Deel dit artikel
-

SimuWorld maakt doorstart

Softwarebedrijf SimuWorld, dat 21 januari failliet ging, maakt een doorstart. Het bedrijf is er in geslaagd nieuwe financiering aan te trekken. De voormalige Twinning-deelneming sluit hiermee een woelige periode af.

Het Amsterdamse SimuWorld is een volledige dochter geworden van CWR Ventures . Dit is een houdstermaatschappij van bedrijven die hun activiteiten richten op het snijvlak tussen onderwijs en arbeidsmarkt. CWR heeft deelnemingen in bedrijven als Bokxing Vision ItNovation Netwerk Holding , 1A First Alternative en Chainge . Voor welk bedrag de failliete boedel van SimuWorld is overgenomen, is niet bekend gemaakt.

SimuWorld heeft een woelige periode achter de rug. Het bedrijf is in 1999 opgericht door Paul van Doorn en Fien de Ronde Bresser. De startfinanciering kwam van Twinning, dat ook meteen een belang in het bedrijf nam. Volgens Marc Klamer, woordvoerder van Twinning, ging het om een bedrag van "rond de twee miljoen gulden".

In april 2001 volgde een tweede kapitaalinjectie waar ook Netventures bij betrokken was. Netventures legde 1,7 miljoen gulden op tafel, in ruil voor een belang van 34 procent. Volgens CEO Renate Litjens, die drie maanden daarna aantrad, was dit bedrag in augustus al op. Op dat moment had SimuWorld een schuld van ongeveer een miljoen gulden.

De communicatie tussen de verschillende aandeelhouders was in die periode verre van ideaal. Litjens vertelt dat de oprichters zich al in juli ziek hadden gemeld en weigerden om de ontstane financiële problemen te helpen oplossen. Voor Litjens stond vast dat nieuwe financiering nodig was, maar een besluit hierover kon alleen in een meerderheidsvergadering van aandeelhouders worden genomen. Van Doorn is uiteindelijk in november vertrokken, naar verluid onder druk van de andere partijen. "De aandeelhouders, waaronder Twinning en Netventures, hebben naar een oplossing gezocht. Dat kun je druk noemen," aldus Litjens.

Ruud Veltenaar zwakt de rol van Netventures bij het vertrek van Van Doorn af. "Het terugtreden van Paul van Doorn is in goed overleg met alle aandeelhouders tot stand gekomen. Netventures was daar zeer beperkt bij betrokken", aldus Veltenaar. Een voormalige interaction designer beschrijft de sfeer die er op dat moment bij SimuWorld hing. "Van Doorn gaf zijn kindje niet zomaar weg, zelfs niet toen hij met de neus op de feiten werd gedrukt. Mijn mening is dat Van Doorn een goede verkoper was, maar geen goede CEO." Marc Klamer van Twinning zegt deze situatie vaker te hebben meegemaakt. "Je ziet het veel bij startups, dat de oprichters goede pioniers zijn die een bedrijf van de grond af opbouwen. Maar wil je vervolgens verder gaan, dan heb je andersoortige managers nodig. Dan krijg je soms de situatie dat mensen niet willen inzien dat het beter is als ze vertrekken."

Litjens bracht lopende kosten terug door te snoeien in het personeelsbestand. Van de 25 werknemers verloren er 18 hun baan. Het bedrijf was inmiddels verhuisd van het Netventures-pand naar de Herengracht in Amsterdam. Op 4 januari werd uitstel van betaling aangevraagd. Een structurele oplossing bleef ook daarna volgens bewindvoerder Marcel Willems uit. "De aandeelhouders die er in zaten wilden niet verder financieren. Ondermeer omdat een doorstart vanuit surséance zou betekenen dat men met de schuldenlast zou blijven zitten."

Op 21 januari volgde het faillissement. Van Doorn meldde zich kort daarna bij de curator. "Hij toont belangstelling voor de producten van SimuWorld", liet Litjens destijds weten. "Maar voor de rechter-commissaris waren er redenen genoeg om Van Doorn niet als een serieuze kandidaat te beschouwen."

Het bod van CWR is uiteindelijk door de curator aanvaard. "CWR doet het niet om het over twee jaar weer door te verkopen", zegt Litjens. "We hebben met deze partij een langdurige samenwerking voor ogen. De holding is voor een deel gefund, maar er is ruimte voor andere participanten." Wie de klanten van SimuWorld zijn, is onduidelijk. Litjens zegt met een aantal 'grote corporates' in gesprek te zijn, maar wijst voor succesverhalen terug naar een project dat vorig jaar met Pink Roccade is uitgevoerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rob Troostwijk

Goh, die Mark Klamer van Twinning begrijpt het helemaal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond