. Het moet maar eens ophouden met het stelen van andermans merknamen. Verzin zelf een naam en ga deze registreren. Toch niet al te moeilijk???

Willem

Beste Marierik, Hoe heet iemand die een aanhanger is van een club? Juist een fan, dus een aanhanger van Ajax een Ajax Fan. Op die naam heeft Ajax geen recht, wel de fan.De naam Ajax is niet orgineel, het is een griekse god.Verder nog het volgende: Ajax heeft Amsterdamse in zijn naam staan, moet Amsterdam dan volgens jou de naam Amsterdamse Football Club opeisen?Het logo van Ajax is een gejat beeld van de Griekse god, die daar waarschijnlijk nooit toestemming voor heeft gegeven 😉 (of griekeland). Als iemand zich geen fan meer mag noemen, is de volgende stap zeker dat iemand zich geen inwoner van een stad mag noemen omdat de stad rechten op die naam heeft….. Het is nog al makkelijk om een bestaand idee / site op te eisen, scheelt de creatieve geesten….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond