Deel dit artikel
-

Telfort: vertraagde uitrol umts

Telfort biedt vanaf het voorjaar van 2005 3G-diensten aan consumenten en zakelijke klanten. De mobiele breedbandstrategie van Telfort bestaat uit twee stappen met complementaire technologieën. Het gaat om umts en om edge.

Telfort wil eerst het veel goedkopere edge implementeren. Daarmee denkt het bedrijf tientallen miljoenen te besparen. Vraag is of dit wel mag van de overheid, want Telfort heeft de wettelijke verplichting snel met umts te komen. Ook Orange komt volgend jaar waarschijnlijk met umts, zo laat een woordvoerder van het bedrijf aan Emerce weten. “Haast hebben we echter niet. Eerst moeten alle kinderziektes eruit,” zegt de woordvoerder van Orange. Aanvankelijk zou Orange samen met T-Mobile umts gaan uitrollen. Daar wordt nu echter vanaf gezien omdat er in sommige gevallen tegenstrijdige belangen zijn.

In 2005 introduceert Telfort op landelijke schaal edge. Parallel hieraan zal Telfort in 2005 starten met de implementatie van een nieuw platform voor umts, waarmee Telfort zich voorbereidt op de nieuwste hsdpa-technologie. Edge biedt in de praktijk vergelijkbare diensten en snelheden als het huidige umts, aldus Telfort. De uitrol van edge verloopt echter vele malen sneller. Hierbij is de klant gebaat, want de nieuwe diensten zijn heel snel voor iedereen landelijk beschikbaar tegen een scherpe prijsstelling.

“We zijn nuchter en reëel in onze aanpak. Onze gecombineerde breedbandstrategie is vooral klantgericht”, aldus Ton aan de Stegge, de hoogste man van Telfort. “Doordat we eerst kiezen voor edge, bieden we onze klanten zeer snel landelijke dekking met hoge datasnelheden. Edge is een uiterst efficiënte en effectieve technologie, wat onze klanten zullen terugzien in een scherpe en transparante tariefstelling van de nieuwe diensten. We willen de klant bovendien de keuzevrijheid geven tussen betalen per megabyte of een flatrate-tarief.”

Dankzij edge kunnen klanten van Telfort straks op hun mobiele telefoon kijken naar bijvoorbeeld sport-, muziekclips en actueel nieuws. De geluids- en beeldkwaliteit is zeer goed, net als de downloadsnelheid.

Zakelijke klanten kunnen dankzij een edge-datakaart in hun laptop landelijk met hoge snelheid mobiel e-mailen, internetten en gebruikmaken van bedrijfsapplicaties. Veel mensen beschikken inmiddels al over een telefoontoestel dat edge ondersteunt, waaronder de Nokia 6230. Het aanbod van edge-toestellen wordt de komende maanden nog verder uitgebreid.

De verschillen tussen edge en het huidige umts zijn marginaal, aldus Telfort. Edge is gebaseerd op het bestaande mobiele netwerk en biedt in de praktijk vergelijkbare snelheden als het huidige umts. Telfort kan een investering in de huidige umts-technologie daarom niet rechtvaardigen. Telfort kiest dus eerst voor de bewezen technologie edge en in een later stadium voor een verbeterde en aanzienlijk snellere versie van umts: hsdpa (high speed downlink packet access).

Wereldwijd hebben al 106 operators in 64 landen zich aan edge gecommitteerd. Wanneer over enkele jaren ook umts zich heeft bewezen, biedt het met hsdpa veel perspectief door snelheden die tientallen malen sneller zijn dan de huidige versie van umts. Het platform waarover Telfort dan beschikt, is uitermate geschikt voor snelle doorgroei naar nieuwe breedbandtechnologieën. Telfort wil edge en umts complementair inzetten, waardoor klanten altijd over de meest geschikte technologie beschikken.

De leverancier voor edge is Ericsson, vanwege de ervaring met het bestaande netwerk van Telfort en de uitgebreide expertise en toonaangevende positie van Ericsson op het gebied van edge. Voor de aanleg van edge hoeven geen nieuwe antennemasten te worden geplaatst. Edge zal ook beschikbaar zijn voor Telfort’s wholesale partners die gebruikmaken van het netwerk van Telfort en onder eigen naam mobiele diensten aanbieden.

Telfort start vanaf 2005 met de uitrol van een umts-netwerk in de Randstad en andere stedelijke hotspots. Telfort maakt daarbij meteen de keuze voor hsdpa wat eind 2005 beschikbaar komt op de umts infrastructuur.

Hsdpa is een technologie die snelheden tot 14,4 Mbps mogelijk maakt. Voor de aanleg van het umts-netwerk kiest Telfort voor het Chinese bedrijf Huawei. Dit bedrijf met expertise op het gebied van zowel vaste als mobiele telecommunicatie zal samen met Telfort in 2005 een centrum voor onderzoek en ontwikkeling van 3G-telefonie openen in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond