Deel dit artikel
-

Netscan legt prestaties van eigen site én concurrentie bloot

Internetbureau Wise Guys introduceert een nieuwe service: Netscan. Hiermee moet het voor bedrijven mogelijk worden om inzicht te krijgen in de eigen performance én die van de concurrenten. Op deze manier wil het bureau duidelijkheid scheppen over zowel de technische peformance als de contentkant van een site.

"Alles wat we monitoren, is in feite publieke informatie, maar je moet wel de technologie hebben om die informatie tevoorschijn te halen", zegt Toine Verheul van Netscan. "We hebben in Europa nog niemand gezien die dit ook kan."
Voor een scan maakt Netscan een complete kopie van een site en haalt die binnen. Daarna begint het ontleden van die site. Netscan kijkt ondermeer naar performance, content en de technische kant van de sites. Vragen als "hoe snel geeft een server antwoord?" of "hoeveel data wordt er verstuurd?" kunnen zo beantwoord worden.

Naast werk voor toekomstige klanten doet het bedrijf ook een maandelijkse scan van een bepaalde markt. Deze maand zijn Nederlandse banken 'gescand', als showcase, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. "Zo blijkt bijvoorbeeld dat je bij de ABN Amro acht keer moet klikken om bij een expert uit te komen, terwijl je daar bij de Postbank al na vier kliks bent. Dat kan waardevolle informatie zijn voor die banken", zegt Verheul. Andere uitslagen uit de scan staan achter slot en grendel op de site van Netscan.

Er is wel degelijk een markt voor een dergelijke dienst, denkt Verheul. "Geen enkel bedrijf geeft veel geld uit zonder te weten wat de concurrent doet. Op internet was dat blijkbaar tot nu toe nog niet nodig, zo leek het wel."
Partijen die minder blij zullen zijn met de scans, zijn de webbouwers en hostingbedrijven, vermoedt Verheul. "Deze scans brengen licht in de duisternis. Sites moeten kunnen vertrouwen op de webbouwers, daar zijn ze van afhankelijk". Het komt echter ook voor dat bureaus hun klanten bijvoorbeeld niet voorzien van metatags, waardoor ze via zoekmachines niet gevonden worden. Een site kan hier via een scan achter komen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Boersma

Wise Guys denkt dat ze de eerste is met deze service. Er zijn echter meerdere partijen die deze service reeds bieden. de GIGA Group ( http://www.websitescorecard.com/ ) en CyberSubmarine ( http://www.cybersubmarine.nl ) zijn twee voorbeelden. Daarnaast zullen meerdere website bouwers (waaronder Satama Amsterdam) deze dienst ook aanbieden, en er zeker niet bang voor zijn zoals verderop in het artikel geinsinueerd wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond