Deel dit artikel
-

Twijfels over triple play strategie Versatel

Nog maar nauwelijks heeft Versatel de live uitzendrechten van de eredivisie binnengesleept of er wordt al druk gespeculeerd over een mogelijke overname van UPC dochter CanalPlus/Digitaal. Die greep woensdag naast de voetbalrechten, maar zegt wel over 600.000 abonnees te beschikken.

Aan de Hullenbergweg in Amsterdam Zuidoost moet woensdag het champagneglas vele malen geheven zijn. Niet alleen vanwege het feit dat Versatel de felbegeerde voetbalrechten heeft verkregen, maar ook omdat kort na de aankondiging de beurskoers van het telecombedrijf omhoog schoot. De slotnotering lag 18 cent hoger, op 2,19 euro. Die koersstijging leverde grootaandeelhouder John de Mol woensdag 38,9 miljoen euro op, waardoor hij de voetbalrechten nagenoeg ‘gratis’ heeft gekregen.

Versatel betaalt per seizoen 30,5 miljoen euro voor de rechten. Dat houdt in dat het bedrijf 100.000 tot 150.000 abonnementen van ongeveer 40 euro moet verkopen om de rechten terug te verdienen. Versatel heeft aangegeven dat het via een ’triple play’-strategie, waarbij zowel breedband internet, televisie als telefoniediensten worden ingezet, voetbalwedstrijden wil aanbieden. Maar daar zit al gelijk een probleem, want Versatel heeft op dit moment helemaal geen toegang tot de kabel of de satelliet. De suggestie dat de in 2003 verkregen licenties voor Wireless Local Loop (WLL) voor audiovisuele diensten zouden kunnen worden ingezet kan ook al niet erg serieus worden genomen; met de uitrol van een compleet nieuwe infrastructuur zijn te hoge investeringen gemoeid. Versatel bevestigt desgevraagd dat WLL geen deel uitmaakt van de plannen.

Ook op het gebied van mobiele telefonie is er weinig mogelijk. De rechten om voetbalwedstrijden naar mobiele telefoons te streamen zijn immers al vergeven in een aparte overeenkomst aan het Nederlandse bedrijf Infostrada. Alleen met vaste telefonie zijn er mogelijkheden, zo bevestigt Versatel desgevraagd. Versatel zal het zonder kabel, satelliet en mobiele telefonie dus vooral moeten hebben van DSL.

Weliswaar zit dochter Zon (dat vanaf 1 januari overigens Versatel heet) stevig in de DSL markt, maar met 150.000 abonnees behoort het bedrijf ook weer niet tot de grootste DSL aanbieders van het land. Dat zijn nog altijd Planet, Xs4all en Tiscali. Daarnaast is de belangstelling voor betaalde livewedstrijden via breedbandinternet tot nu toe niet erg groot gebleken. Het bedrijf Yeahronimo trok met internet streams van de eredivisie tot nu toe maar een paar duizend kijkers.

Toch lijkt Versatel niet stil te zitten: onlangs werd bekend dat men bij het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung al de benodigde set-top boxen heeft besteld en dat Versatel in Duitsland snel op proef televisiediensten via adsl wil gaan aanbieden. Dat moet ook in Nederland gaan gebeuren. De tv-beelden met voetbal zullen alleen te bekijken zijn door Versatel ADSL-abonnees via een Samsung settop box. Via die settop box moeten straks ook alle reguliere tv zenders te ontvangen zijn. Versatel onderhandelt daarover met de diverse zenders. Maar het lukt alleen als Versatel zijn abonnees kan overhalen om een duurder ADSL2 abonnement af te sluiten. ADSL2 wordt nog niet aangeboden in Nederland.

Toch zal het grote geld moeten komen van markten waar Versatel momenteel niet in zit. Een optie is dat Versatel een overeenkomst sluit met grootaandeelhouder John de Mol om livewedstrijden via digitale televisie aan te bieden. Nadeel is dan wel dat Versatel zowel De Mol als de kabelbedrijven moet betalen voor doorgifte. Daarnaast is het de vraag of de mededingingsautoriteit een samenwerking met De Mol zal toestaan. Die zou daardoor wel eens te veel invloed kunnen krijgen. Concurrentiewaakhond’ NMa heeft al laten we dat het zal bekijken of het belang dat mediatycoon De Mol heeft in Versatel tot een te grote  machtspositie leidt bij de voetbalrechten.

Zakenbank Petercam NV gaat er van uit dat Versatel zal overwegen om een bod op CanalPlus uit te brengen. Dit is immers het snelst groeiende digitale platform in Nederland (zowel via satelliet als kabel), zij dat dit bedrijf met de voetbalrechten nooit winst heeft kunnen maken. De verkoop van CanalPlus aan Chellomedia (UPC) is daarom extra zuur voor UPC omdat die met voetbal zijn digitale strategie een impuls had willen geven.

UPC beraadt zich overigens nog op eventuele stappen tegen de Eredivisie CV. Het kabelbedrijf heeft sterke twijfels over de gevolgde procedure. UPC wijst op de rol van Ajax-voorzitter John Jaakke, die toevallig ook bestuurslid is van de Stichting Continuïteit Versatel Nederland.


Update

 

In het intro is Canal Plus vervangen door de volledige naam van het bedrijf CanalPlus/Digitaal

 

Toevoeging over de Samsung settop box

Deel dit bericht

15 Reacties

Michiel

Jullie snappen er helemaal niks van. Versatel heeft helemaal geen toegang tot de kabel of satelliet nodig. Ze hebben een eigen netwerk dat prima kan worden opgewaardeerd tot ADSL2+. Als je echt nieuws wil brengen, zoek dan eens uit wat ze dat kost en hoe ze aan dat geld komen. Maar goed, ze zijn bijna schuldenvrij dus het hoeft niet echt een probleem te zijn… 

Arjan

Ik denk dat je een fout maakt. CanalDigitaal (satelliet) heeft ruim 600 duizend smartcards uitstaan.Canal+ heeft veel minder abonnees!

Wijsneus

@Michiel  Versatel heeft helemaal geen ADSL2 netwerk, waar wordt dat aangeboden? De keuze voor de ADSL technologie in NL moet nog gemaakt worden. Voordat het zover is zijn we maanden verder. En dan nog zal het maar beperkt verkrijgbaar zijn. En tegen welke kosten?  Zojuist meldt De Telegraaf dat Versatel met De Mol gaat praten over samenwerking. Dat lijkt me verstandiger dan een technologie aanbieden die geen mens (nog) wat zegt.

ElMariachi

"UPC wijst op de rol van Ajax-voorzitter John Jaakke, die toevallig ook bestuurslid is van de Stichting Continuïteit Versatel Nederland" een stichting voor de continuiteit van Versatel… een stichting… ja zo kan je dus ook ondernemen. Je legt het risikobeperken gewoon in de handen van een stichting. En dan nog een licentie lenen van een van je grote aandeelhouders .. dubieuze praktijken (evenals die Zon campagne toen de rebranding werd aangekondigd) 

Johan

Als Versatel wil scoren met DSL, dan moet er toch eerst duidelijkheid komen over de volgende generatie ADSL. Versatel zegt het zelf: Voor een goede kwaliteit heb je ten minste iets van 6MB nodig.  KPN wil VDSL, de overige DSL providers willen ADSL 2+. VDSL zou zich sowieso beter lenen voor televisie dan ADSL 2+, als ik de experts mag geloven. Niemand zit op slechte kwaliteit tv beelden te wachten.  Is de keuze gemaakt dan moeten de centrales wordt aangepast, de modems getest, etc. En dan moet Versatel nog eens zijn kastjes verkopen. Zie eens hoe traag dat gaat met Digitenne.  Het lijkt me stug dat alles gereed is met ingang van het volgende voetbalseizoen, september 2005. Koopt Versatel Canal Digitaal dan hebben ze in een klap een stevige basis die ze met DSL nooit zullen krijgen. Ik bedoel: je hebt maar drie seizoenen de tijd om de investeringen terug te verdienen. Waarom zou je dan alleen gokken op DSL?

Freek

Canal+ is helemaal niet digitaal, die werken gewoon met analoge tuners.Ik zie het eerder gebeuren dat UGCE/UPC/Canal+ Versatel overneemt dan andersom, om alsnog de rechten te bemachtigen.Wees blij dat de rechten naar Nederlandse bedrijven zijn gegaan.

Teun van Essem

Versatel en televisie? Die mannen kunnen een MLPS netwerk niet eens normaal in de lucht houden……. Als ik zie hoeveel meer storingen Versatel heeft sinds hun netwerk laatst is aangepast, moet ik er niet aan denken ze geld te betalen om voetbal bij ze te mogen kijken. Stel je voor, Ajax-Feyenoord, 2-2, nog 5 minuten, en Versatel verliest opeens een core router in een van de POPs. Nee hoor, dit is een 1-2tje voor Talpa, die op deze manier via Versatel CanalPlus kan overnemen zonder dat de NMA er iets aan kan doen.

at

"" De slotnotering lag 18 cent hoger, op 2,19 euro. Die koersstijging leverde grootaandeelhouder John de Mol woensdag 38,9 miljoen euro op, waardoor hij de voetbalrechten nagenoeg ‘gratis’ heeft gekregen. "" Wat een naieviteit in dit artikel, de aanschaf van de voetbalrechten kost ruim 90 miljoen out of pocket en een 200 miljoen aan infrastructurele investeringen. Deze zogenaamde beurswinst een dag later al weer voor 50% verdwenen. WLL 'kan worden ingezet in gebieden waar geen kabel is en men draadloos wil distribueren. WLL als 'main signaaldistributie is nooit aan de orde geweest. De NMa is kansloos omdat het eredivisie maar een deel van het nederlandse voetbal vertegenwoordigt, we hebben nog bekervoetbal, oranje, wk en ek's en europacupvoetbal.  

mariejose

Wat maakt het allemaal uit wie wat uitzend en hoe en hoeveel hij verdient.Het gaat mij erom dat een ieder gewoon voetbal kan kijken.Let wel op een betaalbare manier.Binnenkort staat de kamer vol met decoders nou mij niet gezien.De voetbalclubs willen veel geld verdienen dat begrijp ik maar voor de gewone man word het zo langzamerhand onbetaalbaar.De voetbal is zichzelf aan het kapot maken.Ik ga vanaf nu dus ook niet meer naar wedstrijden.Ik ga me maar met een andere sport bezig houden die dan wel vrij is te bekijken.Heren denk nou is niet alleen maar aan dollars.

Roy

@at Forget WLL…..gaat niet gebeuren.

Frank Dieren

@ Freek Canal Plus heeft al geruime tijd digitale decoders, de analoge Canal Plus-klanten hebben intussen hun analoge decoder gratis kunnen omruilen voor een digitaal exemplaar. In sommige plaatsen is het al helemaal niet meer mogelijk om de analoge versie van Canal Plus te ontvangen.

at

Roy het is de techniek alleen maar vooral de content die het succes bepaald….ook voor WLL. De oplossing voor de aanstaande switch off. Totdat UMTS de postitie inneemt die het toebehoort, laat we zeggen ergens in 2010/2012.

Roy

@Atnaar mijn weten kan de bemachtigde licentie tot 2008 gebruikt worden. Je meldde dat Versatel deze licentie bemachtigd heeft en zou kunnen gebruiken om een "user-base" aan te boren, echter wordt er door voornamelijk Intel nogal veel commotie gemaakt over de waarschijnlijk te gebruiken "baanbrekende" techniek (IEEE 802.16a) die nog niet inzetbaar is (als deze al werkt als voorgesteld) zoals Intel dat promoot.  Verder trek je een link met UMTS wat niet klopt. UMTS is voor mobiele toepassingen bedoeld, hoe lang denk je dat het duurt voordat 802.16a (Wimax) efficient in mobiele apparatuur werkt……waar zijn al die WiFi chips in mobiele telefoons? Laat je niet in de luren leggen door Intel….het komt er waarschijnlijk wel, maar niet met de snelheid waarover zoveel "wetende" journalisten schrijven. Content is een leuk veelgebruikt woord…met het beschikbaar hebben van de ons "bekende" content ben je er echter nog niet. Hierbij doel ik vooral op video/tv op je mobiel, door velen wordt dit gezien als de 2de killer applicatie naast voice voor mobiele telefoons. Zie je jezelf al in bijvoorbeeld een trein (rumoerige omgeving, waar je aandacht snel verschuift) kijken naar een speelfilm of soap? Daarnaast moet je hier ook nog concurreren met andere media als bijv. een krant. Het soort content zal hier moeten worden aangepast aan de omgeving waarin deze misschien genuttigd wordt. Misschien komt er binnenkort wel iets beters dan Wimax bovendrijven ;-) 

at

@ Roy, ike heb hier het een ander geschreven over content en mobiele media.  http://www.venturo.web-log.nl/index.log?ID=1287743

Ozaki

Wat zeikt iedereen hier toch.Ik heb deze week 4 mb adsl van versatel gekregen en zo`n decoder maar naar da voetbal kijk ik toch nie.Het internet gaat goed daar gaat het mij om en ik zie op heel veel sites staan dat versatel noch moet ontwikkelen.Ik denk dat er wel toekomst in zit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond