Deel dit artikel
-

Toename online gokken, 144 miljoen euro omzet

De animo voor online gokken is dit jaar toegenomen onder Nederlandse internetters, ook de bestedingen zijn hoger. Van de internetpopulatie gokt 5,3 procent (was 3,8 procent), de bestedingen liggen op 144 miljoen euro. Dit komt naar voren in onderzoek van het College van toezicht op de kansspelen. Ongeveer 3,4 miljoen mensen gokken via sms.

Gokken via internet is in Nederland niet toegestaan, maar talloze buitenlandse sites laten Nederlandse internetters spelen. Al enkele malen hebben buitenlandse gokbedrijven geprobeerd legaal in Nederland aan de slag te gaan, maar een vergunning werd niet verstrekt. De overheid werkt nog steeds aan regels rond online gokken.

De animo voor online gokken neemt ondertussen wel toe, zo blijkt uit het onderzoek van het College van toezicht op de kansspelen. Maar het constateert ook dat “e-gamers en gokkers via sms en (mobiele) telefoon overwegend recreatieve spelers zijn. Problematisch speelgedrag komt beperkt voor.”

In het onderzoek is voor het eerst gevraagd naar gokken via sms en de mobiele telefoon. Deze methode van gokken blijft vooral onder vrouwen populair. De helft van degenen die hieraan meedoen is dit pas sinds een jaar gaan doen, aldus de onderzoekers. Ongeveer 3,4 miljoen Nederlanders spelen kansspelen via sms en de mobiele telefoon, de totale bestedingen liggen op 36 miljoen euro.

Volgens het College van toezicht op de kansspelen heeft 5,3 procent van de internetpopulatie meegedaan aan een of meer betaalde internetkansspelen. Dit staat gelijk aan 487 duizend online gokkers in Nederland. Het College spreekt van “een significante” stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog ging om 3,8 procent van de internetpopulatie.

De gokkers zeggen gemiddeld 35 euro per maand te besteden aan de spellen, dat is minder dan de 42 euro per maand uit het onderzoek van vorig jaar. Op basis van dit maandbedrag lagen de bestedingen dit jaar op 144 miljoen euro, tegenover 134 miljoen euro vorig jaar.

Wanneer de gokkers echter gevraagd wordt wat ze de afgelopen twaalf maanden hebben uitgegeven komen er andere getallen naar voren. In 2003 zeiden de online gokkers dat ze in de voorbije twaalf maanden 186 euro hadden uitgegeven, dit jaar lag dat op 296 euro. Op basis hiervan stegen de bestedingen van 50 miljoen euro vorig jaar naar 144 miljoen euro dit jaar.

Ruim een kwart van de deelnemers aan online kansspelen speelt ten minste een maal per week, de helft doet het een keer per maand of speelt minder vaak. Het zijn vooral jonge mannen met een laag inkomen die online gokken, maar ook andere mannen krijgen meer interesse in de spellen, aldus het College. Er wordt kort gespeeld en het verloop in de groep is groot, zeggen de onderzoekers, maar ze zeggen dat er wel een vaste kern van spelers lijkt te zijn.

Het onderzoek werd gehouden onder 7670 personen van 18 tot 55 jaar met toegang tot internet, vorig jaar lag de onderzoeksgroep met 8593 respondenten wat hoger. Motivaction was verantwoordelijk voor de studie.

Deel dit bericht

6 Reacties

Ed Alkema

IK was benieuwd wat er verstaan wordt onder, kansspelen via sms. Voor zover ik weet zijn er namelijk geen legale sms gok/loterij applicaties in nederland. 

Anders Floor

Ed: typ eens "sms en win" in in Google, met quotes: 49,800 hits. SMS kansspelen zijn dan misschien niet (altijd) helemaal volgens de regels der wet, maar ze zijn wel big business. Den Haag doet alleen stoer voor de camera, in de praktijk laat men alles lekker op zijn beloop (getuige ook de gruwelijke sms/belspellen op TV).

Jim

Online gokken neemt toe, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. En met het toenemen van het aantal breedbandgebruikers zal online gokken voorlopig blijven groeien. Maar waarom doet het College van Toezicht op de Kansspelen (eigen adviesorgaan van de overheid) elk jaar onderzoek naar dit fenomeen en doet de overheid niets met de uitkomsten?  Een totaalverbod op online gokken is niet wenselijk en niet haalbaar maar een vorm van regulering zou zowel de gokker als de exploitant als de overheid kunnen helpen. Een gokker weet dat hij in elk geval meedoet aan kwalitatief aanbod, de exploitant moet voldoen aan wet- en regelgeving met betrekking tot het minimaliseren van kansspelverslaving en de overheid kan door middel van belastingheffing extra inkomsten genereren. Stel dat de genoemde 144 miljoen besteed was bij door de overheid gereguleerde partijen en de overheid zou BTW heffen over de opbrengsten dan zou de overheid dit jaar een extra opbrengst van 27 miljoen Euro gerealiseerd hebben.

John

Beste dames en heren, Het probleem ligt niet aan het feit dat er gegokt wordt maar wel aan de mate hoe er gegokt wordt. Online gokken is ook een manier om je te ammuseren en als dat met mate kan is het toch oke? We moeten ervoor zorgen dat er een MAX komt op de inzet maar voor de rest ben jezelf verantwoordelijk. Graag verwacht ik op mijn bericht een reactie. Mvg, 

cristo

hoi mensenwaar kan ik dan gericht kijken waar de wetten beschreven zijn over online gokken in nederland of buitenland

babs sturkenboom

Ik heb ooit iemand gekend die in slechts korte tijd zijn hele vermogen heeft vergokt op het internet. Hij liet na zijn te vroege dood zijn kinderen achter met schulden. Ik ben niet vies van een kans spelletje maar ik ben bang dat het gemak en de anonimiteit van het online gokken op termijn veel mensen in grote problemen gaat brengen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond