Deel dit artikel
-

Graafschap Kent krijgt draadloos internet

Het Engelse bedrijf Telabria gaat een WiMAX netwerk opzetten waarmee heel het Britse graafschap Kent van draadloos internet wordt voorzien. WiMAX is een soort straalzender voor Wifi-ontvangst en wordt ook wel 'WiFi op steroïde' genoemd.

Het is voor het eerst dat een zo groot gebied zal kunnen beschikken over draadloos internet. Kent is 3732 vierkante kilometer groot en telt anderhalf miljoen inwoners. Op dit moment zijn daar zowel ADSL als huurlijnen beschikbaar.

Waar WiFi een bereik heeft van enkele tientallen meters, reikt WiMAX-zenders tot zeker 50 kilometer. De transmissiesnelheid is ook vele malen hoger: niet 54 maar 70 megabit per seconde. Dat is bijna tien keer sneller dan het snelste ADSL-abonnement.

Het netwerk, dat momenteel in aanbouw is, zal al in januari in gebruik worden genomen, maar de commerciële start is voorzien voor de tweede helft van 2005. Telabria, dat Wifi apparatuur levert aan klanten in Zuid Engeland, wil ook spraak- en videoverkeer aanbieden. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt, maar zullen gezien de goedkope infrastructuur vermoedelijk onder de reguliere ADSL tarieven liggen.

Gebruikers hebben voor de ontvangst van WiMAX (IEEE 802.16) overigens wel een aparte PC- of PCMCIA-kaart nodig. Laptops met standaard Wifi zender/ontvangers zijn niet geschikt voor WiMAX.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!