Deel dit artikel
-

Ilse schakelt redacteuren in bij zoekmachine

Ilse Media start volgende week met een vernieuwde zoekmachine voor zijn portal. Zoekresultaten zullen voor 97 procent uit sites bestaan die door redacteuren zijn gescreend. Ilse claimt de kans op ongewenste zoekresultaten te minimaliseren.

De redacteuren die worden ingezet zijn afkomstig van de Startpagina-dochters, nieuwssite Nu.nl en andere diensten van Ilse Media. De zoekresultaten die door hen zijn gescreend, worden aangevuld met sites uit de Ilse internetgids, een webgids met een groot aantal gerecenseerde websites. Andere aanvullingen zijn nieuwsberichten en site-adressen van adverteerders. Ilse zegt daarnaast volgens de gangbare manier anderhalf zoveel sites te doorzoeken als voorheen.

Ilse werkt al geruime tijd aan een vernieuwde zoekmachine. Zo probeerde het bedrijf techniek in te kopen bij derden. Eerder dit jaar werden gesprekken gevoerd met het Noorse Fast Search & Transfer, eigenaar van zoekmachine AlltheWeb. Een overeenkomst ketste in het laatste stadium af. Volgens zoekmachinewatchers voelspriet.nl lag de oorzaak bij geldgebrek van Ilse. Een poging om techniek in te kopen bij zoekmachine Google strandde eveneens.

Sindsdien streeft directeur Paul Molenaar voor de zoekmachine naar kruisverwijzingen binnen het eigen netwerk van sites. Resultaten van Startpagina-dochters krijgen daarbij een hoge plaats in de resultatenlijst.

Deel dit bericht

27 Reacties

Thomas Vasen

Das een hoop werk! Success! Het wordt net een Yahoo! zo.

Ton

Deze wijziging geeft in ieder geval een nieuwe mogelijkheid tot adverteren: tegen betaling een link in een startpagina-dochter laten plaatsen, waardoor deze meteen in Ilse wordt opgenomen. Komt er eindelijk eens een einde aan de schrijnende situatie voor veel Startpaginadochter-beheerders: veel werk voor bijna geen geld. Is toch een prettige bijkomstigheid. Overigens leuk dat de "mens" (beoordeling, ordening en rubricering van informatie) het gaat winnen van de "machine" (automatisch HTML besnuffelen en er het beste van maken). Nu nog zorgen voor keiharde objectieve criteria om dit proces 100% zuiver te maken.

Anders Floor

Allemaal leuk en aardig, maar waar ik bij zo'n artikel dan natuurlijk nieuwsgierig naar ben, is *waarop* er wordt gescreend. Dat wordt echter in het geheel niet vermeld. Wordt porno tegengehouden? Wordt de source van elke pagina doorzocht op "zoekmachine-fraude" (meta-tag-spamming, noemen van concurrentie in meta-tags, comments etc)? Krijgen sites een bepaalde waardering? Wordt de concurrentie tegengehouden om zo de eigen sites nog duidelijker in beeld te brengen? Worden slecht ontworpen sites tegengehouden, of sites waarvan een redacteur meent dat toch niemand er wat aan zal hebben? Noch dit artikel, noch het persbericht van Ilse zoals te lezen op http://www.voelspriet.nl geeft enig inzicht in de screeningsmethode die gebruikt zal worden, en je moet vrezen voor manipulatie. De screening zal immers onder andere gebeuren door startpagina-dochters, en laten die nou met regelmaat onder vuur liggen vanwege oneerlijke concurrentie: veel pagina's worden beheerd door een commerciële bedrijfjes die de eigen producten en diensten niet zelden prominent voorop stellen en de concurrentie liefst buiten de deur houdt. Neemt niet weg dat een verbetering van Ilse welkom is. Elsevier omschreef het twee weken geleden als volgt: "Mocht u toch per se een Nederlandse search engine willen gebruiken, kies dan voor Vindex en niet voor Ilse, die in de voorgaande Elsevier Webgidsen werd gerecenseerd als: 'Alleen bij wijze van waarschuwing vermeld'." En terecht, want de zoekmachine grossiert inderdaad in niet-relevante zoekresultaten. Je kunt je afvragen hoe het kan dat andere zoekmachines dat probleem niet of minder hebben. Je kunt je ook afvragen hoe het kan dat Ilse geen geld heeft om verbeterde zoektechnologie te kopen, maar wel geld heeft om alles handmatig te screenen. Hoe lang gaan ze dat volhouden?

Han

Oh toe zeg, nog zo'n "index" erbij, weer een Track of een Yahoo met 6 maanden achterstand in aanmeldingen.. doet u mij maar zo'n Looksmart in het geel of een Google in het blauw maar ik wil er niet voor betalen want centjes heb ik niet… Nee de oplossing is niet om te investeren maar om mensen, u weet wel, personeel, zij die zo'n beetje de hoogtste post op uw balansje zijn, om die dan maar in te schakelen. Toe zeg, stekker eruit en uit zijn lijden verlossen lijkt me. ILSE – Internet Link Search Engine, has lost its LINK to reality and is searching for it.

Wiebe Zijlstra

Gezien het zoekalgoritme, dat Ilse gaat gebruiken worden primair de top-domains geindexeerd.Bij een site met 100 of meer artikelen met waardevolle content wordt de argeloze bezoeker op de homepage geplaatst en mag zelf in de veelheiid van artikelen zelf maar uitzoeken, waar het artikel staat, waarop hij gezocht heeft. De bezoeker netjes op het artikel plaatsen, waar hij naar op zoek is, wordt in elk geval niet meer door Ilse gerealiseerd.Als bovendien in diverse publicaties vermeld wordt, dat Ilse onderling site voorrang geeft, die op andere ILse-sites voorkomen en dat redacteuren van startpagina's gaan beoordelen (die nu dus grof geld voor hun links (kunnen) ontvangen (zie reactie 2)), heb ik ernstige twijfels over de waarde van Ilse als objectieve zoekmachine voor surfers op zoek naar informatie.Ik heb getracht rubrieken van onze site met gratis te downloaden content gratis bij een paar startpagina dochters onder te brengen. Dit is niet gelukt. Blijkbaar kan het alleen tegen betaling.Ilse vermoordt de community van echte internetgebruikers, die kennis willen delen. Dus ….

2link.nl

We moeten het allemaal nog zien hoe het in de praktijk eruit zal zien maar het lijkt erop dat deze houtje-touwtje oplossing dwars tegen elke objectiviteit in gaat. In plaats van te investeren in goede objectieve zoektechnieken wordt nu gezocht naar dure menselijke ?handjes?. De objectiviteit rijkt straks niet verder de mening van medewerkers van de Startpagina-dochters, nieuwssite Nu.nl en andere onderdelen van Ilse Media Groep. Dit is geen kruisbestuiving maar inteelt. Bovendien vraag ik me sterk af hoe actueel deze database wordt. Zo werd voor 1 september een nieuw aangemelde website binnen 24 uur in de database opgenomen(!) Vele malen sneller dan andere zoekmachines zoals Altavista (waar je tegenwoordig maanden op moet wachten). We shall see…

Govert van Duin

Eens met de vorige opmerking. Je kan toch geen objectiviteit warborgen op deze wijze? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat sites buiten het ilse netwerk een slechtere ranking krijgen, teriwjl ze misschien kwalitatief beter zijn. Hierover zijn nu de meningen al verdeeld, zie {hier; http://www.hyped.nl/hyped/archives/00000022.htm }.Het is nu eerst afwachten op basis waarvan de beoordeling plaats zal gaan vinden. Ben benieuwd naar de criteria.

Waan van de Dag

"Sindsdien streeft directeur Paul Molenaar voor de zoekmachine naar kruisverwijzingen binnen het eigen netwerk van sites. Resultaten van Startpagina-dochters krijgen daarbij een hoge plaats in de resultatenlijst." Aldus het artikel op Emerce…De rest van de topposities kunt u, uiteraard tegen een betaling van 120 gulden per 1000 vertoningen inkopen bij Uw accountmanager. Beste Paul Molenaar, Wilt u de site http://www.ilse.nl leuk en goed houden…mag ik u dan 1 advies geven:Internet is een pull medium en geen push medium. Dat moet u toch weten Wat is de waarde van een site die slechts bestaat uit betaalde links en links naar sites uit het eigen netwerk? Hoe lang zal het duren, denkt u, voordat internettend Nederland wakker wordt en de site beoordeeld op wat het is, of liever gaat worden.Ja lieve kijkbuiskinderen…Ilse is de nationale digitale huis aan huiskrant die slechts wordt gevuld met advertenties en content die samenhang heeft met die advertenties. Beste Ilse makers….Goed begonnen, maar het afgelopen jaar stil gestaan waar andere een sprintje hebben getrokken. Ilse is een zoekmachine en had zich op die USP moeten ontwikkelen.Natuurlijk is het spannend om mooie e-commerce projekten op Ilse te plaatsen, maar hebben die werkelijk het rendement geleverd voor Ilse en de adverteerders. Vast niet…de resultaten vallen toch een beetje tegen. Ilse is, of beter was, een zoekmachine…dat is de propositie van Ilse. Als je die propositie niet doorontwikkeld ben je ten dode opgeschreven. Ik hoop dat de nieuwe weg gaat brengen wat de aandeelhouder verwacht…..Zo niet: volgende keer beter…….(als die volgende kans nog komt)

peter

Ik heb er wel vertrouwen in. Als er één internetmerk is dat ook buiten de oorspronkelijke internetpopulatie voet aan de grond heeft gekregen is Ilse het wel. Ilse is ook al lang niet meer de zoekmachine waar het ooit allemaal mee begonnen is. Dat zoeken is niet meer dan een functionaliteit van het complete Ilse aanbod geworden. Is ook een verstandige keuze, want bedrijven die zich specifiek richten op zoeken (Altavista, Lycos)zijn nou ook niet echt succesvol gebleken.Er is nog een hoop werk te doen, en ik ben dan ook benieuwd welke richting Ilse uiteindelijk opgaat, maar in basis is er nog enorme potentie om er iets moois van te maken.

Arnauld

Ilse is vandaag stukken verbeterd. Ik zie geen spamming meer, en resultaten zijn veel relevanter.Gefeliciteerd Ilse!

Foutje bedankt

Nogal logische dat op Emerce niet meer staat dan in het persbericht. De uitgever is bevriend met de directeur van Ilse Media. Die heeft nu bedacht dat er een sterke relatie ontstaat tussen de kans dat een site boven komt drijven en hoeveel er voor betaald wordt. Het lijkt me de snelste manier om een zoekmachine naar de knoppen te helpen. Maar goed, Molenaar is directeur dus die zal het wel weten.

mark molenaar

wordt ilse nu een VINDMACHINE ipv een ZOEKMACHINE??

Klaas Vaag

Ilse heeft zelf aangegeven dat ze bepaalde surfers niet meer zullen kunnen bedienen. Daarin zijn ze heel eerlijk geweest. Ik denk dat ilse voor de normale surfer in de nieuwe vorm prima werkt. Wat me wel opvalt: als je een nieuwe pagina aanmeldt, moet je ook 5 startpagina dochters noemen waarop je pagina zou kunnen staan. Dat lijkt me dat dit nogal wat werk oplevert voor de beheerders. Daarom kan ik me de boosheid die "Govert van Duin" hierboven noemt wel voorstellen. Overigens: ze krijgen er op deze wijze wel veel meer hits bij. Kijk maar eens naar de statistieken van een willekeurige dochterpagina.

Jan verbeek

Ik begrijp er nu helemaan niets meer van. Er is een ilse internet gids, en er zijn de startpagina's. Waarom worden die niet gewoon samengevoegd? En nog iets: probeer je maar eens aan te melden voor de ilse internet gids. Dat is vrijwel onmogelijk! Op heel ilse.nl is geen e-mail adres te vinden, of wijze waarop je je site kan opgeven. Het is één grote chaos!

hans

Ilse, leuke ex-vriendin, en als zoekmachine een 0ne-night-stand zijn geweest, eens geprobeerd – nooit teruggekeerd

T jongmans

De beheerders van de startpagina's zijn lang niet altijd even neutraal. Met enige regelmaat vraagt de vrouwencommunity vrouwzijn.nl om een vermelding op de vrouwen.pagina.nl.Dat wordt steeds weer geweigerd. Als reden geeft de beheerster van deze pagina te kennen dat zij geen site's opnemen waar voor moet worden ingelogd. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Vrouwzijn.nl is een concurrent van vrouwonline.nl en die wil men buiten de deur houden. Dat werkt nu dus ook door in de zoekresultaten van Ilse. Bovendien geeft Ilse eigen site's (waaronder vrouwonline.nl) naar eigen zeggen voorrang. Voor vrouwen heeft Ilse dus niet veel meer te bieden.

Dave

Jongmans, dat is precies mijn grootste probleem bij de nieuwe Ilse. Op zich ben ik blij dat het gezeik met spam over is, maar ik had toch liever een google engine gezien. Objectiviteit is nu ver te zoeken. Mijn goedlopende portal heb ik al verschillende malen aangemeld bij een niet nader te noemen startpagina-dochter. Hij wordt niet opgenomen zonder opgaaf van reden.Waarom? Omdat mijn grootste concurent de beheerder is. Mijn site en de zijne bedienen 85% van de markt op het interessegebied van onze sites. Hij 45% en ik 40%. Dat ik een vermelding miste op startpagina ok, maar dat ik nu niet in de top10 resultaten van ilse kan komen is gewoon concurentievervalsing. Tip voor webmasters met hetzelfde probleem: Meld je site aan bij andere startpagina dochters die zijdelings met jouw onderwerp te maken hebben. Zo kom je nog in Ilse terecht. Ik heb er gelukkig nog een 18e plek mee gekregen. Aangezien mensen mijn site kennen zullen ze toch doorklikken.Maar ik wil graag mijn top3 positie terug …(in google sta ik 1e dus dat scheelt weer 🙂 )

Kees

In feite worden er geen redacteuren ingeschakeld, maar checkt ilse alleen maar of er een pagina op een startpagina (dochter) staat. Dus een actieve bemoeienis van beheerders van dochterpagina's is niet aan de orde. De enige "redactionele" activiteit is het wel of niet plaatsen van een link op een startpagina. Thats's it.

Dave

Kees heb je het al geprobeerd ?Niet blijkbaar.

peter bloemsma

Ik ben co-auteur van de veelgeprezen The Question Library, en wel voor het onderwerp Debiteurenbeheer. TQL telt al vele tientallen onderwerpen, met meer dan 15.000 vragen en antwoorden. Eindelijk eens een echte, gratis toegankelijke contentsite!De uitgever heeft er voor gezorgd dat alle rubrieken zijn aangemeld bij de diverse dochters. Van Aandelen tot Kwaliteismanagement, van Merken tot Verlofdagen. Ook Debiteurenbeheer staat bovenaan op debiteuren.pagina.nlTot voor kort leverde dat ook gegarandeerd hits op bij zoekakties. Nu wordt ik niet meer gevonden. Mijn collega-auteurs evenmin, met hun ruim 60 (!) andere rubrieken. En natuurlijk…"de slagerij om de hoek"staat telkens weer bovenaan.Eindredactie-oordeel van de dochterpagina-redacties?Het idee is leuk, maar ik geloof er vooralsnog helemaal niets van.

marten

Het probleem van peter bloemsma is heel herkenbaar. Het zou de redactie van ILse sieren als ze eens wil meedenken om echte contentsites te helepen ontsluiten. Omdat van contensites de info doorgaans in databases is opgeslagen, wordt de info niet geindexeerd en worden de sites door zoekmachines op basis van indexen niet gevonden. Maar zowel Google als Ilse, met hun nieuwe zoekmethode's , bieden thans geen alternatief…Overigens mee eens, tql.nl is een krachtige site. En ook debiteurenbeheer is heel informatief, peter!

G4?

Hmm, Ik heb even gekeken wat ilse mij als resultaten gaf met het trefwoord "webstats". Ik kreeg 1 result met webstats, 3 met sexsites en 2 met een aannemers bedrijf. Ilse was al niets, nu is het nog slechter geworden. Zijn ze nu een zoekmachine of zijn ze een portaal waar je óók een beetje kan zoeken?

Fan

Marten: >Omdat van contensites de info doorgaans in databases is opgeslagen, wordt de info niet geindexeerd en worden de sites door zoekmachines op basis van indexen niet gevonden. Hoe de content is opgeslagen, maakt niet uit. Het gaat erom hoe diep de zoekmachine gaat, envooral om wat de site in z'n robot.txt zelf definieerd. Vaak sluiten database driven sites hier zelf de mogelijkheid voor zoekmachines af.

Johan

Ilse is niet objectief. Het startpaginaverhaal slaat nergens op. Er zijn dochterbeheerders met meer dan 5 eigen dochterpagina's met als enige doel hun eigen bedrijfjes of sites te promoten. Ondertussen kennen ze elkaar heel goed (het zijn startpaginacollega's) dus spreken ze met elkaar af hun persoonlijke bedrijfjes of sites te ondersteunen. Gevolg is dat je geen relevante informatie krijgt. Ilse moet ook eens kijken naar de valse metatags die door sommige lui gebruikt worden (doorways). Sites met doorways moet onmiddelijk verwijderd worden.

St Internetwerkt

Dat ik met een google-search, een Ilse discussie moest vinden :-). Wij hebben bij de nieuwe Ilse zoekmethode geen enkele bezoeker meer via Ilse. Aanmelden is onmogelijk gebleken en dat geven wij ook op nu. Onze webmaster wilde het logo van "wij zijn te vinden met Ilse" veranderen in "dus niet". Dat doen we maar niet….. Onze website is goed vindbaar met alle andere zoekmachines. Hij wordt dagelijks met "handen" bijgewerkt door de redactie maar ook door inbreng van bezoekers, die iets meer willen weten over sociale zekerheid. De enige reden die wij nog kunnen bedenken waarom wij niet in Ilse kunnen komen is concurentie met de Ilse-belangen. Onze website heet eveneens "startpagina" sociale zekerheid, werk en reïntegratie, maar we behoren niet tot de club.Tegenover het niet te vinden zijn op Ilse staat, dat Ilse zich daar ook eens achter de oren moet krabben want circa 2 tot 300 bezoekers kwamen via Ilse naar onze site. Met een gemiddelde zoektijd binnen onze site van circa 12 minuten, moeten die gasten wel blij zijn geweest met het vinden van onze site.Ilse zal zichzelf wel tegenkomen denken wij.

Vlaming

Waarom heeft Ilse zo'n succes terwijl Kobala.nl anders een zeer goede zoekmachine is?

M

Wij krijgen een van onze sites ook niet aangemeld. De mededeling van Ilse is letterlijk: "De URL die je ingaf kan niet worden geïndexeerd omdat de combinatie van het domein waarin de URL zich bevindt en de bestandsnaam in de URL expliciet niet wordt geïndexeerd." Heel bijzonder omdat het om een van de grotere en actievere sites in Nederland gaat. Ondanks de uitnodiging van Ilse na een klacht hierover om de site alsnog aan te melden (omdat het een zeer relevante site is, ook volgens Ilse) werkt dat nog steeds niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond