Deel dit artikel
-

PalmOne: pda nog niet afgeschreven

Hoewel 2004 absoluut het jaar van de smartphone was, is de pda nog absoluut niet afgeschreven. Dat zegt Philip Rambech, directeur sales van PalmOne in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf haalt tegenwoordig nog maar 50 procent van de omzet uit pda's. De andere helft komt tegenwoordig uit smartphones. Ook overweegt PalmOne zich met de smartphone ook meer op de consument te gaan richten.

Volgens de Deen heeft PalmOne inmiddels 79 procent van de smartphonemarkt in handen. Rambech komt van SonyEricsson, maar is onlangs overgestapt naar PalmOne. “Je moet niet vergeten dat er nog steeds mensen zijn die helemaal niet willen bellen met een pda. Dat heeft Blackberry bijvoorbeeld in het verleden bewezen. Het Palm-platform blijft daarom heel belangrijk voor ons. We zullen dan ook iin de loop van volgend jaar met een geavanceerde reeks nieuwe pda's komen. Met name umts biedt ongekende nieuwe mogelijkheden voor de pda. Verder is er gewoon behoefte aan pda's in de markt. Er zijn niet voor 220.000 applicaties ontwikkeld voor het Palm-platform,” aldus Rembach maar veel meer wilde hij er nog niet over kwijt.

Hoewel de pda belangrijk blijft voor Palm One is het wel van plan om de smartphone reeks uit te bouwen. Volgens Rambech overweegt PalmOne ook zich met de smartphone meer te gaan richten op de consumentenmarkt. Dat zal in ieder geval niet gebeuren met de Treo 600 die vooral ontwikkeld is met de zakelijke markt. Daarvan zijn in Nederland via KPN inmiddels 5000 exemplaren verkocht. PalmOne verwacht ook veel van diens opvolger: de Treo 650. Die komt volgend jaar ook uit in Europa.

Op de consumentenmarkt moet qua eerder gedacht worden aan de Zire- en de Tungsten-series.  Wat de plannen precies zijn op de consumentenmarkt kan Rambech nog niet vertellen. Wel dat wordt gedacht aan een apparaat dat ergens in het midden ligt tussen de van SonyEricsson P900 en de Treo 650 en in ieder geval een stuk simpeler is. KPN is in Nederland tot nu toe de enige leverancier van de smartphones van PalmOne en ook de enige die het toestel ondersteunt, maar daarin gaat wellicht verandering komen. Op dit moment wordt daarover ook met andere operators onderhandeld.

Deel dit bericht

5 Reacties

Johan schipper

Ze moeten eens denken aan een combinatie tussen. een Portable video player / PC / Mp3 speler, dan zou ik hem metteen kopen. En ik denk velen met mij

ReindeR Rustema

Vodafone gaat de palmOne Treo 650 brengen in het voorjaar zeiden ze op de CTIA show in San Francisco in oktober. En als Vodafone zoiets besluit, dan is dat gelijk voor Vodafone over de hele wereld. Orange Nederland overweegt de Treo 650 ook, net zoals Orange elders in Europa de Treo 600 al wel biedt.  Ik heb de PDA al wel afgeschreven sinds de Treo 270, het is onhandig om 2 apparaatjes op zak te hebben. Dan laat je de PDA als eerste thuis, de GSM heb je altijd bij je. En als je 'm toch bij je hebt, prop 'm dan ook maar vol met functies. Die je dan ook gaat gebruiken omdat het zo handig is (in ieder geval onder het Palm OS). Voor je het weet kan je niet meer zonder.

c vd berge

@Johanbedoel je niet gewoon een pocketpc?

grobbekuiken

Johan, ren maar gelijk naar de winkel om je te laten informeren: Met de nieuwe Tungsten T5 en een extra geheugenkaart kan je zonder problemen complete films in stereo bekijken. De PDA IS al een mini PC (al lang volledig te synchroniseren met de complete Office suite) en vanaf de Zire serie is de Palm al in gebruik als MP3 speler.De vraag is wat Microsoft gaat doen: hun PDA marktaandeel is groeiend maar ze hebben nog geen (goede) aansluiting met de mobieletelefoonmarkt. Als ze niet snel daarin verder komen (met Ericsson? Nokia is dacht ik al 'afgevallen') zou dit de eerste PMC zijn waar ze hun zinnen op hebben gezet maar niet dominantie kunnen claimen.

ReindeR Rustema

Grobbekuiken, waarom zou ik dat doen? Ik weet dat het kan en heb er ook wat mee geklooid, maar ach… Als ik in de trein zit dan kijk ik liever een DVDtje op de PowerBook die ik dan meestal ook bij me heb in plaats van op dat kleine schermpje. Dat kleine schermpje is voor andere dingen in andere situaties. Films kijken sluit wat mij betreft op geen enkele behoefte aan. Of het moeten heel erg leuke, hele kleine filmpjes zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond