Deel dit artikel
-

Jaar in beeld: Mei-augustus

De zomer van 2000 wordt gekenmerkt door een voortdurende stroom van dotcom-faillisementen, maar nieuwe initiatieven nemen snel de opengevallen plekken in. De controverse rond muziekuitwisselprogramma Napster groeit, evenals die rond Shell, dat eerst zegt prijsafspraken te maken om co-buying initiatieven tegen te gaan, maar dit later weer ontkent. Steeds meer wap-diensten worden aangekondigd, al is er vrijwel niemand die er geld mee verdient. Het fenomeen startpagina krijgt allerlei varianten, maar geen ervan blijkt even succesvol als het origineel.

Mei

Het merkbewustzijn van online shoppers blijkt minimaal, volgens een onderzoek van Harris Interactive. Boo blijkt een tekort van 30 miljoen dollar te hebben. Sinds de start in november 99 is er al 120 miljoen dollar 'verbrand'. Een paar weken later is het officeel: Boo.com failliet , 135 miljoen dollar was geïnvesteerd, dat resulteerde in een schuld van 30 miljoen dollar. Ook al heel bekend van naam: Napster. Het krijgt een investering van 15 miljoen dollar, ondanks de onzekere toekomst van het bedrijf. Napster is aangeklaagd wegens het verspreiden van illegaal gekopieerde muziek. Voorzichtig begeeft de filmindustrie zich online. Voorzichtig, want de angst voor een Napster-effect is groot. De Postbank gaat haar klanten laten beleggen via de mobiele telefoon. Startupfailures.com. is een poging om gevallen internetbedrijven weer in het zadel te krijgen. Na de verkoop van Startpagina aan VNU ontstaan nieuwe initiatieven van 'Verontrustste Dochters'. Gebruik van Internet en ICT schreeuwt om een aanpassing van de Nederlandse grondwet, vindt de commissie Franken. Volgens PriceWaterhouseCoopers heeft slechts 18 procent van de webbevolking interesse in online boodschappen doen als alternatief voor een bezoek aan de supermarkt. KLM kondigt aan een online reisbureau te beginnen dat rond deze tijd operationeel zou moeten zijn. Letsbuyit stelt een voorgenomen beursgang uit wegens het slechte beursklimaat. CEO Martin Coles. "We denken dat we bij de huidige beursbewegingen niet op de juiste waarde geschat zullen."

Juni

De domeinnaam Boo.com gaat over in handen van het Amerikaanse Fashionmall . Co-buyingsite LetsBuyIt.com gaat alsnog naar de beurs in juli. France Telecom (FT) laat weten dat het haar Wanadoo divisie op de beurs wil brengen. Internet Café easyEverything heeft de deuren in Amsterdam geopend. Microsoft staat aan de vooravond van de grootste strategieverandering in haar bestaan. Het bedrijf introduceert het Microsoft .NET-platform . Muziekretailer CDnow, dat binnen een jaar tachtig procent van haar beurswaarde verloor, zegt in gesprek te zijn met een reddende engel (een geldschieter), dit om een faillisement te voorkomen. Tot nu toe failliet : veilingsite Surfbuzz.com, speelgoedhandel Toytime.com, kledingzaak Boo.com, speelgoedsite Toysmart.com, speelgoedzaak Redrocket.com, nieuwsdiensten Netimperative.com en Apbnews.com, cadeausite Violet.com. Vooral het nieuws over de failliete speelgoedzaken is tegenstrijdig met wat onderzoeksbureau Forrester zegt , namelijk dat de online speelgoedzaken het veel beter doen dan hun concurrenten van steen en cement. De Europese Commissie heeft net een voorstel ontvangen om BTW te heffen op producten die electronisch geleverd worden. Een electronische cheque voor online betalingen wordt geïntroduceerd . Amerikaanse e-commerce sites lopen 20 miljard dollar mis omdat klanten voortijdig de online winkel verlaten, zo zegt onderzoeksbureau Creative Good. Speelgoedsite etoys.com haalt 100 miljoen dollar aan investeringsgeld op. Hard nodig, want het bedrijf staat als sinds de oprichting in 1997 in de rode cijfers . Het zomerschandaal: Eduard Schaepman, directeur van EuroShell, bevestigde tijdens het congres De-onderneming.com dat de oliemaatschappijen hun beleid ten aanzien van inkoopcollectieven zoals Priceline.com en United Consumers onderling afstemmen . Vier dagen later ontkent Shell dat er prijsafsprakenworden gemaakt. Cybercrime baart veel Amerikaanse internetgebruikers zorgen . De muziekindustrie zou miljarden dollars mislopen als gevolg van schending van copyrights, volgens een onderzoek van Magex.com. Maar anderen beweren dat de verspreiding van mp3's juist een positief resultaat heeft op de verkoop van cd's.

Juli

De slag om ADSL is begonnen. Prijsvergelijken is stevig in opmars . Het Amerikaanse Thinking Media zegt een effectievere meetmethode voor de werking van banners te hebben ontwikkeld, een die is gebaseerd op het daadwerkelijke downloaden van een pagina. e-marketingbureau Rubric zegt dat e-tailers te weinig aan klantenbinding doen. b-t-b marktplaats Transora gaat van start. De oprichters vertegenwoordigen bij elkaar meer dan helft van de wereldwijde omzet in consumentengoederen. Nederlandse co-buyingsite Nokdown zegt dat het eind van het jaar op 30.000 geregistreerde gebruikers rekent . De Nederlandse vrouwenportal VrouwOnline trekt 500.000 bezoeksters en meer dan 2 miljoen pageviews per maand volgens uitgever VNU. ABN Amro en KPN gaan 150 tot 200 miljoen euro investeren in Money Planet , een joint venture voor financiële diensten aan consumenten. Marktaandeel opbouwen of snel winst maken? Online aandelenmakelaar Etrade sneed het afgelopen kwartaal met 35 procent in het advertentiebudget en kon mede daardoor winstcijfers laten zien. PC Data meldt dat muziekliefhebbers muziek van het internet zullen blijven downloaden , of het nou illegaal is of niet. In Amerika krijgt Mercata patent toegekend op haar co-buying systeem, dat nauwelijks verschilt van andere dergelijke systemen. Het Britse Sharkhunt biedt consumenten 25 pence per online doorgebracht uur, op voorwaarde dat de surfers een zogenaamde Adbar open laat staan, waarin allerlei banners circuleren. De Amerikaanse General Accounting Office, een onderzoeksinstantie van het Amerikaanse congres, zegt dat de federale belastingdienst dit jaar tussen de $300 miljoen en $3,8 miljard aan inkomsten mis zal lopen door onlineshoppen . Napster mag voorlopig open blijven, maar er zijn al diverse alternatieven beschikbaar, onder meer Scour, Gnutella en Freenet. VNU Tijdschriften heeft een meerderheidsbelang van 58,7 procent genomen in Ilse Media Groep. Later dit jaar zal Ilse weer te koop worden gezet. KPN toont belangstelling.

Augustus

Het kort geding van de uitgever PCM tegen de site Kranten.com komt voor de rechter. Uiteindelijk zou Kranten.com de zaak winnen . Rits tele.com is begonnen met het aanbieden van gratis internettelefonie. De online mode-industrie krijgt opnieuw een knauw. Op de dag dat de naam van Boo.com weer in de lucht is, maakt Dressmart bekend zeven vestigingen te sluiten . De Amerikaanse bezorgdienst Kozmo.com ontslaat 275 personeelsleden, niet omdat het slecht zou gaan met de zaken, maar vanuit een oogpunt van efficiency. In Nederland begint CDon aan same-day delivery, het wil gebruik maken van een netwerk van pizzakoeriers. Direct Marketing organisatie DMSA komt met een gedragscode rond spam. De regeling is gebaseerd op het opt-out principe; consumenten moeten zelf aangeven dat ze geen reclame-mail meer willen ontvangen. MP3.com biedt via een overeenkomst met een klassieke muziekretailer – The Outernet – haar producten ook in winkelcentra. Meubelsite living.com, dat samenwerkte met Amazon.com, sluit de deuren. Kosten voor Amazon: minstens 20 miljoen dollar. Amazon.com gaat in de autohandel, via een samenwerking met autosite greenlight.com. Autoverkoper carorder.com stopt ermee. Forrester waarschuwt voor een shake-out in de b-to-b markt. Er zouden domweg te veel spelers zijn. Letsbuyit.com ontslaat ondanks aardige kwartaalcijfers tachtig man personeel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond