Deel dit artikel
-

Christine Karman begint nieuw bedrijf

Christine Karman, oprichtster van Tryllian, is samen met Hans Veldhuizen, privé-investeerder en medeoprichter van NedStat, het bedrijf Izecom gestart dat zich specialiseert in de ontwikkeling van software voor beveiligde e-mail. Izecom gaat de concurrentie aan met encryptietechnieken als PGP en S/MIME (onder andere verwerkt in Microsoft Outlook), die volgens het bedrijf erg ingewikkeld zijn.

Gebruikers van encryptiesoftware haken vaak af als er tijdens de installatieprocedure nodeloos gecompliceerde handelingen moeten worden verricht. Bij de meest gebruikte standaard S/MIME moet een zogenoemd certificaat worden aangeschaft. Als men deze drempels heeft overwonnen rest de zwaarste klus: het overtuigen van iedere geadresseerde om ook encryptiesoftware te installeren en aan te schaffen. Izemail, het beveiligde mailprogramma van Izecom , maakt gebruik van een bestaande, bewezen encryptietechnologie (PKI), waarbij e-mail automatisch wordt versleuteld, en bij de ontvanger wordt ontcijferd, ook als de ontvanger aanvankelijk geen e-mail versleutelingssoftware heeft geïnstalleerd. Ook kan e-mail 'aangetekend' worden verstuurd.

Volgens Karman wordt veel vertrouwelijke e-mail nog altijd open en bloot via het internet verzonden. Een Brabantse internetondernemer ontving onlangs vertrouwelijke mail die bedoeld was voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en advocatenkantoren zetten lange teksten onderaan hun e-mail berichten om aan te geven dat een bericht vertrouwelijk is, terwijl iedereen het bericht kan lezen.

Karman blijft volgens eigen zeggen een dag per week betrokken bij Tryllian. "Als ondernemer vond ik het moeilijk om te werken in een bedrijf waar ik niet meer aan het roer sta, en dat een andere kant op gaat dan ik voorsta", zegt Karman in een toelichting.

Deel dit bericht

19 Reacties

Teun van Essem

heb ik iets gemist? Is Tryllian opeens iets anders gaan doen dan Christine wilde? Of werkten de agents toch niet?

Eelko de Vos

Hmm, ik moet toegeven dat het niet zo netjes is om zo'n uitspraak te doen, als aan het einde van dit artikel staat. Tryllian was Karman en Karman was Tryllian en nu het roer omgaat distantieert ze zich plots hiervan. Als goeie ondernemer zou ik juist een positieve opstelling hebben en niet een soort steek onder water uitdelen naar de (naar ik aanneem: positieve) veranderingen voor het bedrijf, zoals hier lijkt te gebeuren. Maar goed, we weten natuurlijk allemaal ook dat woorden en gedachten 'zo nu en dan' anders in de pers komen dan zoals ze gezegd dan wel bedoeld zijn. Ik neem het dus ook met een korreltje zout.

Jorj X. McKie

De praktijk wijst uit dat emails NIET onderweg worden onderschept maar juist als deze opgeslagen zijn in de mailservers van de versturende of de ontvangende partij. Deze zijn dan een makkelijke doelwit voor hackers en/of kwaadwillend personeel. Wat doe je daaraan? Goede veiligheidsmaatregelen implementeren, blijven hanteren en erop toezien dat deze consequent nageleefd worden. Je hebt niets aan security als je via de computer van een systeem beheerder met de naam van zijn kind kan inloggen op een netwerk.

Christine Karman

Is Tryllian wat anders gaan doen dan wat ik wilde? Nee, Tryllian maakt mobile agents. Wat er gebeurd is, is dat ik gemerkt heb dat ik als onderneemster niet "voor een ander" kan werken. Een ondernemer is iemand die weet waar de markt naar toe gaat maar dat niet rationeel kan uitleggen. Kon hij/zij dat wel, dan ging iedereen die kant op en was er geen "gat in de markt". Heb ik niet bedacht, heeft Schumpeter bedacht in 1924. Is nog steeds waar. Toen ik begin 2000 iemand als CEO van Tryllian aanstelde gaf ik in feite de leiding van het bedrijf uit handen. Dat ik nog steeds "het gezicht" ben van Tryllian vind ik niet zo erg. Na twee jaar bij Trylian in andere functies dan CEO trek ik de conclusie dat dat zowel voor Tryllian als voor mij niet productief is. Ik blijf parttime voor Tryllian werken. Ik heb daarnaast Izecom. En Greencup, een bedrijf dat projectmanagement software maakt. En ik ben voorzitter van het {meldpunt; http://www.meldpunt.org }. En nog zo wat.

Christine Karman

Jorj zegt: "De praktijk wijst uit dat emails NIET onderweg worden onderschept maar juist als deze opgeslagen zijn in de mailservers van de versturende of de ontvangende partij." Helemaal waar. Vandaar dat Izecom propageert dat een email bij de bron wordt versleuteld en bij het lezen wordt ontcijferd. Waar het bericht dan ook wordt onderschept, de cracker kan er dan niets mee. We gebruiken daarvoor PGP en/of S/MIME, al naar gelang de voorkeur van de klant. Zoiets moet je niet opnieuw gaan uitvinden. Wij maken het alleen een stuk makkelijker in het gebruik. Maar als iemand nu z'n PC niet goed heeft beveiligd? of als iemand z'n key laat slingeren? of als iemand z'n passphrase op z'n harde schijf zet, of op een post-it op z'n monitor plakt? En hoe weet ik of het trustmodel wel klopt? Of… Ja, er zijn veel risico's. Moeten allemaal worden aangepakt. Wij beginnen met encryptie. Sluit de meest voor de hand liggende risico's uit.

Jorj X. McKie

Er zijn een aantal nieuwe patenten op security gebied pending (email/spam). Dus Christine, je entrepreneursgevoel dat er een gat in de markt bestaat maar niet te rationaliseren valt, kan ik alleen maar beamen: dit gat wordt ook gedicht. Jij ook veel succes en let niet op de 'proverbial' stuurlui op de Emerce wal.

Teun van Essem

Christine, ik wil op slakken geen zout leggen, maar Schumpeter had het niet over ondernemers in de Nederlandse zin, maar over "entrepreneurs". Helaas is het Nederlandse woord ondernemer wat calvinistisch. Een ondernemer is iemand die een bedrijf heeft (liefst in 100% eigendom), die iets onderneemt; dat is wat anders dan "entrepreneur" zijn, daar juist een entrepreneur iemand is die "out-of-the-box" denkt en daadwerkelijk ook een bedrijf neerzet dat met zo'n idee wat doet. Ondernemers vind je in de horeca bijvoorbeeld, en entrepreneurs in de high tech. Een ondernemer neemt een beperkt risico, terwijl een entrepreneur juist voor het risico gaat. Dus is "ondernemer" misschien een wat "krappe" omschrijving!

Taco

"Een ondernemer is iemand die weet waar de markt naar toe gaat maar dat niet rationeel kan uitleggen. Kon hij/zij dat wel, dan ging iedereen die kant op en was er geen "gat in de markt"." Wat een onzin. Ondernemer en gat in de markt hebben niets met elkaar te maken. Als ik morgen een taxi-bedrijf begin en ik sluit me aan in de lange rij taxi's ben ik ook gewoon ondernemer. Er is geen verband tussen 'gat in de markt', 'markt beweging' en 'ondernemerschap'. De meeste ondernemers volgen de markt en weten zo een bestaan op te bouwen of gaan failiet. De ondernemers die een gat in de markt proberen te dichten kunnen vaak heel rationeel vertellen waarom dat gat er is en hoe zij dat gaan dichten. Neem vraag naar atoomwapens in het Midden-Oosten, lijkt mij een echt gat in de mark. De vraag is echter, ben je instaat om dit gat te dichten. En zo ja dan betekend dat nog niet dat de hele markt de kant opgaat van dit soort wapens. Jorj X. McKieUit: "Er zijn een aantal nieuwe patenten op security gebied pending" volgt niet er is een gat in de markt.Een gat in de markt is: "Vraag naar een product waar een bepaalde groep klanten BEREID ZIJN VOOR TE BETALEN en dat nog niet geleverd kan worden door de huidige omstandigheden." ChristineWat betreft gat in de markt en eMail security. Volgens mij had Wellance dat als hoofd-activiteit, als je wilt kan ik de marketing manager van dit bedrijf achterhalen, kan die meteen haarfijn uitleggen waarom zij dat niet konden verkopen. Mensen in loondienst zonder enig eigen belang in de onderneming (en zonder enige vorm van risico) zijn gewoon werknemers ook al noemen ze zichzelf CEO, CTO, baas, directeur enz. Christine, hoe lang denk je dat Tryllian nog bestaat? En wat is nou ongeveer de omzet van Tryllian. Wat is het Gat in de markt waar Tryllian zich op richt? En hoeveel belastinggeld is er nu in Tryllian verdwenen? Hoe wordt je nou ICT-bedrijf van het jaar als je nagenoeg geen klanten hebt? Welk netwerk moet je daar voor bewerken? Wat is de relatie tussen Ministerie EZ en Tryllian? Jorj X. McKie ik ken jou niet maar je schijnt mij te kennen en te weten dat ik op de "Emerce wal sta".

Teun van Essem

Taco, ik had Wellance willen aanhalen, maar heb daarvan afgezien omdat het nieuwe bedrijf van Christine zich wellicht wat anders gaat positioneren. Wellance richtte zich op de grotere bedrijven (financiele sector bijvoorbeeld). Maar ja, we weten hoe het werkt; grotere bedrijven hebben lange beslissingscycli en veel "proof of concept" nodig. Dat zal Wellance hebben opgebroken (en die lelijke Smarts waar ze in rondreden). Wellicht is er bij de wat kleinere bedrijven wel commercieel iets te bereiken met secuur e-mail. Wat Tryllian betreft: uiteraard is iedereen gecharmeerd van een club die iets ontwikkelt (maakt blijkbaar niet uit wat dat is). Vandaar al die aandacht natuurlijk. Mag je Christine niet kwalijk nemen, maar dat doe je blijkbaar wel. Zij kan er ook weinig aan doen lijkt me!

Taco

Volgens mij is een ondernemer iemand die voor eigen risico een onderneming bestiert. Teun: "Een ondernemer neemt een beperkt risico, terwijl een entrepreneur juist voor het risico gaat." Een ondernemer draagt zelf het risico en de meeste ondernemers in de horeca lopen een groter risico dan de veel van de zogenaamde entrepreneurs in de high tech die hun risico's hebben afgewenteld op de VC "Lees pensioengeld van andere".

Taco

Nou komt dat even mooi uit ze kunnen de boel van wellance zo overnemen, zie bericht: "Van der Steenhoven, In opdracht van de curator veilt Start-end onderdelen van de inventaris van Wellance."Het marktgevoel van Christine gaat de goede kant op.

chefren

Het beveiligen van mail, wat een werkelijk verschrikkelijk afgezaagd "goed idee". Vraag 1: Is er vraag? Ongeveer 150 jaar lang kon iedereen die 2 koperdraadjes van een ander opgraafde met behulp van een luidsprekertje en twee krokodillenklemmetjes iedere telefoonlijn aftappen. Ooit gehoord van iemand die er echt last van had dat dat was gebeurd? Ik denk niet dat er veel mensen verlegen zitten om gecrypte mail. Sterker nog, als potentiële of proberende gebruikers zich realiseren dat ze bij het verzenden een tijdje moeten wachten tot het mailtje gecrypt is en bij lezen een tijdje moeten wachten tot het mailtje gedecodeerd is dan zien ze het al minder zitten. Vervolgens komen ze er achter dat encryptie alleen maar zin heeft als de andere kant er ook mee om kan gaan, en dat dat praktisch vrijwel nooit het geval is. Vraag 2: Is email praktisch gezien af te tappen? Meeste mail gaat het internet op via inbelverbindingen en vaste verbindingen. Deze verbindingen worden door heel weinig zeer grote bedrijven geregeld waarna ze het verkeer doorgaans met optische verbindingen via Amsterdam Internet Exchange uitwisselen. Op dat niveau berichtjes "sniffen" is alles behalve triviaal. Eenvoudig tappen is eigenlijk alleen aan begin en einde mogelijk, op de lokale netwerken waar iedereen op Ethernet niveau mee kan kijken. Maar via dat zelfde Ethernet kon men ook al op elkaars disks kijken en zelfs keyboard sniffers en weet ik wat niet al bij de ander installeren. Vraag 3: Zijn er al producten verkrijgbaar? Ik begon al, het is een verschrikkelijk afgezaagd idee. Er zijn ook al vele mensen op het idee gekomen om encryptie van mail te vereenvoudigen en ik meen te kunnen stellen dat het bij de Open Source browser {Mozilla; http://www.mozilla.org/ } eigenlijk allemaal zo eenvoudig, praktisch en goed geintegreerd als maar kan is opgelost. Ik kan me niet voorstellen dat hier op korte dan wel langere termijn aan valt te verdienen. Vraag 4: Kan het. Kan het wel? Kan je eenvoudig goed beveiligd mailen? Het antwoord is technisch gezien: Nee. Met een niet goed tegen inbraak beveiligde computer is dat, wat mevrouw Karman ook beweert, technisch gezien onmogelijk. Beveiliging is zo zwak als de zwakste schakel en die schakel heet voor de meeste gebruikers "Microsoft". Als iemand andermans mail wil bemachtigen dan is aftappen bij of tussen providers nagenoeg onmogelijk, zeker in vergelijking met de relatief wijd openstaande deuren van de computers en netwerken van verzenders en ontvangers zelf. Conclusie. De titel van het stuk luidde "Christine Karman begint nieuw bedrijf, bij Emerce zou je denken dat het dan om een of andere nieuwe onderneming gaat. Maar nee, het gaat om een nieuw en hopelijk laatste bedrijf van een e-klucht over mensen die net doen of ze serieus aan het werk zijn en veel geld gaan verdienen waarvan we de bedrijven "Newconomy" en "Tryllian" al achter de rug meenden te hebben. Overigens, met Trillian, nee niet Tryllian, dat ik voor de grap ook met e-knip volg, gaat het bijzonder goed. Levendig, steeds nieuwe productversies en features, enthousiaste gebruikers. Tryllian is om onbenullige redenen steeds in het "nieuws" en Trillian wordt overal gebruikt en groeit als kool

chainyanker

"Een ondernemer is iemand die weet waar de markt naar toe gaat maar dat niet rationeel kan uitleggen. " Wellicht kun je dat niet uitleggen omdat je rationeel dan wel gevoelsmatig FOUT zit en NIET weet waar de markt naar toe gaat. Je bent al eerder op je bek gegaan bij initiatieven die failliet gingen en kennelijk was dat ook gebeurd met Tryl. als jij aan het roer was blijven staan. Nu weer iets nieuws opstarten voordat Tryl. in de zwarte cijfers is en de investering is terugverdiend. Prima hoor dat het je lukt bij andere mensen geld hiervoor los te troggelen maar je realiseert jezelf onderhand toch ook wel dat je GEEN succesvolle ondernemer bent! En ik maar denken dat ezels zich geen… etc.

Nostra

[quote] Teun van Essem, dinsdag 17 September 2002: "Christine, ik wil op slakken geen zout leggen, maar Schumpeter had het niet over ondernemers in de Nederlandse zin, maar over "entrepreneurs". [/quote] Ik wil het ook niet, maar als jij het doet terwijl je het niet wil doe ik het ook.entre = onderprener = nemenentrepreneur=ondernemer Het is hetzelfde verhaal als design/ontwerp en shoppen/winkelen. Jouw, of Schumpeters hartstikke hip turbotaal gebruik met emotivistische argumenten, botsen met hier de taalkundige rechtlijnigheid.

Teun van Essem

Nostra, Nostra toch, als rechtgeaard linguist, latinist en francophone moet ik je toch tegenspreken; Het "entre" in entrepreneur is afkomstig van het franse "entre" hetgeen doorgaans TUSSEN betekent. "Onder" is in het frans iets heel anders (sous bijvoorbeeld). Er is zelfs een Frans werkwoord geloof ik; sousprener (er is geloof ik geen Nederlands equivalent, maar in het Engels is dit "I will undertake to do bla bla"). Laten we ondernemer nu eens in het Engels vertalen (letterlijk); dan krijg je "undertaker" (doodgraver). Kortom: wanneer dekt een woord eigenlijk de lading? Misschien: ondernemer doet het met eigen geld, entrepreneur doet het met geld van anderen?

Nostra

Sorry.

versleuteld

Behoort {webmail.xs4all.nl; https://webmail.xs4all.nl/} tot de familie van beveiligde e-mail systemen? Kan iemand me vertellen wat SASL is? Is de zwakte van "beveilgde e-mail" de versleuteling, de authenticatie, de non-repudiation of de authorisatie?

chefren

Meneer Vesleuteld met e-mail address smime@ssl.org, schrijft wat cryptisch maar bedoelt naar ik begrijp ondermeer te zeggen dat als je met webmail.xs4all.nl mailt er volstrekt automatisch onderin beeld een gesloten slotje verschijnt in de meeste browsers. Dat staat simpel gezegd voor SSL versleuteling. Dit houdt in dat je verbinding, en daarmee je mail volledig automatisch gecrypt/versleuteld/beveiligd is tussen jouw computer en de mailserver van Xs4all. Dit betreft geen "end to end" beveiliging, van de schrijvende e-mailende persoon naar de lezende. Maar het gaat beveiligingstechnisch wel om het lastigste stuk waar met name bij lokale netwerken het makkelijkste kan worden getapt. Er hoeft tenslotte maar 1 computer op het hele lokale netwerk te "sniffen" om alle lokale verkeer onveilig te maken. Nu moet echt bij de e-mailende computer zelf worden ingebroken om te zien wat iemand schrijft of leest.

J..

Tryllian? Hebben die lui al eens iets verkocht? Ze hebben een "development kit", zie ik op de site. Maar als ik die koop, dan moet ik dus alsnog zelf mijn "mobile agents" in elkaar gaan klussen. Op de site worden wel geldschieters genoemd, maar er staat niets over klanten of behaalde verkoopcijfers. Waar verdienen ze dan geld aan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond