Deel dit artikel
-

Banken bezig met internetbetalingsstandaard

ING Bank, Postbank, Rabobank en ABN Amro werken aan een Nederlandse standaard voor het afrekenen van aankopen via internet. Bedoeling is dat de standaard algemeen van opzet is en voor iedere bank bruikbaar. De banken denken dat consumenten en webwinkels medio 2005 van de nieuwe universele betalingsmethode gebruik kunnen maken.

Vraag is of het niet weer het zoveelste goed bedoelde initiatief en de zoveelste betalingsmethode is. In het verleden zijn al vaker pogingen ondernomen om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen. Tot nu toe zonder overtuigend resultaat.

De te introduceren standaard wordt uitsluitend ontwikkeld voor betalen op internet en het is de bedoeling dat de standaard beschikbaar wordt  voor alle Nederlandse banken. De productvoering zal door elke bank afzonderlijk worden bepaald. Verwacht wordt dat binnen een jaar het overgrote deel van de Nederlandse consumenten gebruik kan maken van de nieuwe betalingsmethode, aldus de banken in een gezamenlijke verklaring.

Voor webwinkels werkt het systeem op de website zoals de huidige betaalsystemen. Via een uniforme betaalknop op de webpagina selecteert de consument de eigen bank, waarna de betaling voor goedkeuring naar die bank wordt doorgeleid. De webwinkelier krijgt direct het resultaat van deze autorisatie te zien zodat de verkoop kan worden afgerond. Volgens Rabobank voldoet de methode daarmee aan de belangrijkste eisen van de webwinkelier: gegarandeerd, direct betaald en gemakkelijk te integreren in de boekhouding.

De standaard sluit volgens de betrokken banken aan op de voor consumenten vertrouwde systemen voor internet bankieren. Hierdoor kunnen Nederlandse consumenten beschikken over een algemeen geaccepteerd betaalmiddel via internet. De betalingen zijn op dezelfde manier beveiligd als bij internetbankieren bij de eigen bank. Betalingen vinden ten laste van de eigen betaalrekening plaats zoals dat ook bij overboekingen aan derden via internet bankieren gebeurt, of zoals bij pinbetalingen in de winkel.

Woordvoerder Paul van den Berg van Rabobank ontkent dat het om het zoveelste goed bedoelde initatief gaat. “Ik denk dat het juist heel goed is dat een aantal Nederlandse banken achter een initiatief gaan staan. We willen juist toestanden zoals die er in het verleden zijn geweest met Chipknip en Chipper vermijden. Bovendien denken we juist dat het initiatief uitgaat van de banken. Dat zijn tenminste partijen die vetrouwen weten te wekken bij de consument. Bovendien gaat het nieuwe betalingssysteem uit van dezelfde principes als internetbankieren. En daar hebben de meeste consumenten al (positieve) ervaringen mee.”

Basis van de nieuwe betalingsstandaard is volgens Van den Berg Rabo Direct Betalen. “Dat hebben we vervolgens met de andere banken uitgewerkt,” aldus de woordvoerder van de Rabobank. Hoewel de banken nu dus samen gaan werken hebben ze allemaal al eigen online betaalmethoden ontwikkeld. De Rabobank heeft Minitix, ING Way2Pay, is ABN Amro actief met E-Wallet en heeft de Postbank Tootz. Van den Berg zegt dat Minitix meer is bedoeld voor microbetalingen, maar hij sluit niet uit dat Minitix misschien ooit wel gewoon opgaat in de nieuwe betalingsstandaard die nu ontwikkeld wordt.

Deel dit bericht

4 Reacties

De Realist

Eindelijk! En ik geloof het sprookje als de standaard er is!!

Freeman

@ De realistDe ING lijkt wel in het sprookje te geloven, nu ze hebben aangekondigd aan de leden van Way2Pay dat ze er in 2005 mee ophouden om over te gaan op dit nieuwe initiatief. Wel een goede zaak dat dit eindelijk ook wat eenvoudiger geregeld gaat worden.

D Arwin

Vraag me af waar ik het bericht onder moet scharen: - De banken hebben het licht gezien na jaren (en miljoenen) intern gepruts door het 'not invented here syndrome'. – "If somebody is going to eat your lunch" onder druk van de nieuwe betaalmethoden (walllie, mobile2pay, moxmo)- De eerste aanzet om Interpay het eerste duwtje richting de afgrond te geven Ik wacht de realisatie ervan af. de prijszetting om te kijken of men misbruik of gebruik maakt van de gecreerde machtspositie, en of er aangesloten gaat worden bij internationale standaarden.  

De Graaf

..uit onderzoek blijkt dat 40% van de consumenten wil betalen na ontvangst van het pakket. Tegenwoordig is eFactoring voor webwinkels een goede manier om consumenten achteraf betalen aan te bieden en de betalingsrisico's en debiteurenbeheer uit te besteden aan een partij die hierin is gespecialiseerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond