Deel dit artikel
-

Ook CEOs willen koerswijziging innovatieplatform

Ook de CEO's van grote ondernemingen willen dat er een koerswijziging komt van het innovatieplatform. Dat blijkt uit de ICT Barometer, aangevuld met onderzoek onder ruim 30 CEO's, die op 9 december werd gepresenteerd in Amsterdam. Twee op de drie CEO's (65 procent) vinden dat het Innovatieplatform tot nu toe helemaal niet succesvol is.

Net als de ondervraagden van de ICT Barometer zijn de meeste CEO’s van mening dat het Innovatieplatform het over een andere boeg zou moeten gooien. Volgens de CEO’s zou het Innovatieplatform zich onder meer moeten bezighouden met het aanwijzen van sleutelprojecten voor de Nederlandse kenniseconomie. Dat wordt ook wel het zogeheten Nokia-model genoemd. Binnen dat model worden 3 disciplines aangewezen waarin een land goed dient te zijn en waarop zou moeten worden ingezet. 70 procent van de CEO's vindt in ieder geval dat het tijd wordt voor het innovatieplatform om het over een andere boeg te gooien. Slechts 13 procent vindt dat het platform moet doorgaan op de huidige voet.

Verder willen de ondervraagden een verandering van de cultuur en structuur voor ondernemerschap en innovatie en zijn zij van mening dat innovatie wordt geremd door overmatige bureaucratie en een gebrek aan daadkracht van de overheid. De kritiek op het innovatieplatform, dat onder leiding staat van minister-president Jan Peter Balkenende, is niet nieuw. Er is veel kritiek op. Het platform wordt van diverse kanten besluiteloosheid en gebrek aan daadkracht verweten.

Volgens Jacob Verschuur blijkt uit deze resultaten dat het Innovatieplatform zich moet concentreren op enkele grotere, in het oog springende projecten en de overheid moet voeden met het stimuleren van ondernemerskansen en terugdringing van de bureaucratie. “Verbeteren is immers ook innovatie”, aldus Verschuur. Hij vindt ook dat bedrijven sneller zouden moeten inspelen op innovaties.

Behalve dat de innovatieproblematiek en de Trends in ICT werden besproken, werden er in Amsterdam ook de Ernst & Young Jan Pieterszoon Coen-prijzen uitgereikt. De uitslag wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de uitkomsten uit het jaarlijkse Trends in ICT-onderzoek dat dit jaar onder 1.752 directeuren, managers en professionals werd gehouden. De ict-ondernemingen zijn verdeeld in softwareleveranciers, hardwareleveranciers, ICT-dienstverleners en mobiele telefoniebedrijven.

Adobe is tot beste softwareleverancier van 2004 uitgeroepen.  De beste hardwareleverancier is Apple, dat concurrenten zoals HP en IBM achter zich liet. Beste ICT-dienstverlener in 2004 is als we de respondenten mogen geloven Cap Gemini. Orange tot slot won voor de tweede keer op rij de prijs voor de beste mobiele operator. 

Deel dit bericht

3 Reacties

Thom

Als , 'ondernemende' student heb ik mij altijd al afgevraagd wat de minister-president van Nederland voor rol heeft als voorzitter van een innovatieplatform. JP heeft al een land te besturen en toevallig ook nog een grote rol binnen Europa te vervullen. Het is toch een grote illusie dat hij daarnaast nog een visionair kan zijn op het gebied van innovatie in Nederland? Want laten we eerlijk zijn, de rol van voorzitter van een Nederlands innovatieplatform, kan alleen op een effectieve wijze vervuld worden, door iemand die het voor elkaar krijgt om ergens een richting aan te geven.  In dit geval dient er bepaalt te worden 'wat' Nederland kan en 'hoe' Nederland zich internationaal, op een duurzame wijze, kan profileren als een land met potentieel en mogelijkheden. Tot nu toe heb ik hier heel weinig over gelezen of ervaren.  Het gevaar is daar dat er een groot gedeelte van jong en innovatief Nederland, (studenten in de laatste fase van hun opleiding) er voor kan kiezen om hun carriere te starten buiten Nederland. China is wat dat betreft een lokkertje voor velen. Ik zou daarom ook graag willen weten hoe de minister-president denkt dat wij een effectief en duurzaam beleid kunnen opbouwen met dergelijke landen. De ambitie is er bij velen, het enige wat er mist is een leider die ons op dit gebied de weg wijst.

Jonathan Marks

Indeed I hope we don't have to wait until the Royal Charter runs out for someone to intervene. Unless Holland can attract talent (Dutch and foreign) to set up specific centres of excellence, then no-one is going to be proud to put "Amsterdam"," Rotterdam" and "Delft" on their CV. Holland seems oblivious to the fact that there is competition from other cities and refuses to tackle the "Doe Maar Gewoon" culture which is killing innovation. You won't change it by introducing new rules. You can encourage those with ambition by celebrating their success. And you must get Holland to face outwards again – http://www.innovatieplatform.nl/en/index.html is a perfect example of "mediocrity". Badly translated and full of spelling mistakes. No-one seems to care….except to waste taxpayers money!

ir N D van Driel

Een in het oog springend project met inherent het terugdringing van de bureaucratie is het ontwikkelen en maken van een pilot schepenlift over de Brouwersdam, zoals beschreven in het artikel "Brouwersdam beste plek voor overtoom" in Land + Water maart 2003. Het realiseren van de high-tech overtoom-schepenlift biedt mogelijkheden voor een wereldwijde export van kennis en product van dit alternatief voor schutsluizen in rivierdammen. Door het oprichten van een publiek privaat waterstaatsbureau, dat zijn eigen producten verkoopt in buitenland en binnenland (sluizen) wordt bureacratie voorkomen. In het bureau patiticiperen waterstaats ambtenaren / ingenieurs en private ingenieurs.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond