Deel dit artikel
-

Japanners nemen belang in sms-bedrijf Yarosa

Het Japanse beursgenoteerde bedrijf Index Corporation heeft een belang van 20 procent genomen in het Rotterdamse Yarosa Entertainment. Hoeveel de Japanners hebben betaald voor het belang in het bedrijf dat is gespecialiseerd in sms-tv wil Derk Nijssen, de hoogste man van Yarosa, niet vertellen. Wel dat de Japanners in ieder geval meer dan een paar miljoen euro betaald hebben voor het belang.

Yarosa is de grootste maker van sms-spelletjes voor tv-zenders in de wereld en is inmiddels actie in meer dan 40 landen. Yarosa (van het Japanse werkwoord yarose, samenwerken) bedacht onder meer een sms-spel MatchMaker. Wanneer je een smsje met twee namen naar Matchmaker stuurt krijgt je een berichtje terug met het percentage dat aangeeft hoe beide personen bij elkaar passen plus een begeleidend zinnetje als “jullie zijn verliefd, er wachten hete nachten”. In Nederland is Matchmaker elke dag prime-time te zien op muziekzender TMF. Dat spel draait inmiddels in meer dan twintig landen, van Ierland tot Koeweit.

Kijkers betalen tussen 0,40 en 1,10 euro per ontvangen bericht. MatchMaker kost 70 eurocent per ontvangen bericht. Elke partij in de sms-keten krijgt daarvan zijn deel. De tv-zender ontvangt 25 tot 50 procent van ieder sms’je. De sms-spelletjes van Yarosa leveren volgens Nijssen niet alleen direct geld op, ze zorgen er ook voor dat kijkers minder snel wegzappen en dat is weer goed voor de reclame-inkomsten van de zender. Vandaar dat televisiestations graag in zee gaan met Yarosa.

Volgens Nijssen moet Index Corporation worden gezien als een strategische investeerder. De Japanners kunnen deuren openen voor Yarosa die anders gesloten zouden blijven. Zo zouden zij Yarosa kunnen helpen om toegang te verkrijgen tot de enorme Chinese markt. “Ze hebben daar enorme belangen en weten daar dus de weg,” zegt Nijssen.

Reden voor de Japanners om in Yarosa te investeren, is dat Index Corporation tot voor kort eigenlijk alleen actief was op het i-mode platform. Via Yarosa hoopt het toegang te krijgen tot de televisiestations. De Japanners zijn de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren. Onlangs bracht het de Franse dochter 123 Multimedia naar de beurs en verder werd in de Verenigde Staten de mobiele gateway Mobliss overgenomen.


Met Yarosa zelf gaat het volgens Nijssen heel goed. Hoeveel omzet het bedrijf maakt wil Neijssen niet vertellen. Wel dat het in ieder geval flink winstgevend is. Ook wil hij nog kwijt dat het dankzij MTV sinds kort ook actief is op de zeer lucratieve Latijns-Amerikaanse markt.

De oprichters van Yarosa, Derk Nijssen en Jan van Ottele, behoorden eind 2001 tot de eersten die de mogelijkheden van sms-tv zagen. Yarosa is inmiddels marktleider met klanten in meer dan landen. Nog geen drie jaar geleden moesten Nijssen en Van Ottele gedwongen opstappen als directeuren van het internetbedrijf YourNews. Dat bedrijf verhandelde informatie voor websites en mobieltjes. De overige 80 procent van de aandelen in Yarosa zijn in handen van Nijssen, Van Ottele en twee informal investors.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond