Deel dit artikel
-

Casema wil dit jaar video on demand

Kabelbedrijf Casema lanceert dit jaar een portal waar tegen betaling films zijn te downloaden. Het zegt dit in reactie op de lancering van een video on demand service door de Britse kabelbedrijven NTL en Telewest.

NTL en Telewest zullen over hun kabelnetwerken films aanbieden van Sony, Walt Disney, Touchstone, Miramax, Columbia Tristar en Buena Vista. De dienst lijkt erg op die van Sky Plus, een tv-betaaldienst waar kijkers een film al op pauze kunnen zetten en vooruit- en terugspoelen, maar waar programma’s nog niet kunnen worden opgeslagen.

Telewest denkt dat de nieuwe dienst wel eens de doodsteek zou kunnen betekenen voor een aantal zenders. “Video on demand zal voor een veel rijker aanbod gaan zorgen dan tot nu toe op televisie wordt aangeboden,” zo verklaart Philips Snalune van Telewest tegen de BBC. Omdat het om een experiment gaat wordt de video on demand dienst voorlopig alleen nog in Bristol en Glasgow aangeboden. Maar het is de bedoeling de dienst in een later stadium ook in alle regio’s aan te bieden waar Telewest en NTL actief zijn.

Het opvragen van een film gaat tussen de 1 en 2 Britse pond voor een oudere film kosten, nieuwe releases kunnen worden opgevraagd voor 3,50 Britse pond. Telewest investeert 20 miljoen Britse pond in het TV-on-Demand avontuur, maar daar is ook een Tivo-achtige dienst bij inbegrepen die kijkers in staat moet stellen om hun favoriete televisieprogramma’s ook op te nemen. NTL gaat kijkers ook in staat stellen om programma’s, die ze bijvoorbeeld op de BBC hebben gemist, op te vragen.

In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar ook in ons land worden inmiddels de eerste voorbereidingen getroffen voor video on demand diensten. Zo ook bij Casema. “Video-on-demand is in ons land ook niet ver weg meer”, zegt woordvoerder Gradus Vos van het kabelbedrijf. Hij is er echter van overtuigd dat video on demand van het internet (via internetprotocol) af zal moeten komen. “Ik geloof heilig in ip-tv. Een tijdje geleden hebben we een tv-portal via internet gelanceerd. Het signaal dat daarop binnenkomt is even goed als dat van een analoog tv-signaal en onze eerste ervaringen met de televisieportal zijn bemoedigend te noemen,” zegt Vos. Hij verwacht dat uiteindelijk standaard een ip-ontvanger in tv’s zal worden ingebouwd. “Als gevolg daarvan verwacht ik dat binnen vijf jaar alle technische problemen rondom video on demand opgelost zullen zijn.

Omdat de eerste ervaringen met de tv-portal zo bemoedigend zijn, is Casema inmiddels bezig met de ontwikkeling van een filmportal. “Daar zijn we in een vergevorderd stadium mee. Ik kan er nu alleen nu nog niet te veel over zeggen. De introductie volgt in ieder geval in de loop van dit jaar. Eerst zullen de abonnees van Casema de films op de filmportal tegen betaling opvragen. Later zullen we het ook openstellen voor niet-abonnees.”

Casema heeft al verscheidene keren geprobeerd video on demand diensten aan te bieden. De laatste keer dat dat gebeurde was drie jaar geleden. Toen werd een near video on demand dienst aangeboden. Dat was near video on demand omdat uiteindelijk nog een kwartier moest worden gewacht voordat de film kon worden bekeken. “Met die dienst zijn we uiteindelijk gestopt omdat mensen niet bereid bleken ervoor te betalen,” besluit Vos.

Behalve Casema hebben ook Free Record Shop en de combinatie Videoland en Keeno plannen om filmdownloads te verkopen in Nederland. Free Record Shop meldde dit in augustus tegenover Emerce, Videoland en Keeno maakten in december hun plannen bekend tegenover WebWereld.

Essent Kabelcom, een ander groot kabelbedrijf, zegt juist geen brood te zien in het aanbieden van video on demand. “Dat hebben we voor het laatst geprobeerd met Mr. Zap. Dat was geen succes. Mensen bleken er gewoon geen behoefte aan te hebben,” zegt woordvoerder Jan Bakker van Essent Kabelcom. “Op dit moment  hebben we een dienst die TV Home heet, daar hebben we video on demand juist expres uitgelaten.” 

Deel dit bericht

3 Reacties

karel

Casema zou zijn energie en investeringen beter in TVD het digitale tv pakket kunnen steken.Klanten worden al sinds het bestaan van TVD geconfronteerd met het op zwart zetten van 5 zenders als het voetbal kanaal alle 8 kanalen gebruikt om live wedstrijden uit te zenden.Als antwoord op het op zwart zetten van 5 tv zenders krijg je de uitleg dat er geen ruimte meer op de kabel is of digitaal capaciteits probleem.Voor je een jaar abonnement neemt vertellen ze je dat er niet bij, kom je later pas achter.Verder stelt het plus pakket weinig voor als je dat vergelijkt met andere kabelaars als TV Home van Essent, die bij voortduring zenders toevoegd terwijl Casema nog steeds niet verder komt dan zendertje eraf, ander zendertje erbij.Zie eerst maar eens van TVD een succes te maken met een goed pakket aan zenders.Laat de Heer G. Vos van Casema daar maar eens een onderhoudend verhaal over vertellen.Als je aan de klanten service vragen steld over uitbreiding van TVD krijg je hooguit een vaag antwoord en zelfs helemaal geen teken van leven.

Jimmy

Eindelijk, Video on demand!! Zitten we niet meer vast aan die vaste tv-programmering. Dat is toch niet meer van deze tijd. Echter de internetter is super verwend. Het moet het allemaal snel, met superkwaliteit en liefst gratis. Dus dat wordt de uitdaging. Ergens zal de adverteerder het dus moeten gaan betalen, maar reclames willen we ook niet. Als je dit probleem oplost ben je er!

Jan-Pieter

Bij Planet Internet staat al een VOD platform. Kijk eens op http://moviestream.planet.nl/. Deze dienst is voorlopig alleen geschikt voor geregistreerde gebruikers maar binnen afzienbare tijd ook voor andere geinteresseerden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond