Deel dit artikel
-

EU stevent af op ruime bewaarplicht

De Raad van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) willen isp's verplichten meer dan alleen zakelijke verkeersgegevens vast te leggen. Dit werd duidelijk bij overleg tussen justitieminister Donner en de Tweede Kamer.

Donner wil een ruimere bewaarplicht om niet alleen gegevens over facturen, maar ook het surfgedrag van verdachten te kunnen inzetten bij de opsporing en bestrijding van terrorisme. Over de protestbrief tegen de bewaarplicht van de isp’s zei de minister dat de overheid zich niet de handen op de rug moet laten binden door een vermeende rem op innovatie.

Nederland zal als voorzitter van de EU de nu breed gedragen beleidslijn voor een ruime bewaarplicht verder uitwerken. Nederland was eerder voorstander van een beperkte bewaarplicht van alleen factuurgegevens. Volgens Donner moeten er in de EU afspraken komen waar de bewaarplicht minimaal aan moet voldoen om internationale samenwerking en opsporing mogelijk te maken.

Wel zei de minister de Tweede Kamer toe om in een brief de voordelen en nadelen van deze bewaarplicht uit te werken. Volgens hem heeft een onderzoek van accountantskantoor Kpmg aangetoond dat de invoering van de bewaarplicht geen hoge kosten met zich meebrengt. Ook zei hij toe dat deze week de bewaarplicht niet in de Europese JBZ-raad in stemming komt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond