Deel dit artikel
-

Overheidsdiensten op internet veel gebruikt

Drie op de tien Nederlanders maken gebruik van overheidssites. Internationaal gezien is dat "relatief veel". Dit zegt NIPO Interactive in een onderzoek naar e-governance in 27 landen. Het wantrouwen van Nederlanders over de veiligheid van overheidssites is bovengemiddeld. Zeventig procent vindt het onveilig om persoonlijke informatie online aan de overheid te geven.

Het onderzoek van NIPO Interactive, samen met Taylor Nelson Sofres, is verricht in zeventien Europese landen, acht landen in Azië en de Pacific, en Amerika en Canada. In totaal zijn ruim 29 duizend mensen ondervraagd, waaronder 1245 Nederlanders. Het onderzoek is gehouden in de periode juli tot en met september 2001.

Internationele koploper in e-government is Noorwegen, waar 53 procent gebruik maakt van overheidssites. Daarna volgen Denemarken (47 procent) en Canada en Finland (beiden 46 procent). Het gemiddelde van de onderzochte landen ligt op 26 procent van bevolking. In Nederland ligt dit iets hoger: 31 procent. Het staat daarmee internationaal gezien op een achtste plaats, aldus NIPO Interactive.

Wanneer Nederlanders overheidssites bezoeken doen ze dit om zich "van informatie te voorzien" (elf procent), de overheid "van informatie te voorzien" over zichzelf of het huishouden (tien procent), om formulieren op te vragen en uit te printen, zoals het belastingformulier (zes procent) of om "om overheidsdiensten of -producten te betalen" (vijf procent).

Opvallend is dat volgens de cijfers van NIPO Interactive negentien procent van de internetters de afgelopen twaalf maanden een online transactie bij de overheid hebben verricht. Het gaat hierbij om het betalen voor een rijbewijs, belasting of boete. Dit percentage is hoger dan het aantal internetters dat online een aankoop heeft gedaan bij een webwinkel, volgens NIPO Interactive is dat vijftien procent van de totale internetters. De meeste van deze e-governance transacties zijn verricht in Noorwegen (negentien procent van het totaal).

Het versturen van informatie via internet naar de overheid wordt door de meeste Nederlandse internetters nog als onveilig gezien, aldus NIPO Interactive. Zeven op de tien Nederlanders vinden het onveilig om persoonlijke informatie als creditcardnummer of bruto jaarsalaris via internet door te geven. Internationaal gezien ligt dit percentage op 64 procent. Uitschieters zijn Duitsland (85 procent) en Japan en Frankrijk (84 procent).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond