Deel dit artikel
-

Interview: Nedstat richt adviestak op

Nedstat gaat klanten advies leveren bij haar producten, onder meer om de informatie die door Nedstat-producten wordt gegenereerd beter te kunnen interpreteren. 2005 staat voor Nedstat in het teken van investeringen, maar die moeten vanaf 2006 tot versnelde groei leiden. Dat zegt Michael Kinsbergen, directeur van Nedstat, in een vraaggesprek met Emerce.

“Je ziet steeds vaker kritische bedrijfsprocessen op websites plaatsvinden. Om die processen goed te kunnen managen en te verbeteren moet je zo goed mogelijk meten.  Wie online business doet, moet advies kunnen krijgen over hoe je optimaal gebruik maakt van onze e-commerce module. Met als uiteindelijke doel om online meer omzet te behalen,” zegt Kinsbergen.

Nedstat is actief op het gebied van webanalytics en mag zich naar omzet gemeten Europees marktleider noemen. Nedstat is actief in 5 landen (Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België) en er werken 130 man. Van Europese concurrenten heeft Nedstat op pan-Europees niveau naar eigen zeggen weinig last omdat de markt volgens Kinsbergen nog te versnipperd is. Wel in toenemende mate van Amerikaanse partijen zoals Websidestory en Webtrends, die via het Verenigd Koninkrijk een plekje op het Europese vasteland proberen te veroveren.

In Nederland, wat nog steeds de grootste markt voor Nedstat is, heeft de onderneming voornamelijk klanten in de financiële hoek (banken en verzekeraars) en in de publieke sector (overheid en semi-overheid). Ook mag het de publieke omroep in Nederland tot zijn klantenkring rekenen. Vorig jaar werd door Nedstat een omzet van 9 miljoen euro behaald (de winst over 2004 wordt pas in april bekendgemaakt). Dat was 28 procent hoger dan in 2003. Voor dit jaar rekent het bedrijf op minimaal 30 procent omzetgroei.

Nedstat is samen met MarketXS en Mapper een van de best gefinancierde Nederlandse technologiebedrijven van het moment. November vorig jaar wist het bedrijf uit Diemen nog drie miljoen euro op te halen bij verschillende financiers. Deels door de uitgifte van nieuwe aandelen bij nieuwe (Prime Technology Ventures) en bestaande aandeelhouders (Synergia Capital Partners) en deels door de verstrekking van een achtergestelde lening van 1,5 miljoen euro door CenE Bankiers.

Volgens Kinsbergen wordt meten steeds belangrijker voor bedrijven. “Je kan in feite vier soorten sites onderscheiden: e-commerce, lead generation (bijvoorbeeld autosites), selfservice en content/media. Alle vier hebben ze hun eigen doelstellingen en kritische paden binnen de website. Vroeger keken we alleen naar pageviews, nu kijken we ook naar kritische bedrijfsprocessen,” vervolgt de directeur van Nedstat.

“Door toenemend verkeer op internet wordt de website een steeds belangrijker onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering en daarom zie je ook dat binnen bedrijven veel meer mensen, voornamelijk marketeers, zich actief bezighouden met een website. Die stellen hele andere eisen aan webanalytics dan vroeger het geval was.”

De adviestak van Nedstat zal uit drie man bestaan. “Die zullen voorlopig hun handen vol hebben.” Volgens Kinsbergen is het de bedoeling dat die ‘consultants’ ook banden gaan onderhouden met de interactieve marketingbureaus. “Dat zou een logisch gevolg zijn en past ook prima binnen ons onderdeel Professional Services,” stelt hij.

2005 staat in het teken van verdere expansie. Met name de commerciële afdeling van Nedstat kan rekenen op een flinke uitbreiding. Zo wordt het aantal accountmanagers in de eerste helft van 2005 uitgebreid van 17 naar 28. Ook zal de support-afdeling worden versterkt. Een en ander hangt samen met de nieuwe release van Sitestat, het webanalytics-product.

“We komen dit jaar met een nieuwe generatie van Sitestat. Daarmee opereren we aan de bovenkant van de markt. Dat zal meer gaan lijken op een Windows-applicatie. Ook zullen er binnen Sitestat aanzienlijk minder clicks nodig zijn om rapporten te maken of statistieken op te vragen.”

Door de investeringen in 2005 moet 2006 een jaar van versnelde groei worden. “Ja, in 2005 verwachten we een groei van zo’n 30 procent, maar in 2006 zal die groei ruim boven de 30 procent komen te liggen.” Een exact percentage wil Kinsbergen niet noemen.

Nedstat staat er volgens Kinsbergen goed voor. “We hebben negen achtereenvolgende kwartalen winst gedraaid. Onze ‘renewal rate’ is tegen de 90 procent [wat inhoudt dat de meeste klanten van Nedstat hun contract vernieuwen, red.], wat betekent dat we een hele stabiele inkomstenstroom genereren uit licenties. Bovendien sluiten klanten meerjarige contracten af. Dat duidt op vertrouwen.”

Op de vraag of Kinsbergen de komende twee jaar rekening houdt met een beursgang van zijn bedrijf, antwoordt de CEO van Nedstat resoluut nee. “Je moet je afvragen wanneer een beursgang zin heeft. Volgens mij alleen als er sprake is van een grote verhandelbaarheid van de aandelen op de beurs. Ik denk dat we daar nog niet groot genoeg voor zijn. We zouden hooguit een kleine smallcap [klein beursfonds, red.] zijn. Dus heeft dat geen zin.”

Kinsbergen moet toegeven dat zijn Amerikaanse concurrenten wat dat betreft een belangrijk concurrentievoordeel hebben. “Amerika heeft met de Nasdaq een goed functionerende beurs voor smallcaps. Daar kunnen ondernemingen die willen groeien makkelijker geld aantrekken voor overnames. Dat voordeel hebben we in Europa niet.”

Houdt Kinsbergen op korte termijn rekening met een exit voor zijn aandeelhouders?  “We hebben drie instituten als aandeelhouder: het Orange Fund, Synergia Capital Partners en Prime Technology Ventures. Daarvan weet je dat ze op een gegeven moment hun investering te gelde willen maken. Ik heb geen enkele indicatie dat ze dat snel zouden willen doen. Dan zouden ze de groei die wij voor de komende jaren hebben voorzien ook niet meemaken.”

Op overnames door Nedstat hoeven we in 2005 niet direct te rekenen. Uitsluiten doet Kinsbergen ze niet, maar op het moment staan ze niet bovenaan zijn prioriteitenlijstje. Het uitbouwen van de onderneming staat dat wel. En als hij al overnames zou willen doen dan zal dat geen partij op het gebied van ‘webanalytics’ zijn.

“Nee, dan moet je meer denken aan partijen die actief zijn in aanpalende gebieden. Een overname van een speler op het gebied van webanalytics zou weinig zin hebben. Het is niet zo dat je met behulp van een paar touwtjes twee totaal verschillende softwarepakketten die werken met een andere codestructuur makkelijk aan elkaar knoopt. Zo werkt dat niet. Waarom zou je het dan wel doen? Om klanten te winnen? Nee, dat kunnen we prima op eigen kracht. Ik hou er rekening mee dat steeds meer kleine partijtjes uit de markt zullen worden gedrukt en alleen de partijen met enige schaalgrootte (zoals Nedstat) uiteindelijk zullen overleven.”

Deel dit bericht

9 Reacties

Bjørn Hascher

Quote: Nedstat gaat klanten advies leveren bij haar producten, onder meer om de informatie die door Nedstat-producten wordt gegenereerd beter te kunnen interpreteren. Als ze nu eens wat innovatie en verbeteringen door zouden voeren dan zou interpretatie niet nodig moeten zijn. Ik ben al jaren gebruiker van pakketten van meerdere statistiek-leveranciers. En SiteStat blijft helaas al jaren steken. Het is overduidelijk vanuit een technisch oogpunt ontwikkeld en ze teren nog op het succes dat ze als een van de eerste leveranciers op de markt kwamen. De (gelukkig ook Nederlandse) alternatieven zijn echter al veel verder met mogelijkheden en usability en ook nog eens goedkoper. Ik verwacht daarom ook dat NedStat op niet al te lange termijn haar marktpositie gaan verliezen. Kom op NedStad, kom eens met een grandioze nieuwe release!

Jos Berends

Een adviestak is ook wel nodig. De statistieken zijn zo onduidelijk dat ik me wel kan voorstellen dat klanten van Nedstat vragen hebben hoe ze de getallen moeten lezen.

Willem Muilenburg

Bestaat Nedstat nog wel? Sinds Goede Vrijdag (25 maart 2005) is er geen spoor meer van te vinden. Wat is er gebeurd?

Jos Berends

Willem, wat bedoel je met "is er geen spoor meer van te vinden"?

Willem Muilenburg

Nou Jos, alle pogingen om een pagina van Nedstat te openen eindigen in 'De pagina kan niet worden weergegeven'. Net als de bezoekersstatistiek van mijn eigen site. Niets. Nix. Rien. Yok. Tipota.

Jos Berends

Willem, ik denk dat dit tijdelijk was want bij mij werkt het (nu) wel gewoon, donderdagmorgen en in de nacht van woensdag op donderdag had men volgens mij wel problemen want toen kreeg ik ook geen contact met hun netwerk.

Koos Koets

Waarschijnlijk staat netstat in ze firewall/hostfile uitgeschakelt.Als je keer via een adblocker op een nedstat tellertje geklikt hebt en gezegt niet meer tonen heb je goede kans dat je ook niet meer op hun site kan komen

John

Willem heeft gelijk. Ook ik kan niks meer van Nedstat ontdekken en niet alleen Nedstat voor v.extreme geld het zelfde. Tellers werken niet en website 'kan niet worden weergegeven'. Vreemd.

John

Ok, op een andere computer met een andere provider werken de tellers dus wel. Mischien iets door een windows update of chello blokkeerd wat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond