Deel dit artikel
-

Wederom problemen met test mobiel internet in Japan

Het Japanse telecombedrijf NTT DoCoMo maakte vrijdag bekend dat het veertienhonderd mobiele toestellen geschikt voor internettoegang (3G) terughaalt. De batterijen van de toestellen zouden snel leegraken en er zouden problemen zijn met de ontvangst. Momenteel houdt NTT DoCoMo een test met hun versie van snelle toegang tot internet via de mobiele telefoon, een test die door andere telecombedrijven nauwlettend wordt gevolgd.

Volgens diverse persbureaus worden de toestellen teruggehaald vanwege technische problemen. De gebruikers zouden klagen over batterijen die snel leegraken en slechte ontvangst. NTT DoCoMo geeft als verklaring dat het de toestellen moet upgraden, dit zou onderdeel uitmaken van de test. Maar de Japanse kranten die door Reuters worden aangehaald spreken van klachten over de slechte ontvangst met de toestellen. Het betekent niet de eerste technische hobbel die het Japanse bedrijf moet nemen. Eerder waren er problemen met het ontvangen van e-mail op de toestellen en moest NTT DoCoMo de officiële introductie van 3G op de markt al met vijf maanden uitstellen tot oktober dit jaar, eveneens vanwege technische problemen.

NTT DoCoMo maakte furore met zijn I-Mode , waarmee voor het eerst op grote schaal telefonie met internet werd verbonden. Gebruikers kregen de beschikking over allerlei diensten, zoals het reserveren van plaatsbewijzen, betalen via de mobiele telefoon en het spelen van games (tegen betaling). I-Mode is een groot succes geworden in Japan. Sinds de introductie in februari 1999 hebben ruim 24 miljoen Japanners zich aangemeld voor I-Mode. Telecombedrijven in andere delen van de wereld zien I-Mode als een voorloper van GPRS en UMTS, de combinatie van internet en mobiele telefonie zoals deze in Europa en de Verenigde Staten van start zal moeten gaan.

Het scheelde nog weinig of British Telecom was NTT DoCoMo voor. De Britten waren van plan op Isle of Wight van start te gaan met hun 3G (derde generatie mobiele telefonie) netwerk. Maar vanwege technische problemen is deze test inmiddels uitgesteld tot na de zomer.

Andere telecombedrijven kijken nu nauwlettend naar de verrichtingen van de Japanners. Succes van NTT DoCoMo vergroot het vertrouwen in de introductie van 3G in andere delen van de wereld. Toen de officiële introductie van de dienst in Japan met vijf maanden werd uitgesteld tot oktober dit jaar rezen de twijfels over de haalbaarheid van de kostbare introductie van 3G telefonie, met als gevolg een negatieve impact op telecombedrijven in ondermeer Europa.

Deel dit bericht

3 Reacties

YmmY / Carl Mangold

Tja, meer data verstouwen kost natuurlijk ook meer energie. Als je voor 't gemak rekent met een lineaire afhankelijkheid, dan gaat een modern GSM-batterijtje ongeveer zo kort mee: 2G = 10 kbps = 6 uur spreektijd (360 minuten)2,5G = 64 – 144 kbps = 56 – 25 minuten3G = 144 – 2048 kbps = 25 – 2 minuten Tel daar de energie voor een mooi kleuren LCD-tje met backlight nog bij op, en je batterij is met 2 Mbps leeg voor je verbinding hebt.

Jonathan Marks

I think the next problem that will hit i-mode is a very clever virus. Although there have been relatively few viruses on phones and PDA's, you may recall the SMS script virus called 911, which flooded Tokyo's emergency response phone system using an SMS from a PC that was sent to over 100,000 mobile phones. The message told its recipients to visit a Web page and when they did, a script executed that caused the phones to call 110 — Tokyo's equivalent of Holland's 112. The example of 911 underscores that services like I-mode are currently larger virus threats than Palm OS or Pocket PC. I-mode has more functionality than the other two and as the device gets clever, so will be the risk of a real killer app!

jan westerink

Is het niet eenvoudiger om URLS op te kunnen slaan in je adresbook van je telefoon? Dan is dit probleem ook weer op gelost.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond