Deel dit artikel
-

GPRS serie, deel 3: De kosten

Het pakketgeschakelde GPRS zorgt ervoor dat de gebruiker niet meer hoeft te betalen voor de duur van de verbinding, zoals bij gsm. Een 'always on' verbinding kost in principe niks meer, afgezien van het abonnementsgeld. De meter begint pas te lopen als de gebruiker daadwerkelijk informatie gaat binnenhalen of verzenden. Zakelijke gebruikers betalen bij KPN vooralsnog 4,20 gulden per megabyte.

Maar hoe die kosten eruit gaan zien, is nog onduidelijk. Van de vijf mobiele netwerk-operators in Nederland – KPN, Telfort, Libertel, Dutchtone en Ben – hebben alleen KPN en Telfort al een aanpassing gemaakt voor GPRS. KPN laat momenteel alleen zakelijke bellers toe, die bij een bedrijf werken dat aangesloten is bij Mobile Office, de GPRS-dienst van de provider.
Alleen grote bedrijven die zelf over een netwerk beschikken, kunnen nu bij KPN terecht, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Zakelijke gebruikers betalen bij KPN nu 50,42 gulden per maand per gebruiker voor een abonnement, bovenop de kosten van het GSM-abonnement. De telefoontikken vallen weg, maar nu gaat de gebruiker 4,20 gulden per megabyte betalen. Dat bedrag geldt voor zowel het verzenden als het ontvangen van data, zegt KPN. De prijzen zijn overigens wel exclusief btw.
"Ergens in de eerste helft van 2001" zal KPN GPRS voor particuliere gebruikers introduceren, maar het bedrijf zegt nog niet te weten wat de prijzen zullen zijn. Zal het geld gedeeld moeten worden met de contentproviders? "Met alle leveranciers van content (M-info) bestaan afspraken", zegt woordvoerder Martine Korenman. "Sommige diensten zijn gratis, anderen betaald." De kosten komen in ieder geval bovenop die 4,20 gulden. De M-info diensten, in het leven geroepen voor Wap, zijn ook via GPRS toegankelijk.

Ook bij Telfort is het blijkbaar te vroeg om al iets zinnigs te kunnen zeggen over de prijsstelling. Volgens woordvoerder Ina van der Meulen zit het bedrijf "momenteel midden in trials om de prijzen te bepalen." Ook zij benadrukt dat de toekomstige kosten niet per minuut maar per transactie afgerekend zullen worden. "We zullen met verschillende abonnementen gaan werken, net zoals nu gebruikelijk is met de lopende GSM-abonnementen", zegt Van der Meulen. In plaats van aantallen minuten, rekent Telfort dan in gebruikte bits. Wat de bedragen zullen zijn, weet Telfort dus nog niet.

Hoewel het netwerk van Telfort gereed is voor GPRS, heeft de provider nog geen gebruikers. Wel is men klaar om de eerste zakelijke gebruikers te verwelkomen, begin volgend jaar moeten de eerste particulieren aangesloten worden.

De andere drie providers zijn nog niet klaar met de ombouw van hun netwerk.

Deel dit bericht

8 Reacties

John van 't Hek

Dfl. 4,20 per megabyte! En dan durven ze nog te voorspellen dat 'content' een enorme vlucht zal nemen via GPRS, en later UMTS. Content eigenaren zijn echter ook niet gek en denken er nog zo'n Dfl. 4,50 per digital download te krijgen, waardoor de prijs van een 128kbps mp3-tje (ca. 4MB) op zo'n Dfl. 21,30 zal uitkomen… Dat de consument de uiteindelijke prijs van de UMTS-veilingen betaald (een vorm van verkapte belastingen, als je het mij vraagt), is wel duidelijk, maar indien de prijzen zo exorbitant stijgen, zullen substituten de race winnen. Kortom, geef mij maar Napster…! John

Hans Sassen

Da's mooi. Voor de telecomaanbieders wel te verstaan. Reken maar dat je als argeloze abonnee de nodige reclame om je oren krijgt(!), want ook dat is dataflow en ook dat kost u dus geld. Laten we nu wel wezen. Is dit allemaal nodig. Neen dus. Ook mobiele info kan redelijk goedkoop binnengehaald worden. Daarvoor zijn dure communicatiemethodieken helemaal niet nodig. Ingeval echt veel data gedownload of ge-upload moet worden, kan dit evenvoudig via de vaste verbindingen geschieden. Hoge snelheden zijn leuk, maar zwaar overtrokken voor het normale gebruik. Alleen voor echte big spenders is dit een manier om makkelijk, snel en modern van het geld af te komen. Laat je niet meeslepen door de dolgedraaide telecombedrijven. Die moeten thans reeds flink bloeden voor de exorbitant hoge bedragen die voor de diverse frequenties is betaald. Hieraan meedoen brengt deze jongens niet meer met de beide benen op de grond. En daar horen zij, net als wij. Toch?

Vincent Everts

GPRS is vreselijk goedkoop. Belachelijk goedkoop zou ik zeggen. 4.20 per megabyte. DAT IS ECHT ONTZETTEND GOEDKOOP. Ik geloof dat het gratis internet, hetgeen alleen werd betaald door VC geld en marketing verliezen een beetje het besef van realiteit bij een aantal mensen heeft verloren. Even een vergelijking. Een SMS van 160 karakters kost momenteel 50 cent. Dat is dus 6x.50=3,- per kilobyte = 3000,- per megabyte!!! Dan gaat de prijs 700 maal omlaag naar 4.20!!!! En dan durf je nog te zeggen dat het duur is? Hmm, I-Mode in japan kost .6 cent per 128 byte = 4.2 cent/kbyte = 42,-/megabyte dus 10x zo duur als in Nederland. Er hebben 15.000.000 mensen een I-mode telefoon gekocht in 1 jaar tijd en 30% van de rekening gaat naar data diensten! Waar gaat deze discussie over? Vincent EvertsInsight Capital Partnerswww.vincente.nl

Royston Smith

Je kunt ook Wapdiensten ontvangen via GPRS. Een Wapsite is veel kleiner en veel meer to-the-point dan normale www-sites. Afhankelijk van de opbouw van een www-versie van een website kan een Wap-site 3 tot 20 keer kleiner zijn, en dus 3 tot 20 keer goedkoper. Voor die NLG 4,20 kun je dus heel wat leesvoer consumeren.

stefan van Happen

In vergelijking met SMS zijn de kosten erg laag. Maar hier is de winst te behalen door volumes. Als je een MP3-tje will downloaden via GPRS (en later via EDGE of UMTS) zullen de kosten toch omlaag moeten. Hiermee is immers snel meer geld te verdienen. Logisch zou zijn als er prijsgroepen bestaan: bv. email/sms 10 cent, mp3 250 cent (vergelikbaar met de prijsstructuur van I-mode). Technisch is dit misschien wat lastiger, maar hoe moet een gebruiker anders weten waar hij aan toe is. een gebruiker pakt echt geen rekenmachine om te kijken hoeveel een MP3 van 2 Mb kost. De applicatie/content provider zal hier duidelijkheid in moeten geven.

Michel Boulogne

…even voor de goede orde: SMS'jes versturen is verschrikkelijk duur! Dat de operators 40 tot 50 cent durfen te vragen aan hun (toch al betalende) abonnees voor het verzenden van 160 tekens die alleen (daadwerkelijk) ergens heen gaan zodra er ergens een overcapaciteit onstaat binnen het netwerk. Vandaar dat sommige sms'jes er wel een een paar uur over kunnen doen (vooral Ben is hier sterk in). 50 cent voor het gebruik van een miniscuul stukje ongebruikte(en dus anders nutteloze) bandbreedte! Je kan dus niet zeggen dat fl 4,20 per Mb bij GPRS goedkoop is omdat het per kb omgerekend stukken goedkoper is dan sms. Dat zou het zelfde zijn als beweren dat een BWM-5 een goedkope auto is omdat een Ferrari nou eenmaal toch nog duurder is. …..Beiden zijn gewoon te duur!

Eric Esselink

Vincent, een eerlijkere vergelijking is deze:GPRS is vergelijkbaar met een vaste 56k modem lijn, wat snelheid betreft (allebei rond de 44 Kbps). Zowel een notebook als PDA zijn waarschijnlijk de grootste gebruikers van GPRS (notebook kan ook een 56k modem aankoppelen).De vaste lijn kost 14 ct per megabyte, bij een 100% bezetting (= gebruik per minuut, uitgaande van 44kbps). Een typische 20% bezetting kost dan ongeveer 70 cent per megabyte. De vergelijking ziet er dan zo uit:GPRS: – abonnement : 50,42 HFL – gesprekskosten : 420 ct pm56K: – abonnement : 29,45 HFL – gesprekskosten : 70 ct pm Conclusie: GPRS is 60% duurder in abonnement en 6x duurder in gebruik…Een heftige prijs voor het mobiel zijn. 

Martijn Hazelzet

De kosten van GPRS en de manier waarop die zijn opgebouwd; deze volgen het enig bewandelbare pad dat de telco's nog kunnen bewandelen want 'tikken' zijn echt niet meer van deze tijd. Subscription + Mb's is een logische stap maar we zullen er wel aan moeten wennen (en de prijzen zullen waarschijnlijk stijgen). BTW1: ik betaal 0,20 per megabyte over mijn vaste verbinding maar die is dan ook wel een heeele hoop sneller. BTW2: Heeft iemand al de PCMCIA variant voor GPRS gezien of blijft het klooien met twee losse dingen en infrarood, ik hoef nu echt niet sneller te kunnen wappen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond