Deel dit artikel
-

Universiteit Utrecht start incubator

De faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht is recent gestart met het incubatorlab Netherware. Daar kunnen studenten nieuwe ict-producten ontwikkelen en met steun hun eigen onderneming starten. De Utrechtse studenten creëren hiermee niet alleen hun eigen banen maar hebben binnenkort ook werk voor derden.

Het incubatorlab Netherware wil de Amerikaanse overmacht van onder andere Microsoft en Oracle doorbreken met nieuwe en innovatieve producten. Aldus prof.dr. Sjaak Brinkkemper in zijn vandaag te houden oratie als hoogleraar Informatiekunde.
 
“Softwareproducten zijn een zeer aantrekkelijke industrie omdat er minimale investeringen voor nodig zijn. Een goed idee, een pc en een goed stel hersens is alles wat je nodig hebt.” Brinkkemper en zijn medewerkers hebben zich gespecialiseerd in het opzetten van softwareondernemingen met innovatieve producten. Zij doen onderzoek naar de ontwikkeling van succesvolle softwareproducten, en de wijze waarop een product in organisaties wordt ingevoerd. Ook proberen zij de factoren bloot te leggen die het succes of falen van een ict-productbedrijf beïnvloeden.
 
In de incubator van Brinkkemper zijn al elf bedrijfjes gestart door ruim twintig studenten. De producten zijn uiteenlopend: urenregistratie en facturering voor de advocatuur , een voorraad- en kassasysteem voor het midden- en kleinbedrijf  en een applicatie om te stoppen met roken.
 
Nederland is volgens Brinkkemper uitstekend uitgerust voor een bloeiende productsoftware-industrie. Er zijn genoeg creatieve, talentvolle en hardwerkende kenniswerkers voorhanden, die graag het avontuur van een productsoftwarebedrijf willen aangaan. Ondanks het uiteenspatten van de dot.com zeepbel is er ook voldoende kapitaal beschikbaar voor goede mensen met slimme ideeën. Verschillende technostarters regelingen van het Ministerie van Economische Zaken bieden een uitstekende ondersteuning. Daarnaast is Nederland altijd zeer internationaal gericht, en omdat softwareproducten overal ter wereld kunnen worden verkocht, draagt deze export ook nog bij aan de handelsbalans.
 

Deel dit bericht

2 Reacties

nikao

goed initiatief, alleen jammer dat er geen professionele website aanhangt. Dat snap ik dan weer niet. Lijkt me voor een dergelijk initiatief erg belangrijk. Je moet wel het goede uitstralen en laten zien natuurlijk.

wim

Mooie reclame voor Universiteit Utrecht, maar het is toch echt de Vrije Universiteit.Zo te zien wordt de hoogleraar er zelf ook niet slechter van

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond