Deel dit artikel
-

Fortis sluit zich aan bij Ideal

Fortis gaat ook meedoen aan Ideal, de betaalstandaard voor internetbetalingen die de banken medio dit jaar willen introduceren. Dat bevestigt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van Fortis. Tot nu toe deden alleen grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank mee aan het project. SNS Bank twijfelt nog.

“Als de grootbanken het doen, waarom zouden wij het wiel dan opnieuw gaan uitvinden,” zo legt Eijpe de keuze van Fortis voor Ideal uit aan Emerce. Op het eNederland-congres november vorig jaar viel al in de wandelgangen te beluisteren dat er pogingen werden ondernomen om ook Fortis en SNS Bank binnen boord te halen. Fortis is overstag. Blijft over SNS. “Wij hebben het nog in beraad, maar we overwegen wel mee te doen aan Ideal. Een definitieve beslissing is echter nog niet gevallen,” zegt woordvoerder Mia Schaafsma van SNS Bank.

De standaard sluit volgens de betrokken banken aan op de voor consumenten vertrouwde systemen voor internetbankieren. Hierdoor kunnen Nederlandse consumenten beschikken over een algemeen geaccepteerd betaalmiddel via internet. De betalingen zijn op dezelfde manier beveiligd als bij internetbankieren bij de eigen bank. Betalingen vinden ten laste van de eigen betaalrekening plaats zoals dat ook bij overboekingen aan derden via internetbankieren gebeurt, of zoals bij pinbetalingen in de winkel.

Webwinkels zijn al langer vertrouwd met het principe van Ideal. Rabobank maakt via Rabo Direct al gebruik van de methode om via de bankrekening en het online bankier programma af te rekenen bij webwinkels. Rabo Direct wordt dan ook wel gezien als blauwdruk voor Ideal. Via een uniforme betaalknop op de webpagina selecteert de consument de eigen bank, waarna de betaling voor goedkeuring naar die bank wordt doorgeleid. De webwinkelier krijgt direct het resultaat van deze autorisatie te zien zodat de verkoop kan worden afgerond.

De verwachting bij webwinkels, verenigd in Thuiswinkel.org, is dat de betaalstandaard bij consumenten het vertrouwen vergroot en daarmee kopen via internet een stimulans zal geven. Verwacht wordt dat binnen een jaar het overgrote deel van de Nederlandse consumenten gebruik kan maken van de nieuwe betalingsmethode.

De banken denken dat consumenten en webwinkels medio 2005 van de nieuwe universele betalingsmethode gebruik kunnen maken. De te introduceren standaard wordt uitsluitend ontwikkeld voor betalen op internet en het is de bedoeling dat de standaard ook beschikbaar wordt voor alle Nederlandse banken.

Een gezamenlijke introductiecampagne van de binnen Ideal samenwerkende banken staat op de planning, maar banken zullen ook zelfstandig de betaalmethode willen stimuleren, is de verwachting. Iedere bank zal de eigen naam in combinatie met ‘Ideal’ gebruiken, zoals ‘Postbank Ideal’ of ‘Rabobank Ideal’. De naam is overigens een Engelse vertaling van het Nederlandse ‘Ik handel’.

In het het volgende nummer van Emerce (nummer 45, februari 2005) staat een uitgebreid verhaal over Ideal. 

Deel dit bericht

4 Reacties

Michel

Mijn engels is misschien niet dat goed, maar "ik handel" = "Ideal" in engels is toch wel erg ver gezocht. "Ideal" is gewoon "ideaal". Dus de vertaling slaat nergens op .

bork

I Deal = Ik HandelIdeal = Ideaal…. dus het kan wel, maar het is wel vergezocht… maarja het klinkt waarschijnlijk lekker volgens een of andere marketing bobo

theo

SNS: kom op, aansluiten. Ik overweeg echt om bij sns weg te gaan om met ideal te kunnen betalen. echt ideaAl

schraal

Het is nu 17-07-2007 en mijn bank de Fortis is nog steeds niet aangesloten bij Ideal terwijl dit bericht al twee jaar oud is en SNS ondertussen wel mee doet waar wachten jullie op Fortis jullie zijn de enige die niet mee doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond