Deel dit artikel
-

“EU moet commerciele grid-computing stimuleren”

De Europese Unie zou in plaats van zich alleen te scharen achter grid-computing voor wetenschappelijke ook commerciele grid-computing moeten ondersteunen en stimuleren. Dat zegt Joseph Reger, de technische man van Fujitsu-Siemens. Reger is er namelijk van overtuigd dat Europa op het gebied van grid-computing wel een leidende rol kan vervullen en een bepaalde voorsprong heeft op de Amerikanen.

Volgens Reger mag grid-computing dat ook wel super-computing of utility-computing genoemd wordt, dan begonnen zijn vanuit de wetenschap, commercieel gezien zijn er ook legio kansen voor grid-computing, zo meent de Chief Technology Officer van Fujitsu Siemens. Het wetenschappelijke Euro GRID project heeft inmiddels tientallen miljoenen euro's gekregen, maar voor commerciele grid-computing heeft de EU nauwelijks oog, aldus Reger tijdens een toespraak tijdens de VisIT 2004 van Fujitsu Siemens in het Duitse Augsburg.

Fujitsu Siemens is een van de founding members van de Enterprise Grid Alliance (EGA), een initiatief dat grid-computing commercieel op de kaart moet zien te krijgen en dat ook financieel wordt ondersteund door Fujitsu Siemens. Reger denkt dat grid-computing met name belangrijk gaat worden voor “data processing” en financiele data analyse. Data-centra kunnen hun krachten veel beter verdelen als ze capaciteit delen en op pieken bij elkaar bijspringen, denkt Reger. Dat zal uiteindelijk ook leiden tot een lagere “cost of ownership.”

Volgens zijn baas, CEO Bernd Bischoff van Fujitsu Siemens,  zal grid-computing, hoe dan ook leiden tot significant lagere kosten. “De kosten  zullen dan nog maar 60 procent van de huidige kosten beslaan.” Bischoff is ervan overtuigd dat Fujitsu Siemens voorop moet lopen op het gebied van grid-computing. Al was het alleen maar omdat je op die moment tenminste nog een groot deel van je business behoudt. “Het is meer dan een outsourcing-verhaal.

Grid- of utility computing biedt enorm veel kansen, denkt ook Bischoff. ” Dat Europa een leidende rol kan vervullen op het gebied van geclusterde computing ziet ook Bischoff. “Ten opzichte van concurrenten als HP en IBM die ook al aangekondigd hebben groots in te zetten op grid-computing hebben we nog minstens 15 maanden voorsprong,” verklaart Bischoff tegenover Emerce. Behalve grote bedrijven kunnen ook middelgrote en kleinere bedrijven zullen kunnen profiteren van geclusterde computers omdat ook hun kosten drastisch omlaag zullen gaan.

Volgens Bischoff komt datgene wat Fujitsu Siemens nu doet met FlexFrame al in de buurt van wat grid-computing in essentie is. Als er capaciteit bij moet, dan wordt er gewoon een nieuw blade bijgeprikt. Dat kan al voor een prijs van 1500 euro. “Dat is voor grote bedrijven heel weinig geld,” legt sales manager Frans Stijnman -die ook aanwezig is op VisIT 2004 in Augsburg- van Fujitsu Siemens uit. Onlangs werd een FlexFrame-infrastructuur bij TPG Post aangelegd.

“Daarmee bespaart TPG enorm veel kosten. Hebben ze nieuwe capaciteit nodig, dan plaatsen wij dus zo'n blade,” aldus Stijnman. Bij het ministerie van Economische Zaken was men zo onder de indruk van het TPG-voorbeeld dat ook zij overstag gingen en er ook bij EZ inmiddels een Flexframe-systeem draait.

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat 30 procent van alle bedrijven tegen 2007 over zullen zijn gestapt op het utility of (grid-)computing model. Een van de belangrijkste drijfveren is dat er belangrijke kosten en efficiency-voordelen aan kleven en dat je straks alleen nog maar betaalt voor dat deel van het bedrijfsnetwerk waar jij gebruik van maakt en niet voor het hele netwerk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond